×
 
 
Резонанс
Неконтрольований ринок: хліб у Кіровограді подорожчає втретє
Дві «хвилі» подорожчання хлібобулочної продукції кіровоградці відчули наприкінці минулого та на початку цього року. Хлібозаводи відмовляються пояснювати причини та більш того – анонсують третю «хвилю» зростання ціни на хліб. Чи є підстави для подорожчання та коли очікувати на черговий ріст цін – з'ясовував DOZOR.
«Усі містяни помітили подорожчання хлібобулочних виробів напередодні нового року. В першу чергу, це пов'язано з тим, що ціни виробників ніхто не регулює та не контролює. Так, з вересня минулого року Постановою КМУ №656 було запроваджено пілотний проект, який передбачає скасування цінового регулювання на продовольчі товари на три місяці, протягом яких проводився моніторинг цін. Наразі антимонопольний комітет контролює тільки ті випадки, коли виробники навмисно знижують ціни, щоб здобути зверхприбуток. Проте зараз у місті таких випадків ми не зафіксували», - повідомила у коментарі сайту DOZOR в.о. голови Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Людмила Кондратенко.
За її словами, основною причиною подорожчання ціни на хліб є підвищення вартості електроенергії, газу та, власне, сировини. У той же час чиновниця стверджує, що хліб на Кіровоградщині - чи не найдешевший в країні.
«Кіровоградські виробники хлібобулочної продукції надто довго стримували ріст цін. На жаль, він неминучий. Наразі вартість продукту зросла на кілька відсотків», - констатує Кондратенко.
Проте обласна влада стверджує – обґрунтованих підстав для подорожчання борошняних виробів наразі немає.
«Підвищення вартості хлібу у період свят – маркетинговий хід, не більше. Є попит – значить, ціна має зрости. Таким девізом, як бачимо, користуються і виробники, і торговельні заклади, де розповсюджуються такі продукти. Особисто я вважаю, що підвищення ціни на хліб є короткотривалим. Минуть свята і ціна має знизитись», - вважає директор департаменту агропромислового комплексу Сергій Коренюк.
Однак самі виробники стверджують – очікувати на зниження вартості хлібу не варто. Навпаки, прогнозують третю «хвилю» уже у лютому-березні.

Нагадаємо, у грудні ціни на хліб зросли у середньому на 40-50 копійок, аналогічне підвищення відбулося у січні. Відтак, наразі батон «Гірчичний» коштує 9,70 грн, хліб «Домашній» (круглий) 8,70 грн, батон «Нива» 9,25 грн, житній хліб «Європейський» 9,70 грн.

Що думають кіровоградці з приводу підвищення ціни на хліб – у відеопитуванні сайту DOZOR.
Переглядiв: 1946
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
Facebook Twitter Viber Skype