×
інтерв'ю
Григорій Урсол про будівництво нового корпусу лікарні святого Луки у Кропивницькому
Мабуть, кожен містянин, проходячи чи проїжджаючи центром міста, спостерігав за новим будівництвом на території лікарні святого Луки. За декілька місяців тут виросла нова споруда, зведення якої триває і зараз. Тут будують новий корпус лікарні. Деталі про розширення лікарні медіапортал DOZOR з'ясовував головного лікаря Григорія Урсола.
Поліклініка
За словами Григорія Урсола, у новому приміщенні буде розміщена, зокрема, поліклініка. Григорій Миколайович зауважує: початок будівництва був запланований задовго до початку пандемії, тож жодним чином не пов'язаний з коронавірусом.

Причина в тому, що місця у наявній лікарні вже бракує. Лікар каже: на сьогоднішній день лікарня бере участь у програмі Національної служби здоров'я, тож надає медичні послуги ті ж, які надають звичайні міські лікарні, що стали некомерційними комунальними підприємствами.
«У наших планах - розширення інституту сімейного лікаря. Ми розраховуємо на те, що у нас буде працювати близько 10 сімейних лікарів. Нині їх працює троє. Зазвичай, після прийому сімейного лікаря пацієнти мають зробити обстеження – це можна буде зробити одразу і не їхати по всьому місту, адже ми можемо виконувати усі обстеження і задовольнити рекомендації сімейних лікарів. І важливо, що людина вийде після обстеження не лише з вже визначеним діагнозом, а й буде знати, у кого лікуватися – гастроентеролога, гематолога, ендокринолога, хірурга. І цей лікар може самостійно тут людину обстежити», - розповів Григорій Миколайович.
Гемодіаліз і нові палати
У новому корпусі будуть облаштовані сучасні операційні.
«У нових приміщеннях ми створимо операційну, облаштовану за останнім словом техніки. Там можна буде робити ендоскопічні операції з рентген-супроводом. На даний час багато спеціальностей – урологія, абдомінальна хірургія, нейрохірургія та травматологія працюють так, що їм необхідно одразу в операційній рентген-супровід. Наприклад, актуальна для людей проблема – грижі хребта. І для того, щоб лікувати таких пацієнтів і робити операції ефективно, треба рентген-супровід. У сфері урології така ж ситуація. Раніше під час операцій робили великі надрізи, щоб видалити камінь, налагодити відтік сечі з нирок. Зараз це робиться ендоскопічно з рентген-супроводом. Саме тому ми зробимо в новому корпусі такі операційні. У нас зараз немає єдиного центру, який би покрив ці всі спеціальності. Ми будемо робити так, щоб це все було сконцентровано в одній лікарні – нашій», - ділиться планами головлікар.
Також у лікарні святого Луки планують відкрити гемодіалізне відділення. Наразі медзаклад розробляє новий проект з німецькою компанією Fresenius.

Крім цього, у новозбудованому корпусі створять нові палати для пацієнтів. Тут планують облаштувати палати підвищеної комфортності фактично готельного типу, вони будуть як одномісними, так і багатомісними для перебування родичів з пацієнтами.
Реабілітація
Також новоствореному корпусі відкриється багатофункціональний реабілітаційний центр, послуги в якому можуть отримати люди з будь-якими видами травм та патологій.
«У нас в області зараз немає багатофункціонального реабілітаційного центру. Наведу приклад: людині зробили операцію, її виписали в кращому випадку через тиждень, а далі вона не може виходити на роботу, їй дали лікарняний і вона знаходиться вдома. А як же повноцінне одужання людини, щоб вона повністю повернулася до того життя, яке вела до операції? Це важливо, якщо у пацієнта стався інсульт або інфаркт, якась травма, наприклад. Багато трапляється різних ситуацій, коли необхідна реабілітація. Це може бути і психологічна реабілітація, наприклад, воїнам АТО, яким треба повертатися до життя, до професії», - пояснює медик, додаючи, що в реалібітаційному центрі допомагатимуть людям, із зайвою вагою.
За словами Григорія Урсола, нові приміщення лікарні планується здавати поетапно. Першу чергу будівництва передбачається ввести в експлуатацію наприкінці наступного року. Завершити усі роботи повністю планують в 2023 році.
Переглядiв: 19646
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
Facebook Twitter Viber Skype