×
Чим опалюють свої
домівки кіровоградці

З кожним роком кіровоградці на власному гаманці помічають підвищення тарифів на тепло, воду, електрику, газ. До прикладу, у цьому році, напередодні опалювального сезону, міська влада підвищила тариф на тепло для ТОВ «ЦНТІ УНГА» на 12-19% для населення. Такий крок можновладці пояснили підвищенням вартості газу на 61%. Через так звану розбалансованість системи жителі міста не можуть відключитися від дорогого та неефективного центрального опалення, яким сьогодні користуються у 23 000 квартир. Решта мешканців міста користуються альтернативними видами опалення. DOZOR поспілкувався з вимушеними або добровільними прибічниками різних варіантів.

1
Центральне опалення
Як правило, користувачі центрального опалення жаліються на непомірно високу вартість послуги та необхідність додатково опалювати квартиру.

«Щороку одна й та ж ситуація. Торік платили до 1600 гривень на місяць за кутову квартиру у 40 м. кв. Зараз температура + 15, взимку залежить від того, як топлять. Під час сильних морозів температура у квартирі падала до +15, а зазвичай тримається +18 - +19. Додатково ми вмикаємо масляний радіатор в одній з кімнат, але він тягне дуже багато електроенергії, тому користуємося рідко. Поки що не зверталися за дозволом на відключення від центрального опалення, хоча такі думки вже були», – розповідає кіровоградець Ігор Філіпенко.
Неефективність центрального опалення у більшості випадків спричинена технічною зношеністю системи, через це щорічно трапляється безліч поривів.

«У мене центральне опалення, у квартирі дуже тепло. Можливо, це й тому, що квартира утеплена і встановлені пластикові вікна. Крім того, ми вирішили не міняти чавунні батареї на нові й сучасні, будинок знаходиться близько біля котельні. Зараз температура в квартирі близько 22 градусів. Це при тому, що будівля – блочна, а квартира – кутова. Минулого року в одній із кімнат весь час була холодною одна батарея, хоча кілька разів її розвоздушували. З початку нового опалювального сезону такої проблеми ми не помітили, всі батареї однаково теплі. За нашу квартиру на 61 квадрат необхідно заплатили 800 гривень за жовтень», – говорить жителька обласного центру Лілія Кочерга.

2
Газова автономка
Безумовний лідер альтернативи – газове опалення. Містяни переважно встановлюють газові котли, які дозволяють одночасно гріти воду. Розповідають, суттєво знизити платіжку на газ дозволяє утеплення помешкання.

«Вмикаємо опалення, коли стає холодно в квартирі. Минулого року увімкнули у другій половині листопада. Це з тим, що ми живемо у кутовій квартирі на майже 90 м. кв. у цегляному будинку. Два роки тому утеплилися 100 мм пінопластом, двері, вікна - без щілин. Після утеплення споживання газу упало на третину. Я б сказала – це грандіозна економія. У порівнянні з мамою, в якої вдвічі менша квартира, лише 49 м. кв. опалювальної площі, і вона має платити 1700 гривень за саме лише опалення», – розповідає жителька обласного центру Олена Шворак.

«Влітку ми споживаємо до 30 кубів газу на гарячу воду і приготування їжі, а от взимку у морози в середньому йде близько 100 кубів газу. Це десь 700 гривень на опалення, воду і приготування їжі за зимовий період. Автономка у мене вже 15 років. До речі, у нас весь будинок відрізаний від централізованого тепла. У під'їздах взимку тепло, комунікації не замерзають, як лякали людей у міськраді. Це ОСББ «Острівське», – додає Олена Шворак.
Альтернативне опалення дозволяє поставити терморегулятор, який буде підтримувати у приміщенні комфортну температуру і вимикати опалення, коли у кімнатах тепло.

«У панельному будинку, навіть з утепленням, ми вже підтоплюємо. Але в нас стоїть терморегулятор, він сам вмикає і підтримує +22, коли всі вдома, та +19, коли нікого немає, а також вночі. Почали вмикати десь тижні два-три тому. Вдень точно не топить, ще і вночі взагалі не вмикається. З утепленням у квартирі температура нижче +19 не падає», – поділилася жителька обласного центру Ольга Гриднєва.

3
Електроопалення
Так, у будинку можна поставити нагрівальний котел або електробатареї, які вмикають у звичайну розетку.

«Опалення у квартирі замінили на електрику три роки тому за 4000 гривень. Якість нормальна, стоять конвектори. Максимум у холодні місяці електрики тягнуло на 500 – 600 кв. Без економії середня температура була +23, +25. Живемо у трикімнатній квартирі на 58 м. кв», – ділиться досвідом городянин Сергій Нестеров.

Інший користувач електроопалення Роман Круніч, зазначає, що за тепло платить близько 300 на місяць.

«У мене електричне опалення від uden-s. Минулої зими у найсильніші морози було близько 600 гривень за все. Без опалення за електрику платимо десь 250 гривень. Температуру визначаємо самі і ставимо +20, +22», – каже Роман Круніч.
4
Пелети
Через подорожчання газу та електрики в останні роки з'явилася практика встановлення у будинках котлів на пелетах. Самі пелети – це гранули біопалива, зроблені з торфу, відходів з дерева, вугілля тощо. Наразі цей матеріал значно дешевший за дрова або вугілля. Однак, зважаючи на те, що пелети треба спалювати, цей спосіб опалення зазвичай використовують у приватних будинках, де опалювати газом або електрикою занадто дорого.

«Я взяла дві тони, одні пелети з шкарлупи насіння, а інші з дубу. Всього заплатила 4600 гривень. У мене котел, як плита, зараз не дуже холодно, тому підтримую температуру близько +20. Дубові пелети горять краще і майже без попелу, з насіння трохи гірше. Піввідра горить десь півгодини. Усе подобається», – розповіла пенсіонерка Ніна Лях.

Жінка зазначає, що користуватися пелетами простіше та дешевше, ніж дровами.

«Дрова дорогі, зараз машина коштує 6000 гривень, а їх ще рубати, пиляти треба, і ще й за це заплатити. То я вирішила купити пелети, їх привезли у мішках, можна просто надібрати у відро та занести у будинок. У мене є електрокотел, але така дорога електрика зараз, що виходить дуже дорого», – додала Ніна Яківна.
Переглядiв: 5377
АНАСТАСІЯ  ПАНЧЕНКО
журналіст: АНАСТАСІЯ ПАНЧЕНКО
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype