×
 
 
Чемпіонат Європи з бейсболу:
Чи буде нам соромно
перед гостями?
Цього місяця у передмісті Парижа тривав щорічний конгрес європейських федерацій з бейсболу та софтболу, в роботі якого брала участь і українська делегація. Там остаточно вирішилось питання щодо проведення в Кіровограді чемпіонату Європи з бейсболу. Тобто було офіційно затверджено, що один з двох групових турнірів чемпіонату, а саме групи "С", відбудеться в нашому обласному центрі з 23 по 29 липня 2018 року. Крім української збірної, у чемпіонаті візьмуть участь команди Угорщини, Румунії, Естонії та Грузії. До проведення престижного турніру залишилося якихось 5 місяців, однак з'ясувалося, що організаційні проблеми не дуже успішно вирішуються. Про це та про підготовку національної команди DOZOR спілкувався з головним тренером збірної України з бейсболу Олегом Бойком.
 
Успіхи всупереч відсутності підтримки
За словами тренера, цей чемпіонат було доцільно провести в Кіровограді, щоб досягти трьох головних завдань. По-перше, одержати умови для проведення подальших міжнародних бейсбольних змагань європейського рівня. По-друге, досягти максимально можливого спортивного результату. По-третє, одержати досвід проведення міжнародних змагань, аби в подальшому проводити їх щороку та поступово зробити прибутковими.

Волейболіст Олег Бойко вирішив започаткувати бейсбол у Кіровограді ще в 90-х роках минулого століття. Йому пропонували створити волейбольну команду. Але для того, щоб з нуля вивести міський волейбол на пристойний рівень, не вистачило б всього життя. Тож він з однодумцями вирішив заповнити незайняту в країні бейсбольну нішу. Ніхто не очікував, що місцева бейсбольна команда існуватиме багато років і досягатиме визначних успіхів.

"Майже 30 років бейсбол в Україні розвивається в дуже складних умовах. Щоб не допомагати, чиновники говорили: спочатку навчіться плавати, а потім ми пустимо воду в басейн. Нам допомогло те, що ми серйозно ставимося до цієї роботи. В результаті рівень наших спортивних досягнень та рівень підготовки юного покоління бейсболістів абсолютно не відповідає розвитку бейсбольної бази. Тобто ми давно навчилися плавати, а воду нам досі не пустили. Таку несправедливість потрібно виправити. У закордонних чемпіонатах Європи ми брали участь вже 15 разів. Тепер український глядач матиме можливість вперше на власні очі побачити своїх гравців у серйозній справі", - каже тренер.
За проведення змагань такого рівня відповідає федерація бейсболу та софтболу України, а міністерство молоді та спорту виступає як організаційний партнер. Кіровоградська облдержадміністрація сприйняла повідомлення про проведення бейсбольного чемпіонату з ентузіазмом. Але на цьому, власне, й закінчилися позитивні моменти, говорить Бойко. Був створений відповідний оргкомітет, до якого входять керівники обласних та міських управлінь, а очолює перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко. Проте головний тренер вважає, що в оргкомітет мають увійти люди, об'єднані спільною ідеєю, а не ті, які намагаються формально виконати покладені на них завдання. Адже їхні організаційні пропозиції обмежуються заходами на кшталт залучення оркестру та придбання квітів для гостей. Тому в цей комітет також мають увійти представники спонсорів та ЗМІ.

"Нам потрібно відпрацювати засоби інформування про турнір, транспортування та розміщення учасників і гостей. У результаті має сформуватися єдина команда, здатна і в подальшому проводити змагання подібного рівня", - пояснює Олег Бойко.
 
Бейсбольний стадіон у жахливому стані
Суттєвої роботи потребує підготовка бейсбольного поля та споруд стадіону. Нагадаємо, міський бейсбольний стадіон розташований поблизу телецентру. Він досі є незавершеною спорудою, оскільки туди не підвели інженерні комунікації. Стадіону 17 років, і він поступово руйнується. Ця споруда вже потребує капітального ремонту. Зокрема, трав'яне поле знаходиться у жахливому стані. Два роки тому спонсор "Біотехком" за власні кошти зробив нове покриття ближньої зони стадіону (поклав тенісіт), а далі росте трава, яку досі поливають зі шлангів. На жодному європейському стадіоні так не поливають траву, скрізь влаштовані автоматизовані системи поливу. Тому потрібно вдосконалити систему поливу поля, встановити електронне табло, нові крісла для сидіння, а також відремонтувати роздягальні і душеві для спортсменів.

"Обласне управління капітального будівництва найняло архітекторів, які розробили проект майже без консультацій з бейсболістами. Вартість робіт становитиме 14 млн грн. Кіровоградська обларада погодилася виділити лише 3 млн грн, а Кіровоградська міськрада взагалі не бере участі у фінансуванні. Наприклад, коли у чеському місті Брно мав відбутися європейський чемпіонат, то мерія виділила 400 тис. дол. на будівництво нового бейсбольного стадіону за американським зразком з освітленням та рестораном з нуля. За теперішнім курсом долара - це 11,2 млн грн. Тобто не зрозуміло, на що саме обласна влада планує витратити аж 14 млн грн. Суми на реконструкцію явно завищені", - констатує Бойко.
Слід зауважити, що всім потенційним інвесторам та бейсбольним структурам головний тренер збірної заздалегідь розіслав звернення щодо необхідності фінансування організаційних заходів чемпіонату. В результаті міністерство молоді та спорту оплатить внесок за участь у турнірі, також бере на себе фінансування спортивних зборів та харчування збірної. А левова частка витрат (близько 90%) припадає на національну федерацію бейсболу, яку очолює Андрій Ніколаєнко.

На чемпіонат приїдуть близько 200 гостей (з них 100 спортсменів), яких розмістять у готелях обласного центру "Государь", "Марія", "Рейкартс", "Зірка", "Єлисаветград". З огляду на брак коштів, наші спортсмени житимуть у готелі "Турист", де умови проживання менш комфортні.

"Для супроводження команд гостей потрібні волонтери зі знанням мов учасників змагань. Ми хочемо, щоб кожною іноземною збірною опікувався своєрідний гід, який буде надавати їм усю необхідну інформацію та розв'язувати дрібні проблеми, які можуть виникнути. Це загальноєвропейська практика. Також потрібно вирішити питання щодо виготовлення та розміщення в обласному центрі білбордів з рекламою турніру"
, - розповідає Бойко.
 
Легіонерів у бейсбольній збірній не буде
 
Звісно, потрібно забезпечити належну підготовку національної збірної. Оскільки серйозні міжнародні змагання проводяться раз на два роки, українській збірній перед чемпіонатом бракуватиме сильних суперників. Кістяк збірної складається з кіровоградських спортсменів, а гідних суперників для двох місцевих команд в Українську чемпіонаті немає.

"Рівень українського чемпіонату дуже слабкий, він лише популяризує бейсбол. Нагороди ж на закордонних змаганнях здобуваються переважно силами спортсменів нашого міста, які не звикли до серйозного опору з боку українських команд. А внаслідок перенапруги у протистоянні із сильними суперниками наші бейсболісти часто зазнають травм", - каже Олег Бойко.

Українська збірна має складатися з 20 гравців. За словами тренера, спортсменів належного рівня ми маємо. Головне, щоб вони не травмувалися перед проведенням турніру та під час нього. За 6 тижнів до Чемпіонату Європи з бейсболу у Чехії відбудуться змагання Єврокубку. Це буде серйозним випробуванням для наших бейсболістів і водночас підготовкою. Лиш би не було травм, оскільки рівноцінної заміни ключовим гравцям в Україні немає.

Минулорічний чемпіонат Європи пройшов у Польщі, який виграли господарі турніру. Турнір європейського рівня там відбувся вже всьоме. Полякам не знайомі наші проблеми зі стадіоном та з організацією. Вони вклали стільки грошей у проведення чемпіонату, скільки Україні й не снилося. До того ж їм пощастило - перед фінальним матчем травмувався основний гравець суперників. Європейські команди зараз мають змогу залучати американських тренерів та спортсменів. Зокрема, на торішньому чемпіонаті поляки мали трьох заокеанських тренерів і трьох бейсболістів - легіонерів, яким надали польське громадянство. Українська ж збірна такої змоги не має.
 
Варто зазначити, що у зимовий період підготовка юних бейсболістів проводься в обласній СДЮШОР №2, що розташована у дендропарку. Оскільки цей зал не бачив ремонту багато років, умови, м'яко кажучи, не дуже сприятливі. Дорослі ж спортсмени взимку багато років тренуються у спортзалі ЦНТУ, який не опалюється.

Оскільки місце для розташування літнього бейсбольного стадіону (поблизу телецентру) було обране не дуже вдало, ігри місцевих команд відвідує небагато людей. Новий стадіон було б доцільно розташувати у дендропарку (для цього там достатньо місця), але ця ідея поки що не знаходить підтримки ні з боку орендаря парку, ні з боку міської влади.

"Крім нашого Єврочемпіонату, цього року у Європі з інтервалом у тиждень відбудуться ще 4 чемпіонати у різних вікових категоріях, де братимуть участь представники України. Ми досягли високого спортивного рівня, але нам не вистачає ні гравців, ні тренерів. Тому український бейсбол потребує суттєвої допомоги з боку усіх шанувальників цього виду спорту, в тому числі з боку представників влади",
- наголошує тренер збірної.

Попри наявні труднощі, бейсболом в обласному центрі зараз займаються близько 300 дітей. Для не дуже розвиненого спорту Кіровоградщини - це досить багато. В Україні діти починають грати у бейсбол з 9 років, але наші тренери намагаються набирати дітей з 7 років, щоб їхня підготовка не відставала від підготовки закордонних суперників. Навіть невеликий хлопчик в окулярах, якщо він спритний, швидкий та кмітливий, у бейсболі може стати ключовим гравцем. Тоді як в інших видах спорту він приречений постійно сидіти на лаві запасних.
Переглядiв: 4424
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype