×
Хто полює на кіровоградські ліфти:
Розслідування DOZOR
Творцем сенсації місцевого значення нещодавно став кіровоградський міський голова. На апаратній нараді він заявив, що у місті коїться справжня комунальна диверсія. Саме так охарактеризував мер п'ять підпалів кабін ліфтів у багатоповерхівках по вулиці Попова. За його словами, відновлення одного спаленого ліфта обійдеться міському бюджету у 500 тис. грн. Тож потрібно усім миром боротися з дикунами.
"Силами однієї поліції ми не справимось. Мешканці міста мають об'єднуватися, щоб протистояти вандалам. Необхідно ставити прості, але ефективні системи сигналізації – «ревуни», замикати під'їзди на кодові замки тощо. Досвід показує, що в під'їздах, де для сторонніх осіб немає можливості вільного пересування, відбувається менше крадіжок комунального майна та його знищення", - сказав мер.
DOZOR вирішив з'ясувати, наскільки озвучена проблема загрожує руйнуванню усталеного в місті порядку і чи справді вона є диверсією. А головне, хто ж підпалює ліфти?
З висновками поліції згодні не всі
У червні та липні, а також у вересні й жовтні нинішнього року в мікрорайоні Попова сталося кілька пожеж ліфтів. Про це стисло повідомляло управління ДСНС України в Кіровоградській області. Але прокоментувати причини цих пожеж рятувальники не захотіли. Тяганина ж із направленням відповідного запиту з невизначеним строком одержання відповіді не влаштовувала нашу редакцію.

Натомість речник головного управління національної поліції в Кіровоградській області Віталіна Бевзенко оперативно відповіла на аналогічне запитання:

"У Кіровограді сталося 5 фактів загорання ліфтів, але, за даними експертизи, лише 2 з них є умисними підпалами. В інших випадках пожежі сталися через несправність електричних мереж, тобто внаслідок неналежного технічного обслуговування ліфтів. За фактами умисного підпалення відкриті кримінальні провадження. Обставини поки що з'ясовуються. Серед основних версій: хуліганські дії осіб та дії з метою крадіжки. Звісно, існують й інші версії, але їх розкривати не можна, аби не зашкодити ходу слідства."
З висновками поліції аж ніяк не погоджується керівництво ЖЕО, в будинках якого виникли пожежі.
"Інформація поліції, що у трьох випадках причиною пожежі нібито є справність електромереж не відповідає дійсності. Без підпалу кабіна ліфту ніколи не загориться, оскільки там немає проводки, в якій може статися коротке замикання та загорання. Як можна визначити причину пожежі, якщо кабіна вщент згоріла? Наприклад, на Попова, 15/18. Там не залишилося ніяких слідів. Про усі факти ми вчасно повідомляли поліцію, але вона досі нікого не зловила. Нам не надали жодного офіційного повідомлення про хід розслідування, навіть на наші повторні звернення. Це й не дивно, адже поліцейські приїжджають через годину після виклику, а слідчі - аж через три години", - стверджує начальник ЖЕО №4 Людмила Запорожець.

За її словами, з червня по жовтень цього року у будинках, які обслуговує ЖЕО, сталися чотири пожежі кабіни ліфта та одна спроба підпалення кабіни. В основному це робили вночі із суботи на неділю. Спочатку пожежа сталася на Попова, 9, корпус 1. Через деякий час в цьому будинку знову підпалили ліфт, але вже в іншому під'їзді. У жовтні ж велика пожежа сталася на Попова, 15/18. А тиждень тому на Попова, 7, корп. 1 трапилась спроба підпалу. Близько 11 ночі один з мешканців будинку відчув дим з кабіни ліфта. У ній він побачив накиданий мотлох та пляшку з горючою рідиною. Пожежа не виникла лише через пильність жителя, якому вдалося вчасно загасити полум'я.
"В усіх згаданих будинках під'їзди зачинені дверима з кодовими замками, - відповідає Запорожець на пораду мера, - Але злочинці чекають, поки хтось відкриє під'їзд, а потім проходять разом з мешканцями, які зазвичай не питають, до кого іде незнайомець."
На думку керівниці ЖЕО, ліфти підпалюють якісь наркомани, оскільки у під'їздах були неодноразово знайдені використані шприці. Вона не вважає, що ліфти хтось палить через помсту підприємству, яке обслуговує ліфти, тобто КП "ПВК Геркон". Адже конкурентів у цієї фірми в Кіровограді немає, вона є монополістом на місцевому ринку ліфтових послуг.

18 червня та 1 липня в будинку на Попова 9, корпус 1 сталося аж дві пожежі ліфтів у першому і третьому під'їздах. Ми переконалися, що на всіх вхідних дверях стоять кодові замки. У мешканки першого під'їдзду Олени Шматової від нічного вогню мало не зайнялися старі дерев'яні двері квартири і вже почали тліти зовнішні телефонні дроти. Внаслідок пожежі 78-річна жінка досі перебуває у шоці. На другий день після цього випадку в неї відняло ноги, а грошей на лікування немає.
"Хоча наркомани періодично заходять у наш під'їзд, але навряд чи вони підпалюють ліфти. Я вважаю, що це роблять значно розумніші люди. Кажуть, вони на 1 поверсі підпалили, а потім пустили ліфт на 9 поверх, щоб полум'я перекинулось на всі двері ліфту. Чому аж дві пожежі ліфтів з інтервалом у 2 тижні сталися саме у нас? Мабуть, це комусь було потрібно. На другий - третій день після пожежі до нас стали ходити нахабні молоді люди з рюкзаками. Дивилися наскільки пошкодилися двері ліфту і чи можна після цього вкрасти якийсь метал", - розповідає Олена Шматова.

Олена Шматова
мешканки першого під'їдзду
І палять, і крадуть
Під час розмови з начальником ЖЕО №4 Людмилою Запорожець стало відомо про ще одну проблему - крадіжки гальмівних пристроїв ліфтів, які знаходяться на горищі. Їх вкрали вже у семи ліфтах, а мешканці обікрадених будинків нібито нічого не чули. Зовсім недавно два ліфта обікрали по вулицях Попова та Жадова. Один такий пристрій коштує 8300 грн.
"Зараз крадуть мідь з котушок гальмівного пристрою, який знаходиться у приміщенні машинного відділення. Злочинців спокушає можливість здати на металобрухт 5 кг міді та одержати за це 500 грн", - пояснює директор колективного підприємства "ПВК Геркон" Олег Слінченко.
Стосовно підпалів, Слінченко не може зрозуміти логіку тих, хто це робить, вважаючи, що підпали виникають хаотично й без явного умислу. На його думку, підпалення кабіни ліфту не допоможе злочинцям щось вкрасти.
"Очевидно, це роблять психічнохворі особи або наркомани", - припускає керівник.
Пошкоджені вогнем кабіни ліфтів ремонтують за кошти міського бюджету, а компенсовувати наслідки крадіжок доведеться ЖЕО. За словами Слінченка, частково ці втрати бере на себе "Геркон". Тобто, коли в ліфті щось вкрали, ніякої компенсації з міського бюджету не передбачено. А якщо кабіна ліфта повністю згорить разом із силовим кабелем (саме так сталося на Попова 15/18), то відновлення коштуватиме близько 400 тис. грн. Якщо ж згоріло не все, то не дуже суттєвий ремонт кабіни обійдеться десь у 50 тис. грн, каже Олег Слінченко, суттєво зменшуючи озвучені Райковичем витрати міської влади.

Попри гучну заяву мера про комунальну диверсію, виявилося, що зараз у місті внаслідок крадіжок та підпалів не працює лише 12 ліфтів з усіх наявних 617-ти. Скажімо, у 2011 році в Кіровограді не працювало більше 50 ліфтів. Тоді це сталося через невчасне виділення коштів на проведення експертизи тих ліфтів, у яких закінчився 25-річний термін експлуатації.
Шукай, кому вигідно
Таку експертизу здійснює Кіровоградський експертно-технічний центр управління Держпраці. Звісно, DOZOR поцікавився, як зараз її проводять.
"У результаті експертизи ми з'ясовуємо придатність ліфтів до подальшої роботи. У переважній більшості випадків перевірені нами ліфти потребують певного ремонту. Торік міська влада виділила кошти на експертизу 180 ліфтів, яку ми здійснили, а в цьому році профінансувала роботи по експертизі 100 ліфтів. Після експертизи ліфти ремонтує "ПВК Геркон" і особливих претензій до якості їхньої роботи у нас немає", - констатує начальник відділу діагностики експертно-технічного центру Віктор Колісник.
Натомість його турбує збільшення кількості крадіжок металу з ліфтів та підпалів. Мовляв, якщо раніше злочинці часто обрізали силові кабелі ліфтів, то тепер цього не роблять, оскільки зрозуміли, що в цих кабелях мало металу і на цьому особливо не заробиш.
"Очевидно, ліфти підпалюють якісь хулігани, оскільки в цьому немає явного сенсу. Внаслідок того, що почастішали підпали, міській владі доведеться більше коштів виділяти на ремонт ліфтів і менше - на проведення експертизи", - вважає представник експертів.
Пожежа ліфта у багатоповерхівці на Попова, 15/18 трапилася 22 жовтня. У п'ятому під'їзді повністю згоріла кабіна ліфта та вхідні двері у ліфт з 6-го по 9-й поверхи. В цьому під'їзді досі відчувається запах сильний запах паленого.
"За кілька місяців до пожежі у нас вже була спроба підпалити ліфт, але її вчасно ліквідували сусіди. Тоді в кабіні знайшли багато ганчірок. До підпалення ліфт працював чітко, але раніше його часто ремонтували. Нам сказали, що ліфт загорівся внаслідок короткого замикання. Але я вважаю, що від цього він не може загорітися. Оскільки ліфт - не вата, кабіна має пластикові стінки, які не так просто підпалиш. Наркомани у нас часто виривали з дверей кодові замки та домофони, щоб проникнути у під'їзд. Але ліфт наркоманам не потрібен, вони роблять собі ін'єкції на міжповерхових майданчиках під'їзду. Якщо ліфт не працює, мешканці ходять пішки - це заважатиме наркоманам. Я вважаю, що ліфт підпалили самі ліфтовики з допомогою ЖЕО. Підпалюють для того, щоб одержати з бюджету чималі гроші на відновлення. Оскільки утримання старих ліфтів, у яких закінчився строк експлуатації, потребує багато грошей", - каже мешканець п'ятого під'їзду Олексій Шишкін.
Припиняти роботу ліфту після завершення його експлуатаційного строку має підприємство, яке обслуговує ліфтове господарство. Однак представники фірми часто цього не роблять, оскільки не хочуть втрачати грошей від користувачів. До того ж зупинений ліфт швидше псують крадії металу. То, мабуть, саме ліфтовику вигідно, щоб експертиз придатності ліфтів до роботи було менше. Якщо ж врахувати значну вартість відновлювальних робіт після пожежі в ліфті, то напрошуються вельми крамольні думки. Чи не зацікавлений у підпалах "ПВК Геркон"? Адже після пожеж це підприємство фактично одержує додаткове замовлення на роботи, оплачувані з міського бюджету. Ми ні в якому разі не наполягаємо на цьому припущенні, але ж усі знають головне правило розслідувань: шукай, кому вигідно. Найняти ж виконавця підпалів через третіх - четвертих осіб не дуже складно.
Переглядiв: 14535
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype