×
 
 
арт
Фестиваль печворку: живі клаптикові вироби, яких можна торкатися і купувати
У Кіровоградській обласній бібліотеці відкрився фестиваль печворку. Працюють відразу три різних виставки клаптикового шиття. Коли дивишся на роботи майстринь, відразу згадується легенда про виникнення цього мистецтва.
Одна жінка, в житті якої начебто було все добре, зненацька почала сумувати і звернулася до мудреця: «Діти виросли, дім – повна чаша, що мені тепер робити?» – «А ти зший своє життя», - порадив мудрець. Жінка повернулася додому, взяла жовтий клаптик свого суму і пришила до нього блакитний клаптик неба, яке бачила у вікні. Її онук засміявся, і вона додала строкатий клаптик дитячого сміху. Вона почала пришивати по клаптику всього, що чула, бачила, відчувала. І її життя сповнилося сенсом. А з клаптикового полотна, якого було вже дуже багато, жінка почала шити ковдри, торби, подушки і дарувати рідним. І кожна річ несла в собі часточку її життя.

Дійсно, усі ці вироби дуже теплі, живі, їх хочеться (і головне - можна) торкатися.
 
Торба до ковдри
У виставці сумок та аксесуарів «Торба до торби» взяли участь майстрині зі всієї України. Голова місцевої студії клапткарства Ірина Кудревич розповіла, що усі вироби, представлені на виставці, можна придбати у будь-який час, але забрати тільки після закриття виставки 7 квітня. Ірина Кудревич каже, що «торби» - сумки, рюкзаки, косметички, гаманці, чохли для планшетів, обкладинки для блокнотів – взагалі найпопулярніші вироби серед покупців. Майже до кожної сумки на виставці можна дібрати й інші клаптикові аксесуари. Вартість таких абсолютно ексклюзивних торб від 100 до 1000 гривень.

Друга невеличка виставка - учнів студії клапткарства «Степові квіти». Тут можна побачити великі ковдри, настінні панно і т.п. Це вже вироби на любителя. Та й значна частина з них взагалі не продається. Щоб зшити з маленьких клаптиків величезну м'яку двоспальну ковдру, потрібні місяці кропіткої праці. Найчастіше за таку роботу беруться жінки-пенсіонерки, які хочуть залишити такі ексклюзивні подарунки своїм дітям й онукам.

 
 
 
 
 
Живопис тканиною
Третя виставка – клаптикові картини у техніці арт-квілт Людмили Кривенко. Навіть з відстані у один метр ці картини здаються написаними фарбами. Проте варто підійти трохи ближче і бачиш, що вони створені з малесеньких клаптиків тканини.

Цією незвичайною технікою «малювання тканиною» Людмила Іванівна захопилася більше десяти років тому і за цей час досягла надзвичайних результатів. Її роботи демонструються на європейських виставках арт-квілінгу і т.п.

Людмила Кривенко радо розповідає усім бажаючим, як це робиться. Спочатку вона викладає з крихітних шматочків тканини усю картину – напівтони, тіні, навіть марево. Якщо придивитися до картин зблизька, то стає зрозуміло, як майстриня досягає такого живописного ефекту. Одна невелика пелюстка квітки може складатися з п'яти різних крихітних клаптиків! Потім накриває картину сіткою і починає зшивати. В останню чергу картина простьобується, проте не як ковдра за прямими лініями, а у тих місцях, де треба додати тіні чи структури. Таким чином досягається об'ємність зображення, яка нагадує мазки олійною фарбою.

Якщо ви ніколи не бачили картин Людмили Кривенко, обов'язково завітайте в бібліотеку Чижевського. Адже її арт-квілт - це дуже незвичайна і напрочуд красива техніка.

Усі три виставки працюватимуть у бібліотеці до 7 квітня. Вхід – вільний.


 
 
 
 
Переглядiв: 2100
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
Facebook Twitter Viber Skype