×
 
 
«Дайкірі» замість пар:
У приміщенні навчального закладу Кіровограда
п'ють алкоголь
Випити келих пива чи алкогольного коктейлю у Кіровограді можна прямо у приміщенні навчального закладу. Між парами, після них та взагалі замість занять лаунж-бар під небесною назвою «Облака» відвідують неповнолітні учні Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу, у приміщенні якого і знаходиться розважальний заклад. Протягом тривалого часу тут порушується закон за дві з половиною тисячі гривень. Саме стільки щомісяця бар платив за оренду понад 300 квадратних метрів приміщення коледжу.

Прокуратура оскаржує, а міськрада - погоджує


Про ситуацію відомо як міській раді, яка, власне, надала дозвіл на оренду, так і правоохоронцям. Останні вже звернулися до суду. Як з'ясувалося, не вперше. У прокуратурі пояснюють: причина – у позиції міської влади.
«Спершу там розміщувалося кафе «Дежавю». Оскільки оренда приміщення коледжу під розважальний заклад є незаконною, це порушення статті 63 Закону України «Про освіту», прокуратура області звернулася до суду. Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 21.12.2015 року було задоволено позов заступника прокурора Кіровоградської області. Тоді відразу ж приватний підприємець добровільно звільнив приміщення. Але міська рада подала апеляцію, яку рішенням Дніпропетровського апеляційного суду від 4.10.2016 р. відхилили. Тоді міська рада подала касацію, яку також 7.12.2016 р. відхилили. А в цей період приватне підприємство та коледж укладають новий договір, після чого з'являються «Облака»»

Алла Мороз
начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури області
Оскільки за законом прокуратура наразі не може здійснювати перевірки, відомство дало доручення поліції, яка зафіксувала там продаж алкогольних напоїв, у тому числі неповнолітнім. Зараз прокуратура області подала позов.

«Ми у січні цього року знову звернулися до суду з позовом про визнання договору оренди недійсним та звільнення займаного приміщення на загальну суму 394 656 грн. Не зрозуміло, чому нас не підтримує міськрада. Тоді оскаржувала рішення, якого ми добивалися, у апеляційному суді, потім у касаційній інстанції, зараз знову підтримка позову не спостерігається. Ми ж захищаємо інтереси територіальної громади в особі міськради, адже приміщення коледжу є комунальним майном. Нехай бар розміщений і на окремому поверсі, і має окремий вихід, але не може у навчальному закладі знаходитися розважальний заклад. Про яку профілактику злочинності можна говорити, якщо у стінах коледжу продають алкоголь?» - говорить Алла Мороз.

«Ми дійшли висновку, що міський голова, можливо, не знає, що управління комунальної власності узгоджує, тому з листом зверталися безпосередньо до нього. Проте чомусь не послідувало жодної реакції»
, - додає прокурор.

Копійки за «безвихідне положення»

Директор Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу Олександр Токарев у коментарі сайту DOZOR зазначає: кафе розмістили у приміщенні навчального закладу через скруту.
«Свого часу це було суто студентське кафе – років 10-15 тому. Це була і наша їдальня, там їли учні, співробітники, і ввечері було кафе для студентів. Ми навіть там дітей-сиріт годували. Але час змінюється, і це все пішло у небуття. А потім життя придавило, грошей немає, його здали в оренду тим, хто у нас займався цим кафе».

«Негативно дивиться (адміністрація навчального закладу, - ред.) на це (розміщення бару, - ред.), але безвихідне положення через те, що немає грошей, через те, що ми відносимося до міської ради, ми комунальний заклад, а звідти не отримуємо ні копійки. Те, що платили студенти, і те що платили за оренду – з цього ми жили».

Олександр Токарев
директор Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу
На запитання про суму орендної плати керівник навчального закладу відповідає ухильно. Проте, як вдалося з'ясувати сайту DOZOR з власних джерел, мова йде про 2 600 гривень за 320 квадратних метрів, що, власне, ставить під питання об'єктивність оцінки майна.

«Те, що вони нам платили, це копійки. Як міськвиконком постановив, так вони і платили. А зараз приміщення вже належить не коледжу, а управлінню комунальної власності. У грудні минулого року було прийняте рішення передати все це назад у комунальну власність. Я вже до цього жодного відношення не маю», - відповів керівник навчального закладу.

Апеляцій не буде?

Начальник управління комунальної власності міськради Олег Колюка пояснює: дозвіл надавав його попередник, сам особисто – на боці закону.
«У 2015 році за клопотанням коледжу (коледж звернувся як орендодавець, як балансоутримувач), тодішній начальник управління комунальної власності Мороз Олександр надавав таку згоду про передачу частини приміщення в оренду. Але там не було вказано, кому саме. Загалом процедура така, що згода надається на сам факт передачі в оренду частини приміщення. А далі вже коледж як самостійна юридична особа, як балансоутримувач, передав цю частину приміщення під розміщення кафе. Така ситуація».

Чиновник запевняє, що управління комунальної власності стоятиме на боці закону і цього разу підтримає прокуратуру у суді.

«Моя позиція ґрунтується на позиції суду, яким встановлено, що не можуть передаватися в оренду приміщення закладів освіти. Я особисто за наявності такого рішення суду погодження не надав би. Якщо подано позов прокуратурою, то, звичайно, ми тоді повинні прокуратуру підтримати в цій позиції, тим більше, що факт встановлений судом є», - запевняє чиновник.

Тим часом нещодавно, як уже зазначав директор коледжу, приміщення навчального закладу було передано на баланс комунальному підприємству «Управління будинками».

Олег Колюка
начальник управління комунальної власності Кіровоградської міськради
«На сьогодні коледж це приміщення орендує. Це приміщення – комунальна власність. З 1-го січня власник – КП «Управління будинками», там всі договори переоформлюються. Це все вже не освітній заклад, коледж займає 5 аудиторій»

«Кафе має окремий вихід, - відповідає на питання щодо моральної сторони продажу алкоголю у стінах навчального закладу керівник управління освіти. – Це питання тих, хто контролює. Мені здається, що там немає ліцензії на продаж алкогольної продукції».

За інформацією сайту DOZOR, ліцензії на торгівлю алкогольними напоями у закладу дійсно немає. Проте де-факто, є не тільки алкоголь, а і кальян, розповідають учні.

«Ми туди заходимо, коли гроші є. Кальян, пиво подобається. Зараз там ремонт якийсь, наче до кінця тижня знову запрацює (лаунж-бар «Облака», - ред.), - говорить 17-річний студент коледжу, просячи не вказувати його ім'я. – Не пишіть поганого, нехай залишається. Це ж зручно».

Втім, чи стане передача приміщення навчального закладу на баланс комунального підприємства підставою узаконити розміщення бару у стінах коледжу, з'ясується після завершення судового розгляду. За інформацією, перше засідання має відбутися вже цього місяця.

Лариса Костенко
начальник управління освіти Кіровоградської міськради
Переглядiв: 6973
ОЛЕНА НЕСЕН
журналіст: ОЛЕНА НЕСЕН
Facebook Twitter Viber Skype