×
 
 






Меморандум влади з уранниками:

Що це дасть кіровоградцям і чи вплине на онкозахворюваність в регіоні


Суперечка між місцевою владою та Інгульською урановою шахтою щодо надання дозволу на подальшу розробку гірничого відводу тривала недовго. Спочатку Кіровоградська міськрада, а потім і облрада на своїх сесіях підтримали клопотання шахти. Думка депутатів кардинально змінилася після того, як вдалося домовитись про надання уранниками чималих коштів на розвиток територій, де розташовані шахти. До того ж між керівництвом облради, ОДА, СхідГЗК та концерну "Ядерне паливо" було підписано Меморандум про співпрацю і партнерство. Повідомлялося, що цей документ нібито вирішує більшість проблем, пов'язаних з видобутком урану. Відтак недавні претензії керівництва міста, що шахта причетна до створення у Кіровограді особливо тривожної екологічної ситуації, раптово втратили актуальність.

То що ж такого особливого записано у цьому документі? І чи вирішує він головну проблему - проблему підвищеної онкозахворюваності в регіоні? Про це
DOZOR говорив з головою Кіровоградської облради Олександром Чорноіваненком, який брав безпосередню участь у переговорах та підписанні меморандуму.
 
У Новокостянтинівській шахті можна видобувати по 2 млн тонн руди. Тобто можна вийти на 100% забезпечення України ядерним паливом
- Олександре Анатолійовичу, поясніть, в чому полягає суть меморандуму?

- «СхідГЗК» - державне підприємство, яке підпорядковане концерну "Ядерне паливо". Цей концерн практично контролює весь видобуток уранової руди в Україні. З видобутої на шахтах області руди на Жовтоводському «СхідГЗК» виробляють урановий концентрат, який відправляють в Росію. Там роблять твели (тепловиділяючі елементи з ядерним паливом, - авт.), які використовуються на українських АЕС. На території Кіровоградської області видобувається уран, який на 50% забезпечує потреби України в ядерному паливі. Тому переговори, які велися з концерном, мали стратегічне значення. Найбільш перспективна Новокостянтинівська шахта ще недобудована. Вона експлуатується в режимі геологічного вивчення запасів урану та його видобутку. Там зараз видобувають лише 250 тис. тонн уранової руди на рік, а її проектна потужність 1,5 млн тонн руди на рік. Вже відомо, що у цій шахті можна видобувати й по 2 млн тонн руди. Тобто можна вийти на 100% забезпечення України ядерним паливом. Тому добудова цієї шахти є ключовим питанням для концерну "Ядерне паливо". Це питання також важливе і для нашої області, адже розвиток шахти забезпечить створення додаткових 650 робочих місць (зараз там працює 800 осіб). При цьому має бути збудована нова гілка залізниці з мостовим дорожнім переходом. Тобто це значні податкові надходження до місцевих бюджетів, які можуть зрости аж у 8 разів.

- Як велися переговори з уранниками?


- У травні 2017 року була створена робоча група, до якої входили представники концерну, представники територій, де видобувають уран та розташовані відходи уранового виробництва (з Маловисківського, Кіровоградського, Петрівського районів та Кіровограда). Увійшли представники депутатських комісій облради з питань промисловості та екології, а також представники облради і облдержадміністрації. Я неодноразово проводив зустрічі з керівником концерну, їх було 7. Питання виділення коштів нашим територіям довелося узгоджувати з Міністерством палива та енергетики.

- А чому переговори не провели до винесення на сесію облради питання про надання гірничого відводу?

- Цю робочу групу для перемовин ми створили набагато раніше, ніж провели сесію, де відмовили у наданні дозволу на розробку гірничого відводу. Ми були не готові підписати меморандум, адже в нас був ряд неузгоджених позицій. Тоді меморандум був готовий приблизно на 60%. Але ми не стримували роботу шахти. Адже за законом спочатку Держгеонадра має надати спецдозвіл на видобуток руди, а вже потім відбувається погодження місцевої ради на користування гірничим відводом. Однак ми надали свій дозвіл раніше, ніж Держгеонадра.
 
Основною причиною підвищеної онкозахворюваності на 70% є розташування області на кристалічному гранітному щиті, з якого виділяється радіоактивний газ радон
- Які принципові питання для Кіровоградщини було закладено у меморандум?

- Хоча усі урановидобувні шахти розташовані в наші області, Кіровоградщина обділена коштами порівняно з Дніпропетровською, де розташований «СхідГЗК». Адже відповідно до державної цільової програми радіаційного та соціального захисту населення Жовті Води одержують значну субвенцію з держбюджету на розвиток міста. І ми хочемо, щоб при розробці подібної державної програми для Кіровоградської області та обласного центру була також передбачена аналогічна субвенція. На сесії облради, яка відбулася 19 травня, депутати прийняли звернення до Кабміну, щоб він доручив Мінохороні здоров'я вивчити зони територій у населених пунктах області, які підпадають під згубний вплив шахт. До цього процесу залучаються багато представників Верховної Ради, які мають підтримати нашу ініціативу. Тобто ми намагаємось прискорити цей процес.

- Чи виплачуватимуть людям якісь грошові компенсації?

- За програмою, яка діє у Жовтих Водах, виплата грошових компенсацій людям не передбачена. Ми хочемо, щоб у нашій програмі виплата таких компенсацій була закладена. Конкретні суми я озвучити не можу, тому що попередньо Мінохорони здоров'я має визначити зони згубного впливу та порахувати кількість людей, які там живуть. Лише потім будуть визначатися суми.

- Що конкретно заплановано здійснити у рамках меморандуму?


- Було розроблено план основних заходів, який є невід'ємною частиною меморандуму. Ми одержали відповідь від Державної інспекції з ядерного регулювання, що основною причиною нашої підвищеної онкозахворюваності на 70% є розташування області на кристалічному гранітному щиті, з якого виділяється радіоактивний газ радон. Тому серед заходів є постійний моніторинг рівня радону у житлових приміщеннях.

Зважаючи на численні скарги від населення Кіровограда, що підземні вибухи в шахті, штреки якої проходять під житловими кварталами, призводять до руйнації будинків (зокрема, на Великій Балці), то у заходах меморандуму передбачена постійна оцінка сейсмічної дії вибухових робіт на розташовані на поверхні об'єкти.

Також вдалося домовитись про будівництво захисних споруд навкруг хвостосховища у балці Щербаківській Петрівського району, де "СхідГЗК" зберігає відходи свого виробництва. Вартість будівництва 16,5 млн грн. За три роки (до 2019-го) по периметру звалища відходів мають вирити рів та спорудити загородження, щоб тварини не розносили радіоактивні відходи по іншій території.

1,2 млн грн СхідГЗК має виділити на захист природного середовища. Мається на увазі проведення моніторингу впливу на довкілля діяльності уранових об'єктів. А також - на краще очищення шахтних вод, які скидають у річки. До третього кварталу 2018 року передбачено встановити спеціальні фільтри для якіснішої очистки вод усіх шахт та зі щербаківського хвостосховища.
 
 
 
 
 
 
 
У Смолінській шахті майже вичерпався ресурс руди - залишилося максимум на 4 роки. У плані передбачені заходи щодо її зняття з експлуатації
- Оскільки виконавцем і замовником більшості пунктів плану заходів меморандуму є «СхідГЗК», чи можна довіряти висновками найнятих та оплачених комбінатом фахівців?

- Щоб цього уникнути, передбачено вивчити питання про запровадження автоматизованої системи моніторингу сейсмічного впливу вибухових робіт на наземні об'єкти в онлайн-режимі. Аналогічний онлайн-моніторинг здійснюватиметься щодо забруднення навколишнього середовища. Тобто буде проводитись незалежний аудит впливу уранових об'єктів на підземні та поверхневі води та на якість атмосферного повітря. Що таке постійний моніторинг? Наприклад, ми хочемо щоб кожен підземний вибух відстежувався, а не лише ті вибухи, коли шахта закладає менше вибухівки. Виконавців контрольних замірів сторони меморандуму визначатимуть спільно.

- Хто фінансуватиме усі ці заходи?

- На реалізацію більшості заходів плану підписаного меморандуму кошти виділятиме «СхідГЗК» зі свого прибутку. Крім екологічних і технічних заходів, підприємство взяло на себе зобов'язання фінансувати Кіровоградський, Маловисківський і Петрівський райони, а також місто Кіровоград. Протягом десяти років (поки діятиме дозвіл на видобуток урану) райони щороку одержуватимуть по 1 млн грн, а обласний центр - 2 млн грн. Це буде внесок урановидобувного підприємства у розвиток територіальних громад. На що саме підуть ці кошти, вирішуватимуть відповідні місцеві ради.

- Що означає пункт плану "Зняття з експлуатації уранових об'єктів"?

- Оскільки у Смолінській шахті майже вичерпався ресурс руди, у плані передбачені заходи щодо її зняття з експлуатації. В цій шахті залишилося руди максимум на 4 роки. У нашій державі ще ніколи не закривали уранову шахту. Для цього створена робоча група на рівні Міністерства палива та енергетики, яка відпрацьовує відповідну нормативну базу. Певні кошти від закриття шахти підуть на розвиток Смолінської територіальної громади. Звільнених в результаті закриття шахти працівників частково працевлаштують на Новокостянтинівській шахті. Але не всіх. Саме тому ми знову поставили питання будівництва заводу з виробництва ядерного палива поблизу Смоліного.
 
Китайці хочуть викупити корпоративні права у російського "Твела" на добудову заводу з виробництва ядерного палива. Адже близько 120 млн грн росіяни вже вклали у реалізацію цього спільного проекту
- Звідки планується залучати кошти на добудову Новокостянтинівської шахти?

- Через два дні після підписання меморандуму на Новокостянтинівській шахті відбулися переговори з представниками китайського концерну з видобутку й переробки урану для АЕС на чолі з віце-президентом концерну. Китайці хочуть вкласти кошти в добудову цієї шахти. За договором, який мають укласти до кінця нинішнього року, 30% коштів підуть на придбання китайського обладнання для видобутку руди. Як віддаватимуть позичені кошти, поки що є таємницею. Зараз відпрацьовуються питання гарантій нашої держави щодо повернення позики. Кредит має бути розміром 150 млн доларів, з них 50 млн піде на придбання китайського обладнання. Тобто для китайців цей інвестпроект є вигідним вкладанням коштів. Отже, є велика вірогідність того, що до кінця 2020 року ця шахта буде добудована.

Китайці також хочуть викупити корпоративні права у російського "Твела" на добудову заводу з виробництва ядерного палива. Адже близько 120 млн грн росіяни вже вклали у реалізацію цього спільного проекту. Ще не відомо, чия технологія буде використовуватися при будівництві цього заводу. Це питання вивчатиме Мінпаленерго.

- Якщо з тих чи інших причин «СхідГЗК» відмовиться від виконання передбачених меморандумом заходів, як діятиме обласна рада?

- Юридичної або фінансової відповідальності за невиконання меморандуму не існує. Але у разі відмови від виконання документу, обласна рада може скликати сесію і скасувати те погодження, які ми надали на користування гірничим відводом. Якщо облрада скасує своє рішення, то спецдозвіл Держгеонадр автоматично втратить свою силу. Тоді жоден шахтар не матиме права спуститися в шахту.

- Одним із завдань меморандуму було захистити населення від діяльності шахт. Чи вплинуть вказані заходи на онкозахворюваність?

- Безумовно, це сприятиме зниженню рівня захворювань на рак. Але цю захворюваність зменшуватимуть не лише вказані заходи. Це питання потрібно вирішувати комплексно. На жаль, у нашому житті зараз забагато хімії. Вона скрізь: і в побуті, і в продуктах, і у воді. Без зменшення впливу на організм людей усіх отруйних речовин ситуацію буде важко змінити. До того ж чим більше медичних обстежень проводять на виявлення онкозахворюваності, тим більшою стає статистика цих захворювань. Раніше літні люди помирали, навіть не знаючи, чим хворіють. А тепер в них виявляють рак.
Переглядiв: 3466
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
Facebook Twitter Viber Skype