×
 
 



Головний медик Кіровограда про скорочення лікарів, онлайн-реєстратури і
гемодіалізний центр
Уже з цього року українців чекає масштабна медична реформа, яку у профільному міністерстві обіцяють реалізувати за три роки. Безпосередньо у планах на 2017-й - прямі контракти людей із сімейними лікарями без прив'язки до місця проживання і впровадження страхової медицини. Як це буде відбуватися у кіровоградських реаліях, DOZOR запитав у очільниці міського управління охорони здоров'я Оксани Макарук.
- У результаті реформи українці будуть вимушені самостійно обирати сімейного лікаря і педіатра для своїх дітей. Як це відбуватиметься на практиці?

- Офіційно кіровоградцям запропонують шукати сімейних лікарів не раніше, ніж у червні цього року. Педіатрів та терапевтів жителі обласного центру обиратимуть у медичних закладах за місцем проживання. Нічого страшного у цьому немає. Просто держава планує зняти з себе фінансування медиків. А кіровоградці повинні будуть укласти типовий договір на один рік, згідно з яким матимуть право звертатися до лікаря коли завгодно. В угоді буде прописаний обсяг послуг, гарантованих і оплачених державою. Сімейні лікарі видаватимуть довідки в дитячий садок, школу, басейн. Проте слід зазначити, що на одного сімейного лікаря має припадати не більше двох тисяч пацієнтів. Тому дільничні лікарі проводитимуть умовний перепис населення, щоб зрозуміти, скільки пацієнтів будуть з ними співпрацювати. Однозначно медики, які якісно виконують свою роботу, в такому випадку будуть отримувати гідну зарплату. Однак конкретну вартість договору з пацієнтом міністерство ще не визначило.
- Електронна система охорони здоров'я, яка має бути запроваджена у рамках реформи, передбачає електронні медичні картки. Коли вони з'являться у кіровоградців?

- Дійсно очікується впровадження електронної системи реєстрації як пацієнтів, так і лікарів. У Кіровограді вже кілька років ведеться підготовча робота з цього питання. Ми працюємо над поповненням бази лікувальних закладів, в першу чергу новостворених центрів первинної медико-санітарної допомоги новою комп'ютерною технікою. Проте на 100% технікою лікарні ще не забезпечені – кожен заклад має у середньому по одному-два комп'ютери. Болючим питанням залишається програмне забезпечення – купити програмний продукт, який буде задовольняти медиків, дуже складно. Ми чекаємо на єдину програму, яка буде зареєстрована на медичному рівні і яку ми закупимо за державний кошт. «Онлайн-реєстратурою» зможуть користуватися як лікарі, щоб призначати рецепт, укладати угоди, шукати медичні заклади тощо, так і пацієнти, аби знайти лікаря чи потрібну інформацію. Реєструвати пацієнтів будуть лікарі, які попередньо пройдуть короткотермінове навчання.
- З різних джерел лунала інформація про можливе скорочення медпрацівників. Чи дійсно це може торкнутися медиків Кіровограда?

- Скорочення лікарів у Кіровограді не буде, на цей рік звільнення не заплановані. Усі лікарі та середній медичний персонал залишиться працювати на своїх робочих місцях і надалі. Загалом у Кіровограді в закладах первинної ланки працює 172 лікаря - сімейних, терапевтів і педіатрів. А цілому забезпеченість такими фахівцями у Кіровограді - 71,8%. Але в рамках медичної реформи ці нормативи будуть переглянуті, і лікарів має вистачити на все населення обласного центру.
- З приводу місцевої реформи. У приміщенні другого полового будинку анонсували створення міського гемодіалізного центру. Коли очікувати відкриття?

- Гемодіалізний центр відкриється протягом півроку. Приміщення потребує ремонту. Зараз ми тільки розробляємо проекти реконструкції. Усі витрати на це взяла німецька компанія «Фрезеніус», яка є нашим партнером з реалізації проекту створення гемодіалізного центру. У медичному закладі працюватиме орієнтовно 10 професійних лікарів і 18 медичних працівників. Звісно, що у Кіровограді фахівців такого профілю не готують, їх немає. Тому наші лікарі будуть перекваліфіковуватись на курсах у спеціальних центрах перепідготовки, які також фінансує німецька компанія. Наприклад, у Черкасах.
- Епідемія грипу та ОРВІ у Кіровограді пішла на спад, проте актуальним залишається питання ускладнень після перенесеної хвороби. Як їх уникнути?

- Найпоширенішим ускладненням є пневмонія, тобто запалення легенів. Тому необхідно звернутися до лікаря, навіть якщо ви відчули полегшення та покращення самопочуття. Лікар має направити вас на рентгенографію легень, яку можна зробити у всіх поліклініках міста. Без направлення таку процедуру неможливо здійснити. Про вартість такої послуги сказати нічого не можу. Взагалі раджу не давати лікарям кошти. Також після хвороби слід зробити аналіз крові,оскільки саме він остаточно вкаже на стан вашого здоров'я. Якщо лейкоцити будуть вище за норму, ваш лікар має виписати додаткове лікування.
Переглядiв: 2356
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
Facebook Twitter Viber Skype