×
аналітика
Будувати чи співати:
Огляд проектів на громадський бюджет Кіровограда -2018
З 30 жовтня до 10 листопада включно триватиме голосування за проекти громадського бюджету, які будуть реалізовані у 2018 році. Цього разу сума фінансування громадських проектів збільшена на два мільйони і становить п'ять мільйонів гривень. До того ж міська рада трохи змінила правила конкурсу: в цьому році у ньому не беруть участь пропозиції щодо заміни вікон, встановленню парканів і т.п. Зате в окрему групу – «Соціальні проекти» - виділили проекти, які стосуються людей з інвалідністю.

Тож зараз кожен з нас має проголосувати за три проекти: великий, малий та соціальний. Щоб вам було легше обирати, DOZOR підготував невеликий огляд.

Парки, площі та спорткомплекси
На реалізацію великих проектів у бюджеті 2018 року виділять 2,5 мільйони. Враховуючи вартість усіх пропозицій, за ці кошти можна буде реалізувати три великі проекти з одинадцяти, які подані на конкурс.

Більшість з них стосуються створення нових зон відпочинку. Це і «Амфітеатр» у селищі Новому, і «Зелений театр» на вул. Бєляєва,1 (біля школи № 8), облаштування площі біля художнього музею, реконструкція Набережної. На жаль, цього разу громадськість не має можливості побачити самі проекти, тож судити доводиться за коротким описом. Втім, ілюстраціями до проектів автори діляться у соцмережах. Зокрема, нещодавно у Фейсбуці оприлюднили ескізи проекту по відродженню Набережної.
Щодо Набережної, то суми у 998 тисяч, звичайно, не вистачить на приведення до ладу усієї прибережної зони. Мова йде про частину від пам'ятника Чорнобильцям до пішохідного містка на Пашутінській. Крім кованих лавочок, освітлення, тротуарної плитки і т.п., проект передбачає створення алеї кованих скульптур, встановлення нової огорожі та антивандальні заходи – сучасне освітлення, камери відеоспостереження і т.п.

Музейна площа – це фактично ще одне місце відпочинку у центрі міста: клумби, лавочки, міські скульптури, ліхтарі і т.п. Амфітеатр і Зелений театр - це проекти місць відпочинку та проведення масових заходів у мікрорайонах. Обидва проекти передбачають створення літньої сцени, клумб, освітлення території і т.п. Ще один досить креативний проект стосується встановлення у місті шести сучасних театральних тумб з підсвіткою – біля театру, на центральній площі, на зупинках транспорту.

Три великих проекти стосуються спортивних майданчиків: футбольне поле на пр. Університетському, спортивно-оздоровчі комплекси «Жадівський» та «Козачій острів». Це величезні спортивні площадки з обладнанням, інвентарем, місцями для відпочинку і т.п.

Найбільше питань викликає проект «Толока» по створенню соціально-реабілітаційного центру для ветеранів АТО та їхніх сімей на вул. Нікітіна (Новомиколаївка). Звичайно, суми у 995 тисяч на створення повноцінного центру з нуля не вистачить. А з короткого опису проекту не зрозуміло, що для створення центру вже є, і на що, власне, витрачатимуться гроші. Фрази «відновлення особистого та соціального статусу учасників АТО» чи «психологічна реабілітація» насправді мало що кажуть про проект. А назва «Толока» начебто натякає на те, що створювати центр ветерани АТО будуть власноруч. Тож це може бути і щось геніальне, і щось абсолютно непотрібне.

Ще два дорогих проекти стосуються відновлення переходу через яр на Завадівці та створення парковки біля амбулаторії №4 (на Жадова).

Будувати чи співати?
Малих проектів набагато більше – тридцять. Зважаючи на їхню вартість, реалізовано у наступному році буде, як мінімум, 13-15 з них.

Умовно малі проекти можна розділити на три групи груп: будівельні, прикрашальні та культурно-освітні.

Більшість проектів стосуються облаштування прибудинкових територій, встановлення невеликих дитячих і спортивних майданчиків у мікрорайонах міста, школах та дитсадках. Зупинятися на цих проектах не будемо, адже більшість з них суто локальні – для мешканців одного двору, одного кварталу, дітей з одного садочку і т.п. Думаємо, що, як і в цьому році, такі «місцеві» проекти мають усі шанси на реалізацію, якщо їхні автори не полінуються особисто оповістити сусідів про можливість встановлення у їхньому дворі дитячого майданчика чи облаштування зони відпочинку.

Найцікавіший, на наш погляд, малий проект, стосується встановлення на вулицях міста вказівників, як це зазвичай роблять у туристичних містах, - із зазначенням напрямку та відстані до пам'яток історії та культури, місць відпочинку і т.п.

До «прикрашальних» проектів також можна віднести встановлення лавочки «Закохані ліхтарі» на вул. Велика Перспективна,1 (біля входу у медичний університет) та продовження арт-інсталяції "Umbrella Sky" (алеї зонтиків) на Дворцовій.

До культурно-освітніх проектів можна віднести "День вуличної музики" на Дворцовій (пам'ятаєте, у цьому році він проходив 20 травня, у День музеїв, і, здається багатьом сподобався) та пропозиції з інтригуючими назвами «Вік живи - вік учись», «Горнятко» та «Душа патріотів». Перший проект передбачає надання освітніх послуг пенсіонерам, дорослим інвалідам і ветеранам АТО у педагогічному університеті.

Проект «Горнятко», зізнаємося, порадував. До речі, це один з найдорожчих малих проектів – 137,5 тисяч. За ці кошти автори проекту планують вчити військовослужбовців (!) гончарному мистецтву. «Ліплення з глини заспокоює», - пояснюють автори проекту.

Не менш цікавий проект – «Душа патріотів». Тут просто процитуємо: «Придбання музичних інструментів, обладнання для сцени та проведення концертів ВІА «Офіцери» профспілки атестованих працівників МВС України з метою патріотично-музичного виховання».
Соціальні проекти
З проектами, спрямованими на покращення життя людей з інвалідністю, найпростіше. Їх сім - на загальну суму 1, 065 мільйона. На їхню реалізацію передбачено 500 тисяч, і хоча б два з них будуть реалізовані.

Найдорожчий з соцпроектів – «Молодіжний центр «Сильні духом» для молоді з інвалідністю» (392 тисячі) передбачає капітальний ремонт дитячого Центру реабілітації на вул. Бєляєва. Проте насправді це означає розширення центру з тим, щоб ті молоді люди, які за віком вже не можуть відвідувати дитячий центр, а за станом здоров'я - навчальні заклади, залишалися тут, мали змогу спілкуватися, вчитися і т.п.

Ще один дорогий проект - «Гідна робота та можливості соціалізації для людей з особливими потребами» (369 тисяч) стосується створення у національному технічному університеті комп'ютерної лабораторії для навчання людей будь-якого віку з інвалідністю. Слід зазначити, що проект дуже продуманий (тому, мабуть, і дорогий): від пандусів до надомного навчання тих, хто не зможе дістатися до університету.

Інші проекти – від 47 до 215 тисяч – стосуються придбання підйомників для людей на візках на автомобіль служби соціального таксі та на поїзди на залізничному вокзалі, ігрових і спортивних майданчиків для дітей з інвалідністю.

А що зробили?
Якщо вже зовсім серйозно підходити до вибору, то варто подивитися, що стало з проектами-переможцями цього року.

Звичайно, вже реалізовані всі проекти по заміні вікон у школах і садочках. Це зрозуміло: якщо батьки самі склали проект, самі подали на конкурс, самі агітували, то потім самі і добивалися того, щоб вікна були замінені вчасно. Та й проекти типові – у управління освіти не було великих складностей зі складанням кошторисної документації.

Як не дивно, реалізовані і ті пропозиції, які від початку здавалися майже утопічними. Проект кінотеатру під відкритим небом, який спочатку нажахав спеціалістів своєю «незрозумілістю», вдалося втілити у життя буквально за два місяці. І, здається, тільки завдяки бажанню автора проекту та управління культури йти назустріч одне одному та знаходити компроміси. Початковий проект в результаті був значно змінений, проте кінотеатр запрацював і, будемо сподіватися, працюватиме і наступного літа. За кілька місяців вдалося й облаштувати сквер біля обласної дитячої лікарні.

А от переважна більшість (!) нескладних, на перший погляд, проектів: облаштування прибудинкових територій, сквер «Молодіжний громадський простір» на Попова, дитячі і спортивні майданчики поки що так і залишаються «у проекті»… Встигнуть до кінця бюджетного року чи втратять право на кошти?

У будь-якому разі не пожалкуйте часу і проголосуйте. Як зазначалося, кожен з нас може проголосувати за три проекти: великий, малий та соціальний. Голосування триватиме до 10 листопада включно. Можна проголосувати он-лайн на сайті міської ради – за посиланням. Можна – у Центрі надання адмінпослуг міськвиконкому (вхід до міськради з вул.Гоголя) з паспортом, у будні з 10.00 до 16.00, у вихідні - з 10 до 13 години.
Переглядiв: 13118
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype