×
 
 
Наскільки престижною є військова служба: Військкомат підбив підсумки набору контрактників
Скасувати військовий призов для більшості українців, зробивши українську армію професійною, планувалося ще за президентства Януковича. Теперішні керівники країни теж усвідомили необхідність поступового переходу на контрактну військову службу. Адже чоловікам призовного віку не треба буде "косити" від армії, а їх родини менше переживатимуть. Але, звісно, набір контрактників не обходиться без проблем. Про деякі з них вдалося дізнатися на нещодавній нараді представників обласної влади, де розглядалося питання виконання планового завдання по відбору військовослужбовців на контрактну службу в минулому році.
У своїй доповіді заступник начальника відділу комплектування та призову обласного військкомату підполковник Валерій Можний наголосив на тому, що переведення Збройних Сил України на комплектування за контрактом є одним з найважливіших питань їхнього розвитку.
"Залучення військовослужбовців, які вже мають бойовий досвід, суттєво посилює якісні показники Збройних Сил України та дозволяє поліпшити рівень укомплектованості військових частин. Комплектування військових частин за контрактом також зменшує соціальну напругу в суспільстві, викликану призовом на строкову військову службу", - пояснює підполковник.
 
В армію ідуть через безвихідь
У 2017 році для Кіровоградщини у відповідності з директивами начальника генштабу і головнокомандувача ЗСУ щоквартально визначалися певні обсяги відбору контрактників. Квартальні завдання для нашої області в середньому становили 300-400 осіб. Загальним плановим завданням на минулий рік було набрати 1390 осіб, а фактично був прийнятий на службу 1361 контрактник. Тобто план був виконаний на 98%. При формуванні призивного завдання враховувалась загальна кількість населення області та кількість чоловіків, мобілізаційний та призовний ресурс рядового і сержантського складу, а також показники виконання попереднього планового завдання й місцеві особливості регіону.

За словами Можного, на адміністративних територіях області були розроблені спільні з місцевою владою заходи по залученню контрактників. Інформацію про умови набору поширювали у місцевих ЗМІ. У райвійськкоматах були створені робочі групи по відбору кандидатів на службу за контрактом та мобільні групи по проведенню агітаційної роботи. Зокрема, згідно з планами, контрактну військову службу активно пропонували безробітним у центрах зайнятості, тож з їх допомогою була працевлаштована 171 особа. Ще 33 особи виявили бажання служити за контрактом і зараз оформляють необхідні документи. І все ж бажання лише 204 безробітних з усіх 12 тисяч служити в армії (1,7%) свідчить про невисоку престижність військових професій.

Для перевезення контрактників до навчальних центрів та військових частин з обласного бюджету облвійськкомату було виділено 400 тис. грн. У результаті здійснення усіх заходів за результатами набору контрактників Кіровоградський облвійськкомат посів дев'яте місце в Україні. Ми не перші, але й не останні. Зрозуміло, що відносно непоганому набору контрактників у співвідношенні з наявною кількістю населення в нашій області сприяли чималі проблеми з працевлаштуванням.
 
 
 
Чоловічий прагматизм переважає патріотизм
Валерій Можний не обминув і проблемні питання, які заважали набору на контрактну службу. Він вважає, що, перш за все, завадив низький рівень укомплектованості районних та міських військкоматів військовослужбовцями, які відповідали за набір контрактників, та їхнє тривале перебування у відрядженнях (від 3 місяців до року). Перешкодило і те, що більшість кандидатів у контрактники виявили бажання служити у військових частинах тих гарнізонів, де проживають їхні сім'ї.
"Також заважає відсутність гуртожитків, житла та належних житлових умов для проживання сімей військовослужбовців. Кандидатів не влаштовувало й пропоноване грошове забезпечення, починаючи з 7 тис. грн. Непокоїла й відсутність постійного місця дислокації військової частини бойового складу. Відлякував і занадто великий термін (до двох - трьох тижнів) надання довідок про відсутність чи наявність судимості. Проблем додавало й періодичне зависання бази даних у сервісному центрі МВС. Також - висока вартість і тривалі терміни надання відповідей на серологічні аналізи крові (на наявність гепатиту та ВІЛ). Потенційних бажаючих служити не влаштовує й відсутність вакантних посад у військових частинах за місцем їхнього проживання", - констатує Можний.
Шляхами вирішення проблемних питань підполковник вважає збільшення грошової допомоги на виготовлення та розповсюдження агітаційних білбордів, плакатів і листівок щодо військової служби за контрактом. Суттєво допомогло б вирішення питання щодо будівництва при військових частинах гуртожитків сімейного типу. На думку заступника начальника відділу комплектування та призову, не завадило б і стимулювання кандидатів на контрактну службу певним коштами з місцевих бюджетів.

Перша хвиля романтичного патріотизму серед чоловіків, яка фіксувалася після початку військового протистояння давно минула. Тож мусимо констатувати, що теперішніх військовослужбовців на службу в українській армії доводиться залучати чималими матеріальними стимулами. Вони ж на теперішній день виглядають не дуже привабливими. А те, що однією з основних проблем контрактної армії буде відсутність житла для військових, експерти попереджали ще у 2013 році.

Безглуздість тривалої окопної війни з примарними перспективами на бодай якесь завершення також не додає бажання служити в армії. До того ж після демобілізації більшості учасникам бойових дій дуже важко знайти мирне застосування набутій військовій практиці. Далеко не кожен демобілізований відчуває й пошану суспільства за те, що довелося ризикувати власним життям.

Завдання набору контрактників на перший квартал 2018 року Валерій Можний не озвучив. Лише зазначив, що пріоритети надаватимуться комплектуванню військових частин оперативного командування. Після його нетривалого виступу присутніх на нараді журналістів попросили вийти із зали, аби не розголошувалась інформація, яка становить державну таємницю.

Перший заступник обласного військового комісару Роман Юзвенко так прокоментував проблеми відбору на контрактну службу:
"Не можна сказати, що мало чоловіків хочуть служити на контрактній службі, просто не всіх беруть, оскільки не всі відповідають певним вимогам. Хтось не підходить за станом свого здоров'я, комусь бракує освіти, комусь морально-вольових якостей. Головні вимоги - це підходящий вік, міцне здоров'я, відсутність судимості та психічна стійкість. Серед набраних контрактників зараз більше тих, хто вже служив в армії. Проте відсутність служби не є перешкодою для набору, адже новачків направляють у центри військової підготовки. Тож зараз набір контрактників більший, ніж призов на строкову військову службу.

Відсутність житла для військових дійсно є проблемою. Наприклад, я сам живу у зйомній квартирі. Але проблеми поступово вирішуються, зокрема добудовується будинок на 75 квартир у Кіровограді, планується збудувати будинок на 110 квартир, побудувати котеджне військове містечко. На усунення проблем потрібен час".
Переглядiв: 2349
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype