×
 
 


Чужих дітей не буває:
Про усиновлення на Кіровоградщині
У нашій області щороку всиновлюють понад півсотні дітей. За порівняльною статистикою, найбільше сімей, які всиновили дітей, проживає у обласному центрі. З якого віку можна усиновити дитину, якою є процедура і куди звертатися сайту DOZOR розповіла завідувач сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей Кіровоградської облдержадміністрації Ірина Степаненко.
- Як проходить процедура усиновлення?
- Усе має починатися із виваженого рішення подружжя або ж самотньої людини усиновити дитину, тобто прийняти її у свою сім'ю на правах рідного сина або ж дочки. Далі потрібно спершу звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання, де нададуть необхідну інформацію. Так розпочинається не менш відповідальний етап - збір необхідних документів та подання їх до служби у справах дітей із відповідною заявою. Представник профільної служби обстежує умови проживання майбутніх кандидатів в усиновлювачі. Потім складається висновок про можливість бути усиновлювачем. І лише після цього ми ознайомлюємо з інформацією про дітей, які можуть бути усиновлені. Майбутні батьки отримують направлення для знайомства та встановлення контакту з дитиною, а після знайомства з нею – подають заяву про усиновлення дитини до служби у справах дітей за місцем проживання дитини. Після цього майбутні батьки очікують висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитині, судового засідання щодо розгляду питання про усиновлення, отримання рішення суду про усиновлення дитини та оформлення нового свідоцтва про народження дитини в органах РАЦСу за місцем реєстрації народження дитини. Коли всі формальності завершені, дитина передається усиновлювачам.
- Як відбувається «підбір» сім'ї для дитини?
- Інформація про дітей, які можуть бути усиновлені, надається тільки кандидатам в усиновлювачі, тобто якщо у подружжя або самотньої особи є висновок про можливість бути усиновлювачами. Вони отримують інформацію про дітей бажаного віку і статі, дивляться фото, переглядають документи, які підтверджують право дитини бути усиновленою та висновок про стан її здоров'я. До речі, є й офіційні веб-сайти, де також розміщується інформація про таких дітей (фото дитини, її вік, наявність у неї братів/сестер). Наприклад, це офіційний сайт Мінсоцполітики України, сайт служби у справа дітей Кіровоградської облдержадміністрації, де розміщені посилання на веб-сайти благодійних фондів «Зміни одне життя – Україна» та «Розвиток України».
- Через що зазвичай відмовляють потенційним батькам?
- Це буває, якщо у поданих заявниками документах є виправлення або дописки, не завірені в установленому порядку. Усиновлювачами не можуть бути люди, обмежені у дієздатності чи визнані недієздатними, позбавлені батьківських прав. Також причиною може стати стан здоров'я, коли людина потребує постійного стороннього догляду. Перепона є також, якщо потенційні батьки - іноземці, які не перебувають у шлюбі. Але це не стосується випадків, коли іноземець є родичем дитини.

Відмову отримують також, якщо були усиновлювачами або ж опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями іншої дитини, але усиновлення було скасовано. Також закон не дозволяє сказати «так» особам, які були засуджені за злочини проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені відповідними статтями Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів.

Хочу зауважити також, що враховують і багато інших вимог, які ми беремо до уваги. Це різниця у віці між дитиною, яку бажають усиновити, та заявниками - має становити не менше п'ятнадцяти років. Сума сукупного доходу на кожного члена сім'ї не має бути меншою, ніж установлений законодавством прожитковий мінімум. Житло потенційних батьків, звичайно, має бути у задовільному санітарно-гігієнічному стані.

Зрозуміло, що деякі із названих мною підстав відмов можна виправити, зокрема, житлово-побутові умови, доходи сім'ї. Тож при повторному зверненні бажаючі можуть стати кандидатами в усиновлювачі.
- Яка тенденція з усиновленням за останні роки: скільком відмовляли, а скількох усиновлювали?
Зараз прослідковується тенденція щодо збільшення кількості прийомних сімей. Наприклад, якщо у 2015 році всього було усиновлено 67 дітей, то минулого - 75 (60 дітей - громадянами України, 15 - іноземцями).

Звичайно, у обласному центрі проживає найбільша кількість сімей, які усиновили дітей. Якщо брати до уваги кандидатів в усиновлювачі, то по місту таких кандидатів на сьогодні 14, по інших районах та містах області в середньому по 2-3 пари. Є такі райони, де таких пар взагалі немає...
- З якого віку здебільшого усиновлюють?
- За статистикою останніх років, більшість майбутніх батьків усиновлювали дітей віком від двох місяців до двох років. Так, у 2015 році – 34 дитини, у 2016 році – 29, у 2017 році – 35. Віком від 3-5 років у 2015 році у сім'ю потрапило 11 діток, у 2016 році – 15, а в 2017 році – 14. Протилежна тенденція простежується з дітками від 6 до 10 років та від 11 до 17 років. Останніх усиновлювали одного в рік.

Наразі із 25 пар, які перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі по області бажають усиновити дітей до 3-ох років – 16 пар, до 5 років - 5 пар, до 10 років - 4 пари.
- Чи охоче усиновлюють дітей із неблагополучних сімей?
 
- Кандидатам в усиновлювачі надається повна відома службі у справах дітей інформація про біологічних батьків дитини. Кожна сімейна пара, яка вирішила усиновити дитину, вирішує для себе: чи готова вона виховувати дитину, народжену від батьків, які з певних причин опинилися у складних життєвих обставинах. Рідні батьки більшості дітей, які перебувають на обліку, позбавлені батьківських прав. Якщо це дітки, покинуті в пологових будинках, то про батьків таких дітей служби у справах дітей можуть взагалі нічого не знати.

Як свідчить практика, основним критерієм при прийнятті рішення про усиновлення дитини є її стан здоров'я та те, наскільки її хвороба піддається лікуванню. До речі, кандидати в усиновлювачі також мають право провести дитині, додаткове медичне обстеження.
- А новонароджених? Чи їх одразу забирають?
- Новонароджену дитину можна усиновити лише після досягнення нею двохмісячного віку. Звичайно, таких діток відразу і усиновлюють, якщо влаштовує стан здоров'я дитини.
- Чи існує черга на усиновлення?
- Так, обов'язково. Інформація про дітей кандидатам в усиновлювачі надається в порядку черги.
- Чи бувають випадки, коли сім'я усиновила дитину, а потім повернула?
 
- Такого поняття як «повернути усиновлену дитину» взагалі не існує. Ви ж не можете віддати нікому власну дитину? Якщо дитина усиновлена, то вона набуває прав рідної дитини. Закон покладає на усиновлювачів ті ж обов'язки по вихованню, що лежать на батьках дитини. Вони зобов'язані виховувати усиновлену дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, психічний та духовний розвиток, захищати інтереси, матеріально утримувати її. Сімейним кодексом України передбачено скасування усиновлення або ж визнання його недійсним.

Якщо ж усиновлювачі не виконують належним чином батьківські обов'язки, то це може стати підставою для позбавлення їх батьківських прав відносно усиновленої ними дитини. Такі батьки, до речі, більше не матимуть права усиновити дитину. Однак за останні роки в нашій області таких випадків не було.
- Розкажіть історії дітей, які для них щасливо закінчилися?
- Я не можу назвати один випадок щасливим, а інший - ні. Коли дитина знаходить маму і тата, а родина отримує довгоочікуване щастя і у них з'являється дитина, то це і є щасливе закінчення історії. Щасливими, мабуть, є всі історії усиновлення дітей, адже це не дуже простий і легкий шлях, і чекати на свою дитину кандидати можуть і близько року, але, повірте, воно того варте.
Переглядiв: 4722
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
ВІКТОРІЯ  СЕМЕНЕНКО
журналіст: ВІКТОРІЯ СЕМЕНЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype