×
 
 
Чому зникають безвісти кіровоградці: Інтерв'ю зі слідчим міськвідділу поліції
Дедалі частіше зникнення жителів Кіровоградщини, а особливо неповнолітніх, викликає резонанс, який охоплює всю країну. Така інформація ледве не щодня розповсюджується у ЗМІ та соціальних мережах. Варто лише згадати про зникнення таксиста Євгена Орлова, тіло якого знайшли за кілька діб після оголошення в розшук, або жительки Олександрії Софії Буц. На сьогодні найзагадковішим є зникнення 17-річної дівчини з села Суботці Діани Хріненко. Це одне із найскладніших розслідувань пропажі неповнолітньої - констатують самі поліцейські. А що вже говорити про дорослих людей, яких шукають протягом п'яти, десяти років… Медіапортал DOZOR дізнавався у старшого слідчого міського відділу поліції ГУНП в області Аліни Чурбанової про те, хто зникає найчастіше та протягом якого часу є надія знайти людину живою.
 
Хто зникає
За словами слідчого, з початку року на території Кіровоградської області зареєстровано 2163 факти зникнення громадян. На даний час знайдено 2007 осіб. Це досить позитивні результати роботи розшуку, стверджує правоохоронець.
«Статистику зникнення громадян протягом кожної доби, наприклад, підрахувати дуже складно, оскільки вона є дуже динамічною і швидко змінюється, ми не встигаємо її відслідковувати. Бувають випадки, коли громадяни звертаються з заявами, телефонують на «гарячі лінії», на лінію 102, ці повідомлення реєструються і наші співробітники, які є в апараті, не чекаючи відкриття кримінального провадження, починають пошуки особи», - розповідає Аліна Чурбанова.
 
Причини зникнення людей різні. Випадки зникнення через викрадення або ж тяжкі злочини трапляються досить рідко. Зазвичай бабусі і дідусі зникають через проблеми з пам'яттю, а діти і підлітки – через нестачу уваги з боку батьків.

«Точні причини, чому зникають люди, мабуть, можуть назвати лише науковці. Практика ж показує, що найбільша частина втеч з дому характерна для підлітків, які здебільшого проживають у неблагополучних родинах. Також часто зникають особи, які вживають алкогольні та наркотичні речовини. Бувають випадки, коли зникають літні особи, які страждають від тяжких захворювань, особливо тих, які ускладнюються втратою пам'яті. Найпоширеніші причини, які називають поліцейським знайдені люди – це конфлікти в родині. Наприклад, бувають випадки, коли літня людина не може вжитися зі своїми дітьми, або коли особа хоче привернути до себе увагу. Серед причин – недостатність уваги, неналежний догляд та опіка. Літні люди зникають на декілька днів, а через хронічні захворювання не можуть назвати свого імені та адреси, де проживали», - розповідає правоохоронець.

Утім, люди покидають і благополучні сім'ї.

«На моїй практиці були непоодинокі випадки оперативного встановлення місцезнаходження осіб. Я є ювенальним слідчим, тобто моя діяльність стосується саме розслідування злочинів, вчинених щодо неповнолітніх або ж неповнолітніми. Бувають випадки, коли діти проживають у благополучній родині, де не проживають особи, схильні до вчинення злочинів, мають спокійне життя, належні умови для навчання, але не отримують уваги від батьків. Діти зникають, по декілька діб не знаходяться вдома, а коли ми їх знаходимо та опитуємо, що спонукало їх до втечі, вони говорять, що просто хотіли, щоб батьки проводили з ними більше часу», - говорить Аліна Чурбанова.
Місцезнаходження неповнолітніх встановлюється дуже швидко. Найчастіше підлітки просто вирішують здійснити подорожі. Наприклад, до моря або до родичів у інші регіони.
«Починаючи з весни і до пізньої осені, підлітки бажають відпочити та розважитися біля моря. Таких оперативно знаходять у південних областях країни. Буває, що такі неповнолітні навіть об'єднуються у групи по двоє-троє і потягами їдуть туди. Ми тісно співпрацюємо з правоохоронцями усіх областей, особливо південних регіонів, тому, зазвичай, такі діти досить швидко знаходяться та доставляються додому. З ними та батьками проводяться профілактичні бесіди. Повторення випадків зникнення буває рідко. Коли особа потрапляє до відділку поліції разом з батьками, ми говоримо про те, що, на жаль, рівень злочинності зростає, і є випадки, коли злочини вчиняються щодо неповнолітніх , наводимо яскраві приклади з життя. Зараз є доступ до телебачення, інтернету, інформації багато, і підлітки замислюються над своєю поведінкою», - стверджує правоохоронець.
 
Надія є: справа незнайденої Діани
 
 
Статистика оперативного місцезнаходження неповнолітніх та доставки додому живими та неушкодженими досить позитивна. Зараз на території області розшукується лише одна неповнолітня – 17-річна жителька села Суботці Знам'янського району Діана Хріненко, яка зникла у ніч після святкування Дня незалежності. Для пошуків дівчини було покладено великі людські ресурси, а також технічні . Втім до сьогодні позитивного результату немає, але слідчий запевняє, що активні пошуки Діани продовжуються, і надія знайти її живою залишається.
«Проводяться слідчі дії у будь-якому випадку, і ніде не передбачено, протягом якого часу вони йдуть. Вони тривають до тих пір, доки особа не знайдеться. Я не готова коментувати дане кримінальне провадження, оскільки є таке поняття, як таємниця досудового розслідування. Раніше проводилися певні відпрацювання, там були досить добре зібрані матеріали по даному кримінальному провадженню. Зараз проводяться слідчі дії. Ми, слідчі, не можемо бути суб'єктивними, а маємо відпрацьовувати кілька версій. Є близько чотирьох версій зникнення Діани, однак, я розумію, що вже відпрацьовані деякі з них. Усі бачили, як проводилися розшукові дії. Робота по цьому кримінальному провадженню не залишила осторонь нікого. Всі намагалися внести якийсь вклад, щоб був результат. А він буде, адже здійснена колосальна робота поліції, Нацгвардії, служби з надзвичайних ситуацій. Сподіваюся та вірю, що дитина врешті-решт знайдеться. Живою», - говорить Чурбанова.
Для пошуків Діани застосовували спеціальну відеокамеру
 
Як шукають та хто гальмує пошуки
Пошуки людей розпочинаються однаково, але алгоритм розшуку для кожної категорії різний. Первинні слідчі дії завжди починаються з опитування рідних зниклої особи, а також кола друзів, знайомих. Це, власне, перша версія – відпрацювання та опитування осіб, які останніми контактували зі зниклим. Але найголовніше – встановити причини, які могли спонукати людину до зникнення.
«Якщо це був конфлікт, то ми розуміємо, де особа може знаходитися. Бували випадки сварки між хлопцем та дівчиною. Остання просто вимикала телефон, знаходилася у депресивному стані у родичів і не хотіла у той час спілкуватися навіть з батьками. Починаючи з огляду місця події – помешкання, де живе зникла людина, спілкування з рідними, ми будуємо схему стосовно перших дій у пошуку. Також проводяться експертизи вилучених особистих речей зниклої особи, щоб встановити у подальшому, коли, наприклад, знаходять неопізнані трупи. Раніше з цим було складніше, але зараз техніка та наука пішла вперед, тому відбираються зразки ДНК родичів, які можна буде порівняти з ДНК-профілями людей, яких знайшли неживими. Це, наприклад, безхатченки, громадяни, які відбували покарання, не проживали з родичами. За допомогою таких досліджень можна встановити, де знаходилася людина, від чого померла та інші обставини смерті», - говорить правоохоронець.
Випадки розшуку неповнолітніх на Кіровоградщині протягом тривалого часу - поодинокі, адже здебільшого дітей знаходять швидко, цілими та неушкодженими. Єдиний за останні роки випадок розшуку неповнолітньої протягом кількох місяців стосувався 15-річної жительки Олександрійського району Софії Буц, яку знайшли неживою.
«У нас є програма «Кільце» в Телеграмі, де задіяні всі співробітники поліції, незалежно від того, чи карного розшуку, чи слідчі. Якщо слідчі виїжджають на місце події і знають, що зникла неповнолітня особа, на місці беруться заява та фото особи, яке ми публікуємо у цю програму «Кільце», і всі наряди знають, кого шукати. Бувають випадки, коли дитина вперше пішла з дому, і вона просто не знає, куди йти. Бувають випадки, коли дитина не встигає по деяким дисциплінам у школі, отримує погану оцінку і, боячись, покарання, не знає, що їй робити, і додому йти не хоче, оскільки й там може отримати покарання і за оцінку, і за те, що пішла з дому. Патрулі, які знаходяться на маршруті, володіючи інформацією, знаходять дітей і протягом 15 хвилин після отримання орієнтування, і протягом години», - констатує Чурбанова.
«Наведу деякі конкретні приклади зникнення неповнолітніх. Хлопчик втік, тому що батьки заборонили йому спілкуватися з друзями, які, на їхню думку, погано впливали на сина. Батьки поставили умову: або дитина не спілкується зі своїми друзями, або більше не відвідує спортивну секцію, де тренуються ці діти, і переходить до іншого освітнього закладу. В результаті хлопчик пішов з дому. Знайшли його оперативно на вокзалі, дитина була розгублена. Був випадок, коли родина всиновила хлопця, якому вже виповнилося 10 років. Пройшло п'ять років, і ця родина повідомила про зникнення дитини, коштів та одягу. Слідчі розуміють, коли дитина зникає раптово, а коли підготовленою – забираючи з собою гроші та документи. У цьому випадку також все завершилося добре. Ми опитали друзів цього підлітка і знайшли його також на вокзалі. Свій вчинок хлопець пояснив нестачею уваги, а також тим, що йому не дають у достатній мірі спілкуватися з друзями та дівчиною», - наводить приклади правоохоронець.
Успіхи розшуку безпосередньо залежать і від самих родичів, які інколи, навпаки, гальмують процес, вводячи слідство в оману.
«Ми контактуємо з родинами зниклих осіб, оскільки проводиться розслідування. Не тільки слідчі, а й співробітники інших відділів обмінюються телефонами з рідними зниклих осіб. Якщо надходить якась інформація нам, ми передаємо її рідним у телефонному режимі і навпаки. Перевіряти треба все. Якщо першочергові версії не дали результатів, тоді ми перевіряємо будь-яку інформацію, навіть від залучених екстрасенсів. До речі, раніше такого не практикувалося, але ми осторонь не залишаємося. Важко буває лише тоді у спілкуванні з родичами, коли вони, як в подальшому стає відомо, на першочерговому етапі розшуків, не повідомили нам правдивої інформації. Коли люди замовчують правду, процес пошуків ускладнюється», - каже слідчий.
Національна поліція радить, якщо людина зникла, в першу чергу слід зв'язатись зі знайомими, родичами, які можуть володіти інформацією про місцезнаходження особи, та зателефонувати до місць, де людина могла затриматись чи куда, скоріш за все, прямувала би в тій чи іншій ситуації. Також правоохоронці радять звертатися до поліції за номером 102 та зателефонувати на гарячу лінію за безкоштовним номером 0800500202, де вам допоможуть скласти план подальших дій та приймуть заявку про зниклу особу.

Щоб повідомити про зниклу людину, слід оформити заяву до поліції (повідомлення про зникнення приймається в день звернення усно чи письмово).
Переглядiв: 8652
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
Facebook Twitter Viber Skype