×
 
 


Які вони, дореволюційні будинки Кропивницького

Ні для кого не секрет, що наше місто досі залишається неатрибутованим. Тобто, про більшість будинків не можна сказати ні прізвище їх фундатора, ні хто був автором проекту цієї будівлі, ні роки її побудови. І якщо ви знайдете в якісь публікації чи на пам'ятній дошці на стіні будівлі, що той чи інший будинок проектував відомий у місті архітектор, то це ще не означає, що дана публікація містить достовірні дані.

Щоправда, про деякі старі будинки міста інформацію щодо їхньої атрибутації ми дізнаємося з фасадів цих будівель. На кількох будинках, які були споруджені до 1917 року, позначена дата їх будівництва або ж прізвище будівничого.
Серед них - двоповерховий будинок по вулиці Великій Перспективній, 28. У площині картуша на двох аттиках зазначена дата – «1898», яку слід вважати роком завершення будівництва. Припускаємо, що належав будинок Савелію Барському. Прізвище архітектора будівлі невідоме. На час будівництва головним архітектором Єлисаветграда був Олександр Лішневський. Нині у цій будівлі відділення центральної міської лікарні.

По вулиці Чміленка, у кварталі між вулицями Пашутінською та Тарковського, знаходиться будинок № 73, на аттику якого цеглою викладена дата побудови – 1909 рік. Будинок неатрибутований.
 
 
 
 
 
На кількох будинках міста збереглися мармурові дошки з позначенням прізвища архітектора та дати спорудження. Такі таблички практикував кріпити на фасадах своїх будівель технік Григорій Зусман. Ці таблички збереглися на будинку на розі вулиць Верхньої Биковської та Великої Перспективної, на будинку № 2а у провулку Поліцейському (нині Декабристів), на будинку на розі вулиць Преображенської та Пашутінської, відомому, як готель «Рига». Будинок № 82 по вулиці Верхній Биковській. У лівій частині фасаду табличка з текстом, що цей будинок побудував у 1912 році технік Г.І. Зусман.
Двоповерховий будинок по вулиці Карпи, 57, відомий як будинок дружини купця Уляни Сахарової. З лівої сторони головного фасаду про це нагадує пам'ятна дошка. Будинок неатрибутований.
На фасаді цього будинку, що на розі вулиць Пашутінської та Преображенської, зі сторони вулиці Пашутінської, була табличка з білого мармуру із текстом, що цей будинок у 1909 році збудував технік Г.І. Зусман.

Очевидно, замовником цього будинку був Ф. Зільбер, оскільки уже у 1910 році він відкрив тут першокласний готель «Рига» з комфортабельними номерами, у яких були ванні кімнати. На подвір'ї готелю знаходилися приміщення для зберігання карет постояльців. Після 1917 року тут був нічліжний будинок Озерянського. Пізніше на другому поверсі влаштували комунальні квартири, а на першому розмістили кулінарний технікум, їдальню та магазини.
 
Двоповерховий будинок у провулку Декабристів, 2а. У правій частині головного фасаду, правіше арочного проїзду, на стіні вмонтована мармурова табличка з текстом, що цей будинок у 1909 році збудований техніком Г.І. Зусманом. Будинок неатрибутований.

Не виключено, що Григорій Зусман причетний до будівництва ще кількох архітектурних пам'яток міста, адже він мав своє технічне бюро і робив проектну документацію на будинки на замовлення приватних осіб. Так газета «Голос Юга» у номері за 25 листопада 1910 року надрукувала його оголошення: «Г. Зусман, вул. Гоголя, 15 в Єлисаветграді, навпроти будинку п. Державця, відкриває технічне бюро, а також дає уроки креслення та малювання».

Слід додати, що Григорій Зусман брав активну участь у громадському житті міста. Він був помічником присяжного повіреного та членом товариства розповсюдження грамотності і ремесел, до якого входили І. Похитонов, О. Осмьоркін, А. Нюренберг, Ф. Козачинський та інші відомі єлисаветградці. У щорічнику «Весь Єлисаветград» за 1913 рік вміщена єдина відома фотографія Г.І. Зусмана, де він у компанії членів комітету з влаштування першої художньої виставки у місті (сидить на стільці крайній справа).
 
Інженер–архітектор А.А. Вайсенберг вказав своє прізвище на табличці, яка прикріплена на стіні будинку № 59 по вулиці Михайлівській. Нам не доводилося поки що зустрічати креслень старих будинків міста, автором яких був би Вайсенберг. Можемо припустити, що це був брат знаменитого єлисаветградського лікаря і антрополога Самуїла Абрамовича Вайсенберга.

На мармуровій табличці зазначена дата «1910 рік». Газета «Голос Юга» у номері за 23 березня 1910 року повідомляла: «Третього дня на Михайлівській вулиці відбулося закладання будинку для безплатного хедера (початкової релігійної школи, - ред.) товариства для забезпечення євреїв зразковими хедерами. Будівля будується у 2 ½ поверхи».
Оголошення в газеті «Голос Юга», жовтень 1911 року
З історичної довідки, складеної викладачами школи №24, відомо, що у 1917-1918 роках у будівлі був центр єврейської молодіжної організації, у 1918-1926 роках – єврейський будинок профтехосвіти. Потім - єврейська школа №10, яка з 1936-го стала загальноосвітньою. У 1930-ті роки це була єдина єврейська школа у місті. З 1955 року у будинку базується школа №24. У 1961 році до старої будівлі хедера, який проектував А.А.Вайсенберг, здійснили добудову основного корпусу школи. Тож сьогодні хедер Вайсенберга складає лише частину будівлі.
Адреса цього будинку - провулок Декабристів, 15. Це частина колишнього пасажу Пашутіних, який знаходився поряд із пасажем Шполянського (нині художній музей), на зруйнованих його бокових частинах зараз будівля готелю «Київ». На стіні у правому крилі існуючої будівлі була мармурова табличка з датою побудови та прізвищем архітектора. Проте вона не збереглася, тож невідомо, хто був автором проекту цього будинку, та коли його почали споруджувати.

Якби приклад Зусмана та Вайсенберга підтримали інші будівничі нашого міста, то сьогодні у нас не виникало б проблем з атрибутацією будинків, споруджених у єлисаветградські часи.

Слід додати, що за радянської влади на фасадах багатьох новобудов міста будівельники залишали дату їх спорудження. Приміром, як на будинку № 96 по вулиці Чміленка.
Валентина Григораш, спеціально для медіапорталу DOZOR

Фото С.Невесьолова та з колекції Ю.Тютюшкіна
Переглядiв: 8096
Facebook Twitter Viber Skype