×
 
 
На що мерія витратить цьогорічний бюджет Кіровограда
Бюджет Кіровограда у 2017 році виявився «рекордним» - вперше в історії «перевалив» за 2 мільярди гривень.

Цю суму міські чиновники обіцяють витратити на низку «покращень», серед основних - підвищення зарплат медикам, деяким освітянам, збільшення витрат на учнів шкіл та вихованців дитсадків, «ударний» ремонт доріг Кіровограда … якщо вистачить грошей.

Разом з начальником фінансового управління міської ради Любов'ю Бочковою DOZOR перекладав мову цифр на «людську» і з'ясовував, чого очікувати простим кіровоградцям у новому році.
Якщо бути точними, цьогорічний бюджет становить 2 мільярди 42 мільйони гривень. Податкових надходжень планують отримати більше 861 мільйону гривень, неподаткових - майже 63 мільйони та більше мільярда - офіційних трансфертів.
«Питома вага доходної частини - податки на доходи фізичних осіб. Це основне джерело наповнення бюджету міста. По цьому показнику ми зафіксували зростання на 25 відсотків. Особливість цьогорічного бюджету - доходи і видатки розраховувались в два етапи і в остаточному варіанті прийнятого міського бюджету закладено зростання мінімалки до 3200 гривень»

Любов Бочкова
начальник фінансового управління міськради
 
Учителям дадуть гроші, а учням і хворим - харчі
Видатки на освіту цьогоріч - 663 мільйона гривень (на 31,4% до показників минулого року).
«Ми врахували тут і зростання зарплати педпрацівникам більш ніж на 50% і те, що майже вдвічі збільшились видатки на утримання одного учня і одного дошкільника. Пізніше має бути розбивка по школам в залежності від кількості учнів, а по дошкільним навчальним закладам - від кількості вихованців»

Любов Бочкова
начальник фінансового управління міськради
Крім того, в цьогорічному бюджеті збільшили видатки на харчування учнів початкової школи та дітей пільгових категорій до 10 мільйонів гривень.
На «здоров'я» кіровоградців цьогоріч планують витратити 267 мільйонів гривень (на 18,3% більше минулого). Нині, за словами Бочкової, розширено фінансовий ресурс на виконання всіх місцевих програм у медичній сфері.
«У бюджеті закладено більше грошей на медикаменти. Також направляємо втричі більше грошей на харчування пацієнтів міських лікувальних закладів. На це виділяємо 6,6 мільйонів гривень», - обнадіює керівниця фінуправління.

Любов Бочкова
начальник фінансового управління міськради
На комунальну сферу виділено майже 200 мільйонів гривень. Сума фінансування утримання доріг збільшилася в 2 з половиною рази.
«Торік до управління ЖКГ були питання по використанню коштів. Була затримка через непроведення тендерів у системі ПРОЗОРРО, непідготовленність проектно-кошторисної документації та експертиз. Тому управління працювало над виготовленням цієї документації, ним підготовлено проведення тендерів, проведена експертиза документації з тим, щоб провести протягом першого кварталу підготовчу роботу і використати ці гроші повноцінно. Будемо сподіватись, що проблем у цьому році не буде»

Любов Бочкова
начальник фінансового управління міськради
 
Комунальні платіжки лікарень - тепер з міської «кишені»
У 2017 році держава продовжує перекладання своїх повноважень на місцеві бюджети. Це фінансування зарплат у загальноосвітніх закладах усіх працівників, крім педагогічних; фінансування з місцевих бюджетів оплати комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров'я. Крім того, ліквідовано субвенцію на пільговий проїзд з державного бюджету. Через цю передачу фінансування на бюджет міста міськрада була вимушена направити додатково на ці цілі більше 200 мільйонів гривень.
Серед інших нововведень Любов Бочкова відзначає 40-відсоткове збільшення навантаження на кожного працівника фінуправління міськради через перехід на програмно-цільову класифікацію видатків бюджету. Тепер фінуправління спільно з головними розпорядниками коштів аналізують і приймають паспорти бюджетних програм.
«Разом з розпорядниками коштів ми проводимо аналіз ефективності використання бюджетних коштів. І фінуправління повинно впливати на цей процес, вносити зміни до відповідної бюджетної програми, де ми це бачимо. Тобто паперова робота збільшилась на фінуправління і на головних розпорядників коштів. Раніше ми лише вносили зміни до кошторисів. Тепер же ми маємо паралельно вносити зміни до паспортів бюджетних програм, затверджувати, а якщо потрібно, то і вносити зміни. А на все це потрібно відповідний документ скласти, зареєструвати в органах казначейства», - зізнається Любов Бочкова.

Любов Бочкова
начальник фінансового управління міськради
 
Пільгові перевезення і фестиваль – під питанням
Пані Бочкова зізнається, у цьогорічному бюджеті безліч ризиків та проблемних питань. Наприклад, була прийнята постанова Кабміну щодо збільшення за рахунок освітньої субвенції зарплати педпрацівникам загальноосвітніх шкіл з 1 січня. При цьому інших освітян поставили в нерівні умови, запланувавши збільшення зарплат працівників дошкільних, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів лише з 1 вересня, залишивши можливість підняття зарплат цих освітян до цього терміну лише за кошти місцевих бюджетів.
«Тепер ми маємо «вирівняти» ситуацію. Зараз ми вирішуємо питання підвищення зарплати всім категоріям педпрацівників дитячих та позашкільних навчальних закладів, які фінансуються з міського бюджету. Аби підняти цим освітянам зарплату хоча б з 1 березня, ми маємо відшукати 20–21 мільйон гривень. А ще не вирішене питання підняття зарплат працівникам професійно-технічних навчальних закладів. На це потрібно додатково 50–60 мільйонів гривень»
Любов Бочкова, начальник фінансового управління міськради
Не краща ситуація з компенсацією перевезень пільговиків у громадському транспорті. Так, згідно із змін до бюджетного кодексу, вилучена субвенція на відшкодування (компенсацію) пільгового проїзду громадян у міському транспорті
«Ми в проекті міського бюджету закладали 16 мільйонів гривень на відшкодування пільгового проїзду у електротранспорті. Лише в електротранспорті. Але за пропозицією депутатських комісій міськради у прийнятому бюджеті 5 мільйонів гривень з 16-ти перекинуто на компенсацію за пільговий проїзд автотранспортом. На цей час цей порядок відшкодування проїду автотранспортом ще не прийнято, але я думаю, що далі він буде прийматись. За нашими мінімальними розрахунками необхідно додатково направити приблизно 10–11 мільйонів гривень на компенсацію пільгового проїзду.

Любов Бочкова
начальник фінансового управління міськради
Переживають фінансисти і за сферу ЖКГ, фіксуючи недостатність грошей на низку об'єктів, які затверджені та прийняті міськрадою. Не вирішене питання зі співфінансуванням з держбюджету.
«На сьогодні ми не маємо коштів фонду державного та регіонального розвитку на наші інвестпроекти, які були подані. Також не маємо коштів субвенції на соціально-економічний розвиток. У держбюджеті на 2017 рік передбачено по лінії міністерства культури 7 мільйонів гривень на організацію і проведення Національного фестивалю у Кіровограді. На сьогоднішній день ми поки що не знаємо, як і на які цілі будуть використовуватись ці кошти»

Любов Бочкова
начальник фінансового управління міськради
За її розрахунками, на виконання всього, що передбачено бюджетом, потрібно додатково близько 100 мільйонів гривень.
«По підвищенню зарплат працівників дошкільних та позашкільних навчальних закладів будемо вирішувати питання на найближчій сесії міськради, яка має відбутися наприкінці січня. З питань фінансування професійно-технічної освіти ми звернулися до ОДА та облради, адже у повноваженнях облради виділення додаткових цільових коштів для бюджетів міст обласного значення на фінансування ПТНЗ. Якщо дадуть гроші - питання з фінансуванням буде вирішене. З питань компенсації пільгового проїзду - проаналізуємо результати першого кварталу. Потім будемо приймати рішення»
Любов Бочкова, начальник фінансового управління міськради
Є і інші ризики, які можуть вплинути на бюджет. Наприклад, зміни до податкового законодавства, через які вже 1400 кіровоградських підприємців були вимушені припинити свою діяльність.
«Масове припинення підприємницької діяльності має свій вплив. Так, велика кількість з цих ФОП-ів, які закрилися- непрацючі. Але є й ті, хто працював. Якщо вони продовжуватимуть закриватися такими темпами, в нас можуть зменшитись надходження єдиного податку від підприємців, тих, хто працює на спрощеній системі. Ми побачимо по першому кварталу. Якщо податок на доходи фізосіб від зростання рівня мінімальної зарплати (до 3200 гривень - ред.) дасть такий ріст, який перекриє зменшення від падіння надходжень по єдиному податку, то буде добре. Також відкрите питання по ставках податку від реалізації підакцизних товарів», - констатує чиновниця.

Любов Бочкова
начальник фінансового управління міськради
Переглядiв: 1417
ІГОР ВЬЮН
журналіст: ІГОР ВЬЮН
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype