×
 
 
Чому так часто стріляють:
У Кіровограді зареєстровано 6 тисяч одиниць вогнепальної зброї
Останнім часом у Кіровограді почастішали випадки стрілянини: перестрілка на дитячому майданчику біля Кіровського районного суду, згодом – біля «Епіцентру», п'яна екс-поліціянтка погрожувала перехожим травматичним пістолетом. Складається враження, що зброєю у нас дозволено володіти бандитам та людям, які не здатні відповідати за власні вчинки. А як насправді?

 
Зброю контролюють доволі рідко
За словами начальника сектору контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи управління превентивної діяльності ГУНП в Кіровоградській області Руслана Журбенка, у Кіровограді зараз офіційно зареєстровано близько 6 тисяч одиниць вогнепальної зброї. Оскільки ніяких обмежень на кількісне володіння зброєю однією особою не встановлено, ця зброя належить приблизно п'яти тисячам громадян. Так, одна людина нерідко має від 5 до 20 одиниць зброї. А якщо у власника є дозвіл на мисливську нарізну зброю, то, як правило, у нього також є мисливська гладкоствольна зброя.

Значне збільшення кількості зареєстрованої зброї відбулося у 2014 році після початку бойових дій на сході України. Якщо до цього в області протягом місяця видавали близько 200 дозволів на придбання зброї, то з початком бойових дій таких дозволів стали брати по 350 - 370. Щоправда, на початку минулого року охочих придбати зброю стало менше, оскільки подорожчали боєприпаси. Завод з їх виробництва залишився на підконтрольній терористам території. Тепер протягом місяця дозволів на зброю беруть стільки ж як до 2014 року.

- Контроль за власниками зброї здійснюється не рідше одного разу на 3 роки, - запевняє Руслан Журбенко. - А при перереєстрації зброї, продовженні терміну дії дозволів, придбанні зброї або зміни місця проживання власника контроль проводиться обов'язково. Насамперед, перевіряють умови зберігання зброї, яка має зберігатися у сейфах або спеціально виготовлених металевих ящиках з надійними замками за місцем постійного проживання людини або тимчасового перебування. Про час проведення перевірки власника не попереджають, тож коли приходить дільничний офіцер поліції, власник зобов'язаний показати як зберігає свою зброю. При відсутності сейфа або, якщо в ньому зламані запори, зброю тимчасово вилучають, складаючи протокол вилучення. Порушенням також є зберігання зарядженої зброї або її відсутність. Потім суд накладає на порушника штраф від 85 до 170 грн. А після усунення порушень зброю повертають. Лише в окремих випадках за рішенням суду зброю вилучають назавжди, компенсуючи власнику її вартість, іноді навіть конфіскують.

Нинішнього року за неправильне зберігання зброї в усій області до відповідальності притягнули лише 15 осіб. Журбенко стверджує, що більшість громадян свідомі, мовляв, масових порушень не спостерігається. Однак цього не скажеш з огляду на статистику перестрілок, бо перевірка раз на три роки - це не дуже часто. За цей період людина може або спитися, або з'їхати з глузду внаслідок прикрих обставин життя...

Начальник дозвільної системи говорить, що в основному порушення трапляються, коли зброю привозять на дачі. Це вважається місцем тимчасового перебування громадян і там також має бути сейф для зберігання зброї. До того ж власник мусить попередити дозвільний орган, що він буде тимчасово проживати у дачному будинку. Адже все переміщення зброї має бути контрольоване.

І все ж проконтролювати вдається не все. Наприклад, кілька років тому житель Новоархангельського району не зміг вберегти свою рушницю від доступу близьких родичів. Цим скористався його неповнолітній племінник, який взяв цю рушницю та застрелив з неї свого товариша. Більшість же нещасних випадків та злочинів трапляється під час полювання. Мисливці, стріляючи на шурхіт, на неясну ціль, частенько влучають у своїх друзів чи абсолютно випадкових людей, яким не пощастило опинитися у місці полювання.

 
Власником зброї може стати кожен
"Мисливську вогнепальну гладкоствольну зброю громадяни України можуть отримати з 21 року, нарізну мисливську - з 25 років, а газову - з 18-ти. Дозвіл на придбання може отримати будь-який громадянин, якщо за станом здоров'я він не має ніяких протипоказань щодо користування зброєю. Тобто має надати відповідний медичний висновок лікарської комісії. Право на користування травматичною зброєю з гумовими кулями (якою з близької відстані людину теж можна вбити, - авт.) , мають працівники правоохоронних органів та їхні близькі родичі, військовослужбовці (крім тих, що проходять строкову службу), держслужбовці, депутати Верховної Ради, журналісти, члени громадських формувань з охорони громадського порядку та особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві", - зазначає Журбенко.
 
Матеріали для видачі дозволу на придбання зброї розглядають протягом місяця. Дозвільний підрозділ або надає такий дозвіл, або - аргументовану відмову. Відмовлено може бути у разі медичних протипоказань, систематичного порушення особою правопорядку, вчинення насильства в сім'ї, вживання наркотичних засобів без призначень лікаря. Перевірка кандидата на придбання зброї відбувається по базах даних поліції та особисто дільничним офіцером поліції. Перевіряють, як кандидат характеризується за місцем проживання (чи має конфлікти із сусідами або в сім'ї) і чи має нормальні умови для зберігання зброї.

Для надання дозволу потрібно подати відповідну заяву, медичний висновок за формою 127/О (для цього доведеться відвідати психічний та наркотичний диспансери) та довідку про проходження курсів з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування. У Кіровограді їх проводять по вул. Івана Похитонова, 4. Тривають вони 36 годин. Також потрібно надати договір страхування цивільної відповідальності власників зброї, квитанції про сплату коштів за видачу дозволів (на придбання зброї 18 грн, на зберігання - 9 грн, плюс бланкова продукція на придбання 20 - 40 грн, а на зберігання - 60 грн). З комісію банків виходить близько 180 грн. Ще слід надати довідку про відсутність судимості. Її видають безкоштовно у приміщенні МРЕО на Балашівці.

 
Нелегальної зброї вистачає
Не дивно, що через таку тяганину дехто вирішує придбати нелегальну зброю. Особливих проблем з цим й раніше не виникало, теперішня ж війна наповнює чорний ринок зразками зброї на будь-який самк. Злочинців така зброя приваблює тим, що по відстріляних гільзах важко встановити власника. Адже сліди на гільзах зареєстрованої зброї завжди фіксуються.
При видачі зброї обов'язковому відстрілу підлягає нарізна зброя, газова і травматична. При цьому фіксуються сліди, які залишаються на гільзі. Оскільки внаслідок частого використання нарізної зброї ствол зношується, то нарізна зброя підлягає повторному відстрілу раз на 3 роки. У Кіровограді людна зі своєю зброєю іде на вулицю Вокзальну, 58, де розташований міськвідділ поліції та науково-дослідний експертно-криміналістичний центр. На кожен ствол відстрілюють 3 набої, а з газової зброї стріляють холостими набоями. Потім центр надає довідку, яка є підставою для продовження дозволу на користування зброєю, - констатує Журбенко.
 
Оскільки нелегальної зброї у наших людей не бракує, поліція не відмовилась від проведення місячників добровільної здачі зброї, які проводять двічі на рік. Зокрема, теперішній місячник триває до 30 квітня. У його рамках вже добровільно здали 76 одиниць зброї. Загалом протягом місячника по всій області здають до 180 одиниць зброї, в тому числі до 15 одиниць - у Кіровограді. Якщо людина незаконно володіє зброєю, вона може здати її, не чекаючи проведення місячника. Місячники потрібні для того, аби поінформувати населення, що добровільна здача зброї звільняє від кримінальної відповідальності (передбачено покарання від 3 до 7 років позбавлення волі, а за виготовлення вибухівки - аж до 12 років). При цьому немає значення, яку саме зброю здає людина: міну, карабін, автомат чи кулемет. Якщо добровільно здана зброя може перебувати у громадянина, поліція реєструє її. Якщо ж колишній господар не має права володіти цією зброєю, вона підлягає знищенню.
Переглядiв: 2859
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
Facebook Twitter Viber Skype