×
 
 
інтерв'ю
Чому Кіровоград досі без нового генплану?
Депутатів обирають для того, щоб вони відстоювали спільні інтереси громади. Однак часто депутатська діяльність завдає шкоди. Наприклад, проект нового генерального плану міста, який був представлений ще в листопаді 2012 року, досі не затвердили. Хоча відтоді минуло 5 років і склад депкорпусу суттєво змінився. Вважається, що проголосувати за це депутатам заважає відсутність політичної волі. Насправді ж прийняттю документа перешкоджають різні інтереси у вирішенні земельних питань. Депутати чубляться між собою за землю у приватному секторі та не хочуть втрачати ділянки, незаконно надані у паркових зонах. Що ж втрачає Кіровоград внаслідок відсутності нового генплану? На ці та інші запитання сайту DOZOR відповів начальник управління містобудування та архітектури Кіровоградської міськради Вадим Мездрін.
- Поясніть, чому прийняття нового генплану є важливим для міста?
- У 2011 році ми розробили комплексну програму щодо внесення змін у генплан, який діє з 2001 року. Це передбачало відцифровку генплану, адже раніше всі матеріали були лише в паперовому вигляді. Проект генплану включає в себе багато нових розділів. Наприклад, є розділ про цивільний захист у спокійний та неспокійний час. Також передбачена розробка історико-архітектурного опорного плану, адже постановою Кабміну наше місто було внесене до переліку історичних міст. Цей план теж стовідсотково готовий, але поки що лежить, чекаючи затвердження.

Новий генплан розробляв проектний інститут "Діпромісто", який спирався на будівельні норми та вимоги до озеленення міста, враховуючи щільність населення. Тож у новому генплані показано, де потрібно посадити більше дерев, щоб вийти на нормативні показники. Вказано, де можливий розвиток житлового будівництва. Так, план багатоквартирного житлового будівництва у 101-му та 102-му мікрорайоні був розроблений ще у 90-х роках минулого століття. Коли генплан затвердили у 2001 році, наступним етапом мало бути схвалення Верховною Радою проекту меж міста. Але парламент країни так і не затвердив цей документ. Тому узаконених меж міста досі немає. На жаль, цим скористалися районні ради, які захопили низку земель міста. Отож не місто росло за рахунок приєднання сільської території, а навпаки. Зокрема, Соколівське значно розширилося за рахунок землі 101-го мікрорайону, яку сільрада роздавала під будівництво приватних будинків. Саме за вулицею Жадова, де планувалося зводити висотні будинки.
- Чи може у такому разі застаріти несхвалений проект генплану?
- Проект генплану не застаріє, адже основна робота зроблена. Якщо і матимемо якісь зміни, вони не будуть суттєвими. Раніше генплан робили на 10 років, а тепер за новим законом певного строку дії генплану не передбачено. Планові зміни до генплану ми маємо вносити раз на 5 років. А позапланові тоді, коли з'являється інвестор, який, скажімо, хоче збудувати великий сміттєпереробний завод. Після засідання містобудівної ради та проведення громадських слухань ми маємо право вносити зміни у документацію. Тобто обираємо якусь вільну територію, яких небагато в місті, і приймаємо певне рішення. Наприклад, з комплексного житлового будівництва.
- Що, крім генплану, чекає на затвердження?
- Стосовно проекту плану червоних ліній депутати також не можуть дійти згоди. Цей проект ми 6 разів подавали на затвердження, починаючи з сесій минулого скликання. Червоні лінії розроблені на всі магістральні вулиці. Це так би мовити коридори, де заборонено виділяти землю для будь-якого будівництва або встановлювати тимчасові архітектурні форми. Адже у межах вказаних коридорів вулиці у майбутньому можуть розширити, прокласти певні інженерні комунікації і так далі. На цьому плані для кожної вулиці все вказано: від загального розміру розширення до розмірів розширення тротуарів та газонів. Депутати розуміють, що це буде серйозний документ, який дозволить нашому управлінню на законних підставах забороняти розміщення певних об'єктів. А поки що з огляду на розвиток міста ми відмовляємо у дозволах на будівництво, посилаючись на незрозумілі державні будівельні норми.
- На жаль, депутати не несуть ніякої відповідальності за непідтримку важливих для розвитку міста рішень. Їм потрібно якось згуртуватися, проявити певну громадську свідомість. В інших містах України там, де люди розуміють, що місту потрібно розвиватися, їм вдається долати власні амбіції і поступово рухатися вперед. Наприклад, у Вінниці. Там в депутатському корпусі теж виникають суперечки. Однак все ж розвивається пасажирський транспорт, з'являються нові житлові масиви. В Кіровограді ж зараз будують лише два багатоквартирні об'єкти: поблизу Ковалівського парку та біля стадіону "Зірка" (вул. В'ячеслава Черновола). Для порівняння у Черкасах зараз будують близько 9-ти багатоквартирних будинків. Інші компанії поки що не виявляють реальних намірів щодо вкладання інвестицій у житлове будівництво. Це й не дивно. Коли потенційні інвестори бачать той хаос, який чиниться в нашому місті, то 10 разів подумають, перш ніж вкладати тут кошти.
- А на підставі чого зараз відбувається надання земельних ділянок?
- Коли у 2011 році був прийнятий Закон "Про регулювання містобудівної діяльності", з'явилося поняття зонування територій, яке передбачало розробку плану зонування. Спочатку має затверджуватися генплан. Але без плану зонування передача земельних ділянок з комунальної власності у приватну власність забороняється. Тому через постійне незатвердження генплану ми були змушені спершу затвердити план зонування. У 2013 році його вдалося прийняти.
- Чи передбачена за новим або старим генпланом кардинальна реконструкція певних мікрорайонів?
- Зараз планів кардинальної реконструкції міських територій немає. Якщо людина приватизувала землю під власним житлом, то неможливо знести цю будівлю без її доброї волі. Якщо колись будуть прийматися рішення про знесення певних житлових кварталів, то люди, які там живуть, мають на це погодитись. А жителі багатоквартирних будинків можуть створити ОСББ і в подальшому приватизувати землю під своїм будинком. Щоправда, Кабмін досі не врегулював питання надання такої землі у власність ОСББ. У Земельному кодексі це вже передбачено, але відповідної постанови Кабміну досі немає.
- Як склалася доля розрекламованих раніше проектів щодо благоустрою міста? Наприклад, арки на вулиці Ельворті, "Острова скарбів" у парку на Козачому острові, проекту реконструкції Центрального скверу та інших.
- Ці проекти залишилися на стадії ескізних пропозицій. Аби щось робити далі, треба визначитися із замовником. Якщо це буде міська рада, то потрібно закласти кошти в бюджеті на розробку проектної документації, а потім - кошти на саме будівництво. Ці питання стали неактуальними для нової влади. Періодично ми надаємо свої пропозиції щодо розвитку певних територій міста, але ескізні пропозиції нікого ні до чого не зобов'язують.

У Центральному сквері ситуація складніша. Цей сквер знаходиться в оренді у юридичної особи. Договір оренди можна розірвати лише у судовому порядку. Орендар платить за користування цією землею, але ми не дозволяємо зараз там нічого будувати. Тобто ситуація досі не врегульована. Витрачати ж бюджетні кошти на благоустрій території, якою користується орендар? є неправильним.

Щодо розширення арки по вулиці Ельворті - досі готується проектна документація. Прискоренню робіт заважають бюрократичні перепони. Ця арка є історичною пам'яткою національного значення, до того ж виникають суперечки між залізницею і підприємствами, яким належить ця земля. Певне просування вперед у цьому питанні є. Можливо, у наступному році там розпочнуть якісь підготовчі роботи.
- Як справи з виділенням землі учасникам АТО?
- АТОшникам спочатку роздали землю, а вже потім почали розробляти детальні плани та приймати рішення щодо комплексної забудови цієї території. Раніше ці території були вказані як промзони, але в плані зонування ми вже вказали їх як житлові зони. Наше місто є лідером України з виділення землі учасникам АТО. З одного боку це добре, з іншого - не зовсім правильно. Оскільки ці люди наполегливо вимагали землю, то ділянки для житлового будівництва їм надали не завжди там, де було можна. Через це можуть виникнути проблеми. Якщо землю виділили у зеленій зоні, то людині не нададуть будівельний паспорт для будівництва, оскільки за генпланом там будуватися не можна. Такі випадки не масові, але їх вистачає. Люди не завжди хочуть вникати у правила містобудування. Вільних земель для будівництва приватного житла в Кіровограді вже немає. Трішки землі для зведення багатоквартирних будинків залишилося у 101-му та 102-му мікрорайонах. Інститут "Діпромісто" в новому генплані у перспективі запропонував розмістити в селищі Молодіжному зону приватного сектору. Але поки ця земля розпайована між членами радгоспу "Тюльпан", надати її іншим не можливо.
- Чи можна сказати, що через численні непорозуміння містобудування в Кіровограді майже не розвивається?
- Ми все одно розвиваємось. Нещодавно у законодавстві з'явилося таке поняття як "містобудівний кадастр". Ми створили таку службу, але не змогли довести депутатам, що така служба потрібна. Тому бюджетних одиниць нам не виділили. Що таке містобудівний кадастр. У 2015 році ми зробили аерофотозйомку міста і повністю її відцифрували. Тепер без бюджетних грошей ми самі наносимо на цю зйомку усі об'єкти, які комусь виділяють у місті. Якщо натиснути на певну ділянку, одразу видно, кому вона належить, її кадастровий номер, коли він був наданий і під який об'єкт. Згідно із законодавством, кожна територія має вести містобудівний кадастр, щоб здійснювати постійний моніторинг виділення землі та будівельних робіт.
- А як щодо публічності містобудівної інформації?
- Персональні дані на власників та будівельників ми не маємо права надавати. Подивитися ж, у якій зоні знаходиться певна земельна ділянка, можна на сайті міськради, де є план зонування. Щоправда, там він представлений у маленькому масштабі. За бажанням громадян ми надаємо їм викопіювання або з генерального плану, або з плану зонування із зазначенням зон та земельної ділянки, яка цікавить особу. Кожен проектант, перш ніж розпочати проект, має взяти у нас містобудівні умови. Їх також можна знайти на сайті міськради на сторінці управління містобудування та архітектури. А ознайомитися зі старим генпланом можна у кімнаті 325 нашого управління з 8.00 до 17.00. На сайті міськради генплану немає, оскільки він не відцифрований.
Переглядiв: 5840
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype