×
 
 
Інтерв'ю
Головний коп Кіровограда про розбиті машини, звільнених поліцейських і «11 хвилин»
Коли молоді, симпатичні хлопці й дівчата у формі поліцейських вперше вийшли на вулиці Кіровограда, їх обговорювали всі. Одні містяни були в захопленні, робили з новими копами селфі, інші ж – дещо скептично сприйняли реформу, мовляв набрали «зелених, недосвідчених, які нічого не вміють». Проте наскільки здібні новоспечені поліцейські, цілком можна говорити сьогодні, через вісім місяців від початку роботи нового правоохоронного органу. Які є результати курсування містом патрульних нового фасону, чого соромляться і чим пишаються копи обласного центру – в ексклюзивному інтерв'ю сайту DOZOR начальника управління патрульної поліції Кіровограда Антона Цюцюри.
 
Найчастіше патрульні виїжджають на сімейні сварки
Антоне Івановичу, скільки жителів нашого міста вже встигли звернутися до нової поліції?

— Щодоби ми отримуємо близько 300 викликів. Всього на кінець минулого року опрацювали майже 43 тисячі звернень. Цікаво, що кількість викликів залежить від днів тижня. У робочі дні – менше, на вихідних – більше. Як правило, пік настає по п'ятницям і суботам. Чомусь у неділю не так і багато, певно, тому що люди готуються до початку трудового тижня і менше вживають алкоголю, і відповідно, менше дебоширять. У середньому на патрулювання у нас виходить від 16 до 22 екіпажів. Удень і вночі кількість не відрізняється. Усі забезпечені машинами і бензином. Середній час прибуття патрульних по виклику – 11 хвилин. Це досить високий показник, він кращий, ніж середній показник по всій Україні.

Графік роботи у наших поліцейських залишився той самий – по 12 годин. Патрульний заступає двічі підряд удень по 12 годин, потім 2,5 доби вихідних, далі двічі підряд заступає у ніч. Це непоганий режим роботи, який ми запозичили у канадських колег. Зарплата лишається на тому ж рівні – вісім тисяч гривень.

З яких питань найбільше звертаються?

— Найбільше викликів через сімейні сварки – більше 2,5 тисяч викликів. Сюди входять і розбірки між сусідами, знайомими, малознайомими людьми. Складалися адміністративні протоколи за розпиття алкогольних напоїв у громадських місцях – 535, за дрібне хуліганство – 356, керування у стані алкогольного сп'яніння – 563.

На фоні інших управлінь, які розміром подібні до нашого, по постановам ми не відрізняємося в кількісному стані, але відрізняємося в якісному – ми більше проводимо профілактичних заходів щодо роз'яснення водіям правил дорожнього руху.

Які надходять безглузді виклики, які відволікають від нормальної роботи?

— Як таких безглуздих не буває. Оскільки якщо людям важко розібратися в проблемі самостійно, то дійсно краще викликати патрульних. Це може убезпечити від непоправних наслідків – тілесних ушкоджень, травм, убивств. Але виклики, на кшталт: «Повз мене пробігла собака» – справді відволікають. Втім, реагувати на виклики патрульні зобов'язані. Є такі випадки, коли людина повідомила про подію, але не називає свого ім'я, прізвища, місця, де сталася подія. Це також відволікає, бо патрульні не знають, кому допомагати. В цілому виклики різного характеру, і їхня досить велика кількість свідчить про те, що люди нам довіряють і сприймають нас як захисників. Це досить приємно.
 
Найменше дебоширять на селищі Новому, найбільше – у центрі
З приводу резонансного затримання судді Кіровського районного суду Олексія Галагана. Розгляд кримінальних проваджень щодо імовірного перевищення патрульними своїх службових обов'язків при затриманні вже розпочався?

— Наскільки мені відомо, це кримінальне провадження ще знаходиться на стадії слідства. Зі сторони патрульної поліції всіх допитали, від нас документи надані. Далі ніяких рухів у цьому напрямку поки не було. Щодо виправдання Галагана – у мене по цій справі більше емоцій, ніж сухих і холодних тверджень, бо я дійсно вважаю, що таке рішення апеляційного суду було неправомірним. Ми розуміємо, наскільки ми безсилі в таких неправомірних рішеннях. Наразі маємо таку систему, що навіть при всіх тих доказах, при всеукраїнському висвітленні в ЗМІ, при тому, що вся Україна бачила і розуміла, що ця людина має понести покарання, – вона його не понесла. Але ми руки не опускаємо і не будемо дрейфити перед високопосадовцями, маючи такий досвід.

Скільки розбили «Пріусів» за цей час?

— Наразі маємо два ДТП, по яким окремо складалися адміністративні матеріали. Ми не ухиляємося від того, якщо наші патрульні потрапляють у ДТП. Складаємо усі потрібні адмінматеріали, які направляються до суду, окремо проводимо розслідування. Була також ситуація, коли з автомийки виїжджала патрульна машина і об двері, які відчинилися вітром, зачепилася бампером. Сильних пошкоджень не було. У нас підписаний договір на обслуговування і ремонт автомобілів, ми проходимо технічне обстеження і всі необхідні ремонтні роботи проводяться вчасно – міняємо гальмові колодки, масло, фільтри. Машини намагаємося підтримувати в хорошому стані.

Є обмеження, скільки можна використати бензину на добу?

— Взагалі ліміту в нас як такого немає. Але ми порахували і виставили на смарт-карти, по яким заправляють машини, що на 12 годин вистачає 20 літрів бензину. Коли потрібно, можна підзаправитися.

Чому змінили розмітку квадратів патрулювання?

— На початку була одна схема квадратів патрулювання, зараз ми врахували оперативну обстановку і, аби використовувати патрульних максимально ефективно, перекреслили інтерактивну карту квадратів. Ми зробили їх трохи меншими і наразі це більш ефективно, бо є такі території, на яких взагалі немає викликів, а є такі, в яких за добу більше 20-30 викликів. Наприклад, на селищі Новому найменше викликів. У центральній частині міста, у місцях найбільшого скупчення людей – ринків, автостанцій, кафе, барів – там викликів більше. Найбільша концентрація патрульних у центрі міста.
 
 
Лави поліції покидають через сімейні обставини
В управлінні достатня кількість патрульних? Буде добір?

— Як керівнику, мені постійно мало. Часто виникають свіжі ідеї, креативні підходи до роботи, але особового складу для реалізації не завжди вистачає. Хотілося б більше. Обслуговувати і тримати в безпеці місто тією кількістю, що є зараз, ми в змозі. Добір буде в дорожню поліцію. Чи буде добір в наше управління – поки не відомо. Ми нормально ставимося до того, що деякі пішли здобувати вищу освіту, відпускаємо їх на сесії. Це природній процес прогресу. Стати патрульним поліцейським і не мати бажання розвиватися – це досить сумно. Такі люди мені в управлінні не потрібні. Ми не перешкоджаємо досягненню цілей, які ставлять перед собою патрульні.

Скільки звільнилося за власним бажанням і скількох звільнили за статтями?

— Усього звільнилося четверо людей. Серед причин – переїзди до інших міст, один хлопець переїхав до іншої країни. Деякі патрульні звільняються з тієї причини, що не встигають поєднувати сімейні питання з роботою. Наприклад, тяжко виходити на службу вночі, бо вдома залишається одна чи дві дитини. З цієї причини зараз звільняється одна дівчина. За статтею звільнили за порушення дисциплінарного статуту одного патрульного, який влаштував бійку в Знам'янці. Неприємно було, що людина у формі себе так негарно повела. Це великий удар по нашій репутації. Але він має намір оскаржувати рішення управління.

Ваші патрульні вже застосовували зброю?

— Так, застосування зброї було. Це необхідно було для зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження. Все було без постраждалих. Прокуратура проводила перевірку по даним фактам, жодних обвинувальних висновків не виносила. Все було правомірно.

Часто бувають конфлікти між патрульними і населенням?

— Конфлікти бувають у населення з патрульними, а не навпаки. Деяким не подобається, що їх штрафують, чому саме їх. Буває людина у стані алкогольного сп'яніння може зайвого собі дозволити. Але такі випадки досить швидко присікаються і фіксуються як дрібне хуліганство або злісна непокора законним вимогам патрульних. У кожного патрульного під час навчання була така дисципліна, як стресостійкість, тому вони з гідністю переносять невдоволення громадян.
 
 
 
 
 
Патрульні рятують від самогубства, залазять на балкони і виносять з вогню
— Які героїчні вчинки вчиняли патрульні при виконанні своїх службових обов'язків?

— Героїчних вчинків було не мало. Але насамперед вони виконували свою роботу. Наприклад, була ситуація, коли молода дівчина хотіла вкоротити собі віку, батьки побачили передсмертну записку, зателефонували до поліції. Командир одразу непогано зорієнтувався, направив туди максимум екіпажів, бо дівчина пішла з дому, а поруч була лісополоса. Патрульні прочесали територію, знайшли дівчину в напівпритомному стані, не стали чекати «швидку», самостійно відвезли до лікарні і тим самим врятували життя.
Декілька разів наші хлопці залазили по балконам у квартири, де людям потрібна була допомога. Наприклад, у бабусі стався інсульт, вона не могла ні встати, ні відкрити зсередини двері, тому патрульні, ризикуючи своїм здоров'ям, залізли на балкон, відчинили двері і врятували. Також наші патрульні виводили людей з палаючого будинку, надавали допомогу чоловіку, який був у тяжкому стані, без свідомості. Його мати викликала швидку, але першого разу швидка приїхала, другого – відмовилася. Патрульні відвезли його до лікарні. Тобто там, де людям потрібна допомога, жоден поліцейський не стане замислюватися, чи ризикувати йому своїм життям.

— За час роботи патрульної поліції, які у Кіровограді відбулися видимі зміни?

— Щодо змін – судити важко, оскільки я не бачив, що відбувалося у місті до появи патрульних, але з кожним місяцем після появи ми планомірно йдемо до своєї мети – безпеки на дорогах, в громадських місцях, взагалі почуття безпеки у наших містян. Громадяни самі мають оцінити нашу роботу. Думаю, вони бачать зміни. Наприклад, зменшилася кількість проблемних недозволених для парковки автомобілів місць, ми розвантажили центр. Прослідковується тенденція у збільшенні розкритих крадіжок і грабежів, зменшується їхня кількість.
 
Переглядiв: 3094
ОЛЕНА СИДОРОВА
журналіст: ОЛЕНА СИДОРОВА
ОЛЕНА КАРПЕНКО
автор вiдео: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype