×
 
 
резонанс
Безпритульні собаки в Кіровограді: неіснуючий притулок, облік та масова стерилізація
Як вже повідомляв DOZOR, днями у Кіровограді підрахували безпритульних собак. Так, за даними всеукраїнської організації Animal-id, в обласному центрі налічується приблизно півтори тисячі собак. Ці данні дуже суттєво відрізняються від тих, які озвучують місцеві захисники тварин. Утім, повторний підрахунок, за словами помічника міського голови Андрія Лейбенка, відбудеться восени. У міськраді зазначають, що саме система обліку допоможе системо підійти до питання стерилізації безпритульних тварин. Про притулок для тварин-безхатьків чиновникам сказати нічого, окрім того, що будівництво не заплановане…
Як відомо, розмови про створення міського притулку для тварин, ведуться роками і до діла не приводять. Обласна рада ще у 2012-му прийняла програму регулювання чисельності безпритульних тварин, яка зобов'язувала міську владу побудувати місце для тимчасової перетримки собак. Директор департаменту ЖКГ Кіровоградської ОДА Ольга Довжук зазначає, що тоді ж була розроблена проектна документація, яку планували передати на баланс міста, але цього так і не сталося.

«Тоді було рішення обласної ради, були профінансовані роботи і розроблений проект притулку для тварин по Кіровограду. Ми ініціювали передачу проектно-кошторисної документації на баланс міста, щоб місто за власні кошти будувало притулок. Документація не була передана, оскільки для цього потрібне саме звернення Кіровоградської міської ради до обласної ради. Тільки після цього облрада приймає рішення про передачу», – стверджує Ольга Довжук.

За словами директора департаменту ЖКГ, проект коштував близько 7 мільйонів гривень та передбачав підведення водопостачання, каналізації, електроенергії та газопроводу. Ділянкою для утримання безпритульних тварин тоді визначили територію на вулиці Генерала Родимцева (майже біля кільцевої дороги). Однак, в будь-якому разі даний проект треба обов'язково перераховувати. Звісно, сьогодні цифра буде значно більшою.

У міській раді ж причини «недопередачі» згаданої проектно-кошторисної документації не коментують. Відомо, що минулого року депутати міськради виділили захисникам тварин територію у селищі Новому. Однак будувати там притулок міська влада не планує. Принаймні цьогоріч.

«У нашій програмі не передбачено. Це капітальне будівництво», – зазначив начальник управління ЖКГ міськради Віктор Кухаренко

«У капітальному не планують, цим займається ЖКГ. У мене в плані цих робіт немає», – зазначив у свою чергу начальник управління капітального будівництва міськради Віктор Ксеніч.

Громадська ж організація «Щасливий пес», якій, власне, і надали ділянку біля селища Нового, при всьому бажанні не може розпочати облаштування території самотужки: необхідна елементарна огорожа.

«Ми намагалися добитися, щоб там поставили огорожу. Там є невеликий будинок і ми вже домовилися з ПАТ «Кіровоградобленерго» щодо постачання електрики. Пічка для приготування їжі та опалення є. У нас є все, щоб силами організації та благодійних внесків організувати притулок. Будівельники, які будуть там за копійки працювати, – є. Будівельні матеріали, які продадуть за оптовою ціною і зроблять знижку також є. Нам дуже необхідна огорожа. Зараз найдешевша обійдеться у близько 50 000 гривень. Це непосильна сума для волонтерів, потрібна підтримка влади», – пояснює представник громадської організації «Щасливий пес» Аліна Лисенко.

«Для собак потрібні звичайні вольєри. Йдеться хоча б про мінімальне місце для перетримки тварин, які не можуть перебувати у місті. Це, наприклад, собаки-інваліди з вадами слуху, зору. Треба облаштувати місце, до якого можна буде забрати мінімальну кількість тварин і паралельно шукати їм господарів», – говорить громадська активістка.

Тим часом волонтери продовжують займатися стерилізацією безпритульних собак і утримують їх до «одужання» у власних оселях. Щоправда, фінансова підтримка з боку влади є. Зокрема, як зазначили в управлінні ЖКГ, на проведення операцій усього передбачено 990 000 гривень. За півроку на 441-ну собаку витратили 251 800 гривень. Відтак одна собака в середньому «коштує» 500 – 600 гривень.

«Відловом займається КП «Універсал», а ми проводимо стерилізацію, - розповідає голова Кіровоградської організації захисту тварин «БІМ» Катерина Дорош. - Щомісяця здаємо звіти. Стерилізація коштує в залежності від ваги собаки. Маленька - 375 гривень, велика – 475 гривень. Нам також оплачують перетримку собак - 100 гривень за 5 днів, тобто 20 гривень в день».

«За останні три роки організація стерилізували до 2 000 тварин. Але багато безпритульних тварин - це колишні домашні. Старих, хворих, вагітних собак та цуценят люди викидають. У нас є вольєр на території колишнього приймальника МВД на Маслениківці. Але усіх собак з вулиці ми туди не беремо», – додає Катерина Дорош.
За результатами вищезгаданого підрахунку собак організацією Animal-id, із 1469 тварин 54% становлять «дівчата», серед яких стерилізовано менше половини – майже 23%.

«Ці дані ми будемо враховувати у програмі зі стерилізації собак,
- говорить помічник міського голови Андрій Лейбенко. - Тобто визначимо, скільки коштів нам треба буде виділяти. Наступним етапом буде планування роботи з обліку домашніх тварин. У жовтні ми плануємо провести повторний підрахунок. Як показує практика, варто робити підрахунок двічі на рік, але, враховуючи, що ми рахували вперше, то проведемо контрольний підрахунок восени».

Наразі стерилізовані собаки пронумеровані новими кліпсами і занесені до єдиної бази всеукраїнської організації Animal-id.

«Ми підписали меморандум з Animal-id. У цьому комплексі забезпечення передбачена можливість фіксації як домашніх, так і безпритульних тварин. І QR-коди, і жетони. Працює це наступним чином: на повідомлення про безпритульну собаку виїжджає ловець, на телефон фотографує тварину і їй присвоюється «крапка» на місці відлову на спеціальній карті. Після стерилізації тварини вноситься інформація, хто саме її стерилізував, вказується номер чіпа і собака випускається у місці, звідки її забрали. Також плануємо залучати приватні клініки, щоб при зверненні до них пацієнтів, вони мали можливість ставити тварин на облік. У результаті буде єдиний реєстр собак міста», – зазначає Андрій Лейбенко.

У міській раді обіцяють, що для реалізації програми обліку безпритульних собак КП «Універсал – 2005» закупить «андроїдні» смартфони.

«У результаті ведення обліку тварин ми будемо розуміти, чия це собака чи кішка бігає по місту. Люди мають нести відповідальність за своїх тварин, а не завели, погралися та викинули, як зараз відбувається. У такому разі будуть передбачені штрафи, як у цивілізованих країнах», – анонсує Андрій Лейбенко.

Переглядiв: 3078
АНАСТАСІЯ  ПАНЧЕНКО
журналіст: АНАСТАСІЯ ПАНЧЕНКО
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype