×
інтерв'ю
Андрій Назаренко про 100 днів на посаді: Ставлю собі тверду четвірку
Більше півроку минуло від часу, коли Кіровоградська область залишилася без очільника – через затримання екс-голови ОДА Андрія Балоня. Кіровоградщина була без «голови» ще фактично три місяці, втім наприкінці серпня нового очільника області – Андрія Назаренка представив особисто Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до Кропивницького. Нині з моменту роботи голови ОДА минуло понад 100 днів. Про те, як минув цей час для Андрія Назаренка та його команди, і який курс розвитку Кіровоградщини, з'ясовував медіапортал DOZOR.
Посада як особистий виклик
- Андрію Валерійовичу, навіщо Вам, бізнесмену, йти у посадовці, на пост голови ОДА ?
- Я не вважаю себе бізнесменом. Бізнесмен - це той, хто по суті створює підприємство. У мене ж була управлінська посада, я займався залученням інвестицій, з ними пов'язане усе моє життя. Я навчався в інституті міжнародних відносин за спеціальністю «Міжнародні економічні відносини», тож допомагав друзям зробити їх підприємство успішним шляхом залучення інвестицій. Посада голови області для мене – виклик. Взагалі вважаю, що це одна з найвищих в державі посад – адже я один з 24 голів ОДА в Україні. Я дійсно люблю Кіровоградщину, тут народилася моя дружина, тут ми з нею познайомилися. Я працював 8 років тому на Кіровоградщині, в тому числі був радником голови ОДА. Я бачив цю роботу, вона цікава і тому, коли мені президент запропонував цю посаду, я із задоволенням погодився і вважаю, що можу зробити Кіровоградщину кращою.
- Як так вийшло, що Президент України запропонував вам цю посаду?
- На мене вийшли люди з управління внутрішньої політики Офісу Президента. Попросили надати резюме, а згодом зателефонували і запросили на співбесіду. Під час неї ми домовилися, що я коротко підготую своє бачення розвитку області, її сильні та слабкі сторони і що потрібно зробити для руху Кіровоградщини в правильному напрямку. Буквально за три дні після цього мені зателефонували і запросили в Запоріжжя на співбесіду, оскільки у той час там перебував Володимир Зеленський.
- Кого Ви вважаєте ключовими кадрами вашої команди?
- Колись я писав у своєму в Телеграм-каналі, що час «парашутистів» закінчився. Я переконаний, що область мають розвивати її вихідці. Я дуже добре знаю Світлану Василівну Лобанову (заступник голови ОДА- ред.) Я їй запропонував залишитися в нашій команді. Вона відповідає в нас за гуманітарний блок. Ще один заступник - Сергій Вікторович Шеремет. Він все життя пропрацював в облдержадміністрації, більше 20 років в департаменті фінансів. Я вважаю, що він фахівець від Бога, на моє переконання - один із кращих фінансистів в країні. Саме тому я запропонував йому стати заступником з фінансово-економічних питань. Сергій Юрійович Поліщук - вихідець із Кіровоградщини. Він тривалий час працював тут і начальником служби автомобільних доріг, і головою облавтодору, також був заступником міського голови. Він опікувався питаннями ЖКГ та інфраструктури. Я запропонував йому стати моїм заступником.
- Лише один мій заступник не з Кіровоградщини, це Валерій Олександрович Жалдак, мій давній знайомий, досвідчений професіонал. На той момент він був діючим заступником міністра молоді і спорту. Я досить довго вмовляв його переїхати з Києва на Кіровоградщину, він вагався, але потім все ж таки погодився. Для мене особисто цінне його бачення ситуації в області в цілому.
Готуються три інвестиційні проекти
- І що вдалося зробити за перші 100 днів?
- На жаль, головна задача у цей період була боротьба з пандемією коронавірусу. Це займає багато часу і ресурсів. Також зараз ми працюємо над трьома інвестиційними проектами. Перший – проект з будівництва ще одного гірно-збагачувальний комбінату з видобутку титану. Його розробляє підприємство «Велта» у Новомиргородському районі. Цікаво, що цей проект передбачає впровадження інноваційних технологій, залучення вагомих інвестицій і задіює непрацюючу шахту. Тож державі не потрібно буде витрачати кошти на її консервацію.
Другий інвестиційний проект, який, я сподіваюся, буде втілений в життя вже в наступному році, – розробка графітового родовища в Петрівському районі. Зараз австрійська фірма робить остаточні аналізи цього родовища, навесні ми матимемо підтвердження запасів графіту. При позитивному результаті розпочнемо будівництво нового збагачувального комбінату. І третій проект – зі створення великого саду площею близько 500 гектарів неподалік Кропивницького.

Обговорення в Кабінеті Міністрів щодо розвитку титанової галузі на Кіровоградщині
- Що це за сад і де саме?

- Як посадять, я одразу скажу вам цю інформацію.
- Кожен голова ОДА, який приходить, робить акценти на певних напрямках, за якими буде працювати. На чому зупинитеся Ви?
- Ми робимо акцент на промисловості та інвестиціях. Я про це під час співбесіди говорив Президенту і Зеленський це схвалив. Головне завдання - розкрити потенціал області. У радянські часи тут було виявлено більше 300 родовищ різних корисних копалин. Тому нам потрібно знайти інвестора, який би добував ці копалини. І головне - не просто вивозив їх як сировину, а переробляв тут, сплачуючи на Кіровоградщині податки і створюючи нові робочі місця.

В Офісі Президента хвалять рідко
- Андрію Валерійовичу, так скільки разів Ви зустрічалися або спілкувалися з Президентом України за час своєї роботи? Про що вдалося з ним поговорити?
- З президентом говорили не так часто. Більше зустрічей проходить з відповідними керуючими заступниками голови Офісу Президента, які координують роботу голів ОДА. Плюс з урядовцями і прем'єр- міністром. У нас зараз же ж часи коронакризи, всі зустрічі перейшли в онлайн-режим. Є спеціальний захищений урядовий зв'язок і тричі на тиждень під головуванням прем'єр-міністра відбуваються наради. Поради дають, хвалять рідко.
- Як би Ви по 5-бальній шкалі самі оцінили б свою роботу за цей час?
- Об'єктивно на трійку з плюсом на початку роботи, а зараз - поставив би точно тверду четвірку. На жаль, головою ОДА не народжуються і на цю посаду ніде не вчать. Розуміння приходить з досвідом, під час безпосереднього включення у процеси і спілкування з людьми. Перший час я взагалі був фактично з одним заступником - Світланою Лобановою. Попередні заступники то звільнялися, то ходили на лікарняний, то ноги ламали. Коли моя команда сформувалася, робота стала більш продуктивною.
- Повертаючись до коронавірусної ситуації. В Кіровоградскій області напруга із заборгованністю по доплатам медикам, з нестачею кисню, ліжкомісць для хворих. Як Ви збираєтеся вирішувати ці проблеми?
- На жаль, можливості обласного бюджету Кіровоградської області досить незначні, тому своїми силами без залучення державних коштів ми не могли самостійно купувати концентратори та проводити централізовано кисень. Ми отримали субвенцію з державного бюджету і зараз закупили понад 600 кисневих концентраторів, вже маємо 609 ліжок з підведеним киснем та кілька апаратів штучної вентиляції легень для реанімаційних випадків. Ця робота буде завершена вже у найближчі дні.
- І наостанок: як Ви святкуватимите Новий рік і що побажаєте жителям Кіровоградщини?
- Протягом останніх 6 років ми зустрічаємо Новий рік вдома. Запрошуємо батьків дружини. На жаль, моєї мами вже 5 років, як немає... Сподіваюся, що на новорічні свята до нас приїде мій батько.

Знаєте, я дуже любив наш сімейний Святвечір. Ми з батьком і братом завжди готували 12 страв, а мама – найкращу в світі кутю. Вона ж із Одещини родом, а там своя, особлива, кухня. Коли мами не стало, я більше не їв такої смачної куті.

Якщо говорити про побажання – то усім нам бажаю здоров'я та розуміння того, що в країні пандемія. І не потрібно своїми діями наражати інших на небезпеку, треба дотримуватися карантинних вимог, маскового режиму. Я впевнений, що ця криза мине, але ми маємо вийти з неї сильнішими. І чим більш відповідально ми будемо до цього
ставитися, тим швидше вона закінчиться. Така моя думка. Тому здоров'я, здоров'я і ще раз здоров'я!

Переглядiв: 7981
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
Facebook Twitter Viber Skype