×

Найбільш титуловані підприємства Єлисаветграда

Участь у виставках та ярмарках є однією з популярних форм просування, рекламування продукції, товарів та послуг, інформації про діяльність суб'єктів господарювання. Вона дає можливість ознайомити покупців зі своїми виробами, а також налагодити партнерські відносини. Часто на цих заходах укладають угоди та продають товар. А нагороди, отримані на виставках, стають гарантією якості продукції підприємства для майбутніх покупців.
Безумовно, найбільш титулованим серед підприємств Єлисаветграда та Єлисаветградського повіту був завод Ельворті. На конкурсах та виставках за період з 1882 по 1911 рік його продукція отримала більше 50 нагород, серед яких 37 золотих та срібних медалей.

Першу свою медаль, а вона була срібною, ельвортівська сівалка отримала на міжнародній виставці у 1882 році. У 1896 році на Всеросійській виставці у Нижньому Новгороді також були відзначені сівалки фірми Ельворті. А уже у 1900 році продукція заводу отримує золоту медаль Всесвітньої виставки у Парижі.
Як повідомляла газета «Голос Юга» у номері за 8 жовтня 1910 року, «на Екатеринославской выставке товариществу Р. и Т. Эльворти присуждена бронзовая медаль за просорезки, маслобойни, винтовой пресс и вальцовку хорошего качества».

Та ж газета наступного дня писала: «Награды. На выставке в Александрии получили награды следующие фирмы: Товарищество Бургард – 1) экстирпатор-мотыга – малая серебряная медаль; 2) сеялка обыкновенная рядовая и 3) сеялка для посева междурядьями кукурузы – бронзовая медаль Александрийского земства. А.Шкловского наследники – 1) рядовая сеялка – бронзовая медаль, 2) молотилка и конный привод – малая серебряная медаль Александрийского земства; 3) мельничные постава – похвальный лист главного управляющего земства и завод Акционерное общество Р. и Т. Эльворти – рядовая сеялка – большая золотая медаль Александрийского земства».
8 листопада 1911 року Казанська губернська земська управа видала свідоцтво, що експертна рада Міжнародної виставки у Казані, яка відбулася у… 1909 році, присудила фірмі Ельворті велику золоту медаль Головного управління Землевпорядкування і Землеробства. Цією нагородою відзначена молотарка з приводом за бездоганну конструкцію, хорошу продуктивність, чистоту обмолоту та сортування зерна.
Того ж року в Омську відбулася Західно-Сибірська виставка, на якій був і павільйон акціонерного товариства братів Р. і Т. Ельворті. Після цієї виставки Ельворті організували в Омську постійне представництво і побудували для нього власну будівлю. Ельворті також представляли в Омську товариства "І.І.Ген'" з Одеси (плуги та інші знаряддя) та "А.Я. Коп" з Олександрівська (нині Запоріжжя, жатки-лобогрійки і самоскидки).
Представництво завода Ельворті у місті Омську
З 25 серпня по 8 вересня 1913 року в Аккермані (нині Білгород-Дністровський під Одесою) пройшла 1-а сільськогосподарська і кустарно-промислова виставка, комітет якої присудив велику золоту медаль заводу Ельворті за сівалки «Одеса».
У жовтні 1915 року у Москві була організована перша в Росії виставка сільскогосподарських машин та знарядь російського виробництва. У відділі сівалок були виставлені ельвортівські вироби.

У 1907 році єлисаветградська газета «Голос Юга» у кількох номерах друкувала рекламу фабрики піаніно А.Клебаха. Починалася ця реклама словами «удостоєна на выставке в Елисаветграде 23 апреля 1906 г. серебряной медали». В оголошенні вказано, що фабрика існує з 1882 року, і на той час вона знаходилася у будинку Гунькіної по вулиці Дворцовій.

Загалом сільгоспвиробники Єлисаветградського повіту були частими учасниками різноманітних сільськогосподарських виставок, з яких постійно привозили нагороди.

Єлисаветградське товариство сільського господарства встановило свою медаль «За сільськогосподарські вироби». У статуті товариства серед його завдань було вказано: «устраивать выставки, аукционы и поощрять труды и заслуги на сельско-хозяйственном поприще присуждением медалей и других почетных наград». Малюнок медалі був затверджений у 1902 році. А у наступному році виготовили на монетному дворі у Санкт-Петербурзі за ескізами медальєра М.Скуднова 8 срібних медалей великого розміру (діаметр 70 мм) та 10 срібних медалей малого діаметру ( 57,4 мм), а також 15 бронзових медалей. Хто був нагороджений цими медалями – поки що не встановлено.
Приз. На скачках в Петербурге гагаринский приз в 5000 рублей и серебряный кубок достался местному коннозаводчику Б.А.Яскульскому; приз взяла кобыла «Запольская». («Голос Юга», 8 липня 1909 року).
А ось кілька газетних повідомлень про участь сільгоспвиробників Єлисаветградського та Олександрійського повітів у виставках.

На Всероссийской выставке плодоводства и огородничества, устроенной осенью сего года в Петербурге Имперским обществом плодоводства, землевладельцу нашего уезда В.А.Кубарскому за плоды, выращенные им в своем имении при деревне Благодатной, присуждена большая золотая медаль. («Голос Юга», 17 жовтня 1910 року).

Выставка. Сегодня в Новоукраинке открывается однодневная сельскохозяйственная выставка. («Голос Юга», 25 серпня 1911 року).

Романовские премии за лучшие крестьянскиее хозяйства. 27 августа в Херсоне при губернской зумлеустроительной комиссии состоялось с участием господина Херсонского губернатора особое совещание, в котором распределились юбилейные романовские премии, предназначенные для выдачи крестьянам Херсонской губернии за улучшение хозяйства. Всех наград по губернии было восемь на сумму 2000 рублей: 4 награды по 300 рублей и 4 - по 200 рублей. От елисаветградского земства в совещании участвовали член управы В.А.Кубаркин и агрономы К.Ф.Ярженмбковский и Н.Я. Креповский. Совещание назначило: для Елисаветградского уезда три премии, для Александрийского – две премии и по одной премии для Ананьевского, Херсонского и Одесского уездов. Тираспольский уезд не получил ни одной премии. Премии Елисаветградского уезда присуждены: крестьянам поселка Новоукраинка Ивану Ивановичу Пуришу (премия в 300 рублей), крестьянину села Глодосы Прокопу Даниловичу Ермоленко (200 рублей) и крестьянину села Новониколаевки Владимирской волости Митрофану Ивановичу Лимтургскому (200 рублей). Крестьяне эти владеют землей в количестве от 5.5 до 12.5 десятин. («Голос Юга», 30 серпня 1911 року).

В Єлисаветградському та Олександрійському повітах було кілька кінних заводів, племінні коні яких здобували нагороди на різних виставках.

На Киевской всероссийской конной выставке участвовало, между прочим, два завода Херсонской губернии Елисаветградского уезда, а именно: заводы Игната и Сигизмунда Казимировичей Стибор-Мархоцких. Жюри выставки присудило лошадям этих заводов высшие награды. На выставке участвовал также конный завод А.Л.Бобошко (Александрийский уезд). Жеребец этого завода «Минин» удостоен получения первой премии. («Голос Юга», 10 вересня 1911 року).

Відзнаки отримувала і… єлисаветградська тюрма.

На выставке арестантских изделий, открывающейся в августе в Царском Селе, елисаветградской каторжной тюрьмой экспонируется походный офицерский буфет арестантской роты. («Голос Юга», 29 липня 1911 року).

Награда. На сельскохозяйственной выставке в Екатеринославе Елисаветградская тюрьма получила похвальный лист за хорошую постановку учения разнообразным полезным ремеслам. («Голос Юга», 26 вересня 1910 року).

Газета «Ведомости Елисаветградского городского общественного управления» у номері за 27 квітня 1899 року повідомляла про підсумки виставки, яка відбулася за два дні до цього в Єлисаветграді. У цьому повідомленні газета назвала коней та їх власників, які були відзначені грошовими преміями. Зокрема, це К.П.Громницький, К.А.Мартин, І.А.Підгорський, спадкоємці В.А.Гавриленка, В.А.Гриневич. Золотої медалі виставки удостоєні брати М. і Е. Здорики, які виставляли п'ятеро коней. Срібні медалі у жеребця Сердар (власник Ф.Л.Бобошко), кобили Серна та жеребця Кошмар (власник Г.О.Рауха), жеребця Ромео (власник С.А.Ільяшенко), жеребця Ібрагім (власник Д.Л.Давидов). Бронзові медалі виставки отримали В.А.Гриневич за кобилу Яшна, Е.А.Бобошко за кобилу Рулетка. Граф А.Д.Красинський з жеребцем Авенір отримав похвальний лист. Також похвальні листи отримали Д.Л.Давидов за жеребця Вій та кобилу Горда, брати М. і Е. Здорики за жеребця Фокус, Е.А.Бобошко за кобилу Ірму. Комітет виставки, який очолював генерал-майор Андрій Іванович Косич, відзначив й інших власників коней (див. фотокопію газетної публікації).

Це лише кілька архівних згадок про нагороди єлисаветградців. Про інші ми розповімо в наступних публікаціях.


Валентина Григораш, спеціально для медіапорталу DOZOR
Переглядiв: 17121
VK Odnoklassniki Facebook Twitter Viber Skype