×
 
 
арт
Кіровоград театральний:
Що подивитися в рамках «Вересневих самоцвітів»
Після фестивалю «Кропивницький» у нашому місті ми хвилювалися про долю «Самоцвітів». Адже здавалося, що традиційний фестиваль просто не зможе конкурувати з тими театрами, які ми побачили на початку вересня. Проте все сталося навпаки. Мистецький фестиваль розбудив кіровоградців. Ми змогли на власні очі побачити, що театр – це не якесь архаїчне дійство, що сучасний театр може бути дуже різним, і кожен глядач сьогодні може вибрати щось на свій смак.

І у програмі «Вересневих самоцвітів» цьогоріч є з чого вибирати! На щастя, квитки на спектаклі «Самоцвітів», як і завжди, платні, хоча коштують зазвичай набагато дешевше, ніж на спектаклі тих самих театрів поза фестивалями.

DOZOR свій вибір вже зробив.
1
Посиділки на подвір'ї
 
Для нас найочікуваніший спектакль фестивалю - «У Києві, на Подолі. Або «Гдє ві сохнітє бельйо?» київського театру «Колесо». Якщо ви колись бували у театрі-кафе на Андріївському Узвозі, то розумієте, про що мова. «Колесо» - театр незвичайний, експериментальний, часто епатажний.

Хоча в рамках фестивалю нам покажуть спектакль, який подобається, здається, всім. «У Києві, на Подолі» - комедія про дві родини, українську і єврейську, які мешкають у одному дворі. Українська родина розмовляє українською, єврейська – російською з характерним «одеським» акцентом.

У театрі «Колесо» глядачів під час вистави пригощають сухим вином та бутербродами з м'ясом, щоб вони краще відчули атмосферу подільського дворика, де прийнято разом вечеряти на подвір'ї, а потім довго розмовляти «за життя» під стаканчик сухого. Це смішно, це трохи гірко і це дуже добре.

У нас пригощання не буде. Зате і квитки вдвічі дешевші, ніж у театрі на Андріївському Узвозі. До речі, у Києві потрапити на цю виставу зазвичай важко – квитки продають за місяць.

У нас вистава відбудеться на малій сцені театру 29 вересня о 16.00. Вартість квитка – 100 грн.

2
Рок-опера з оркестром
 
Рок-опера «Біла ворона» Рівненського музично-драматичного театру – це сучасна варіація першої української рок-опери, прем'єра якої відбулася у театрі ім. Івана Франка у 1991 році. У тій, оригінальній, опері Жанну д'Арк грала Ольга Сумська, а її коханого – майбутній чоловік її рідної сестри Анатолій Хостікоєв.

Слова Юрія Рибчинського і музика Геннадія Татарченка – ті самі. Проте Рівненський театр зробив з «Білої ворони» надзвичайно масштабний мюзикл, у якому задіяні кілька десятків співаків та танцюристів, а музичний супровід виконує живий оркестр.

Рок-оперу можна буде побачити і послухати на великій сцені театру 26 вересня о 18.00. Вартість квитка 60 – 120 грн.

3
Про війну по-людські
 
Ніжинський драматичний театр славиться своїми сучасними постановками на актуальні теми. «Безодня» - спектакль про війну. Не про бойові дії. Це розповідь про дві звичайні родини – західну та східну. Вони дуже різні, але водночас дуже і дуже подібні. Обидві родини на війні втрачають синів. І, хоч загинули хлопці по різні боки фронту, горе їхніх матерів абсолютно однакове…

Історія про брехню та щирість, про ненависть і прощення, про спільну біду і спільну надію…

«Безодня» - це не утопічна історія дружби. Навіть навпаки. До дружби, на думку сценариста та режисера Ореста Огородника, дуже далеко, але надія все-таки є.

Майте на увазі: ви плакатимете, обов'язково.

Велика сцена театру, 28 вересня, о 18.00. Вартість квитка 60-120 грн.

4
Етно-хаос «Лісової пісні»
 
Ще один подарунок для поціновувачів музики – «Лісова пісня» Вінницького музично-драматичного театру.

Переказувати зміст феєрії Лесі Українки не будемо – його і так всі знають. Проте вінничани використали для музичного супроводу композиції гурту DakhaBrakha, що створює музику у стилі етно-хаос. Кіровоградці нещодавно могли бачити відреставровану «Землю» Довженка у музичному супроводі «Даха-Браха».

Цей гурт зараз дуже популярний у світі, на їхньому офіціальному сайті можна послухати їхні композиції та зрозуміти, що таке, власне, український етно-хаос.

Чесно кажучи, «Земля» у їхньому супроводі нам не дуже сподобалася. Проте, здається, цей стиль дуже добре підійде якраз для феєрії, де не існує меж між реальністю і містикою.

Спектакль відбудеться на великій сцені 29 вересня о 18.00. Вартість квитків 60-120 грн. Уривки зі спектаклю можна буде побачити також 30 вересня в суботу об 11.00 під час свята на Хуторі «Надія».

5
Єврейський стенд-ап
 
Проте якщо ви не поїдете на Хутір, то зможете побачити стенд-ап ізраїльського перекладача та письменника Мар'яна Біленького «Чи є життя в Їзраїлі?»

У «Вікіпедії» про Біленького написано дуже багато, він писав і для Юрія Нікуліна, і для Геннадія Хазанова, і для Аркадія Райкіна, і для Любові Поліщук. Але сам письменник, здається, ставиться до цього скептично. У нього є навіть оповідання про те, як складати автобіографію. «Найпопулярнійший автор розмовного жанру на російській естраді». А чому б ні? Хазанов читав колись дві мої мініатюри. «Кореспондент газети «Нью-Йорк таймс» в Ізраїлі»» - а хай перевірять, вона тут не продається. А якщо перевірять? Ну, я під псевдонімом писав!»

З власними мініатюрами Біленький виступає нечасто, але, здається, це буде смішно. Оцініть одну з його мініатюр: «Мама, опять ты здесь!? Сколько раз я просил не приходить в операционную, когда я делаю операцию. (…) Какой бульончик? Мама, неужели нельзя подождать, а? У меня сложнейшая операция. (…) Я не знаю, замужем ли она. Какая девочка? Это старшая операционная сестра. Я не собираюсь на ней жениться, с чего ты взяла? Мама, не надо так махать руками, ты заденешь аппаратуру. И Ради Бога, не надо мне рассказывать, как делать операцию на сердечном клапане. Ты таки старший бухгалтер, но это немножко не по твоей части».

Послухати Біленького можна буде 30 вересняо 14.00. Вартість квитка – 100 грн.

6
Для читачів Михайла Веллєра
 
Кіровоградським театралам не треба пояснювати, що таке моновистава, і переконувати їх, що один актор на сцені може замінити цілу трупу. У нас є Юрій Жеребцов, в репертуарі якого кілька чудових моновистав.

Але тепер нам буде з чим порівняти. Київська майстерня театрального мистецтва «Сузір'я» представить спектакль «Хочу в Париж» за одноіменним оповіданням Михайла Веллєра.

Майже півтори години актор і режисер Володимир Голосняк гратиме на сцені Корінькова: «В один прекрасный день Кореньков захотел в Париж.
В пятом классе Димка Кореньков посмотрел в кино "Трех мушкетеров". И - все. Он вышел из зала шатаясь. Слепо бродил два часа. Вернулся к кинотеатру и встал в очередь. (…) После девятого раза Париж стал для него реальнее окружающей скукоты».


Для вистави Веллєра переклали українською. Ми завжди трохи скептично ставилися до таких перекладів, але побачивши спектакль нашого театру «П'ять пудів кохання» за п'єсою Чехова «Чайка», змінили свою думку. Насправді, якщо переклад хороший, то взагалі не помічаєш, на якій мові говорять актори.

Моновистава «Хочу в Париж» відбудеться 28 вересня о 16.00 на малій сцені. Вартість квитків – 100 грн.

7
Український анекдот
 
Кажуть, вистава нашого, кіровоградського, театру «Позичений чоловік» - це чудове дійство. Бачити її могли небагато людей, театр закрив минулорічний сезон прем'єрою цією вистави за романом Євгена Гуцала.

Ситуація абсолютно нереальна і навіть гротескна: Мартоха на місяць віддає свого чоловіка Хому Одарці в обмін на корову.

Але це неймовірно смішно! До того ж, вистава, як і роман Гуцала, сповнена українськими приказками, яких російськомовні містяни, мабуть, і не чули ніколи. Деякі з них промовляють на сцені, інші – показують. Працівники ферми в прямому сенсі «коровам хвости крутять», а ображена сусідка «встала рака й не балака».

Велика сцена, 1 жовтня 17.00. Вартість квитків – 60-120 грн.

8
Звичайна вистава
 
Найважче написати щось про виставу «Замовляю любов» Запорізького театру. Але саме такі «звичайні вистави» завжди і всім подобаються. Спектакль за п'єсою сучасного драматурга Тетяни Іващенко (ця вистава є в репертуарі десятка провінційних театрів). Ніяких експериментів, новаторства чи нового читання, на сцені лише троє акторів.

Просто вистава про самотність. Немолода забезпечена жінка, яку покинув чоловік, «замовляє» собі хлопця на ніч. Не тому, що розбещена, а тому що дуже і дуже самотня… Їй потрібна просто жива людина поруч - хай лише на кілька годин, хай за гроші. Вона капризна і тиранічна (вона звикла платити за послуги і отримувати найкраще за свої гроші), вона смішна і наївна, і вона надзвичайно самотня…

Якщо ви не впевнені, чи сподобається вам рок-опера, етно-хаос чи нове прочитання Веллєра (а такі речі подобаються, насправді, небагатьом), то сміливо йдіть на «Замовляю любов» - ви гарантовано отримаєте задоволення від хорошої сучасної п'єси і гарної акторської гри.

Велика сцена 27 вересня о 18.00. Вартість квитків – 60-120 грн.

9
Повернення до витоків
 
Насправді Коломийський драматичний теаатр ім. І. Озаркевича - це наші головні конкуренти. У Коломиї впевнені, що український театр народився саме в них. Ще у 1849 році Іван Озаркевич (Знаєте такого? От так само у всій країні з Кропивницьким) поставив тут «Наталку-Полтавку». Тільки це була не оригінальна п'єса Котляревського, а перероблена для Покуття (регіону, який сьогодні у складі Івано-Франківської області) опера «Дівка на виданню або На милуваннє нема силування».

Власне, саме цю оперу за сценарієм Озаркевича нам і покажуть. Чомусь, здається, що це буде видовище тільки для справжніх поціновувачів... Але з іншого боку – це варто бачити і чути. Опера! 1849 року! На діалекті! Ну, дуже автентично.

Велика сцена 30 вересня 17.00. Вартість квитків – 60-120 гривень.

Обирайте щось для себе, ідіть і дивіться. І пам'ятайте помилки «Кропивницького» фестивалю: один спектакль – добре, два – ще краще, а три за один тиждень - це вже занадто. Адже театральне мистецтво має пролонговану дію. Хорошу виставу мало просто побачити, її треба відчути, осмислити, обговорити з кимось – тільки тоді ви отримаєте справжнє задоволення.

Переглядiв: 3170
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
Facebook Twitter Viber Skype