×
 
 
інтерв'ю
Олександр Гладкий:
З «Кіровоградгазу» намагаються ліпити якогось монстра
За загостренням конфлікту між міською владою та «Кіровоградгазом» минулого тижня спостерігало все місто. Через борги підприємство припинило постачання газу до котелень «Кіровоградтепла», і низка закладів лишилася без опалення. У той час, як з подачі міської влади деякі депутати та громадські активісти пікетували офіс «Кіровоградгазу» і для епатажності приносили шини, губернатор Сергій Кузьменко вирішив гостру проблему через столицю. Подачу газу відновили, проте конфлікт далеко не вичерпано. Міський голова вважає дії «Кіровоградгазу» злочинними і вимагає, щоб підприємство «стало на бік громади». З проханням прокоментувати свої дії і причини скандалу ми звернулися до голови правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександра Гладкого. Його погляд на «газову війну» - у інтерв'ю медіапорталу DOZOR.
- Олександре Михайловичу, з огляду на останні події складається враження, що громадською думкою намагаються маніпулювати…

- Я з вами абсолютно згоден. Для розв'язання проблеми потрібна спільна робота підприємств теплокомуненерго, виконавчої влади та "Кіровоградагаза". На жаль, такої спільної роботи немає. Попри існуючу заборгованість, "Кіровоградгаз" продовжує виконувати свої функції із транспортування газу та забезпечення його безпечної доставки споживачам. Ми виконуємо усі ліцензійні умови, які від нас вимагає національний регулятор. З іншого боку ми не можемо робити це безкоштовно. Ми повинні платити зарплату працівникам, маємо забезпечувати аварійно-диспетчерську службу пальним. Тобто мусимо постійно здійснювати достатньо складний комплекс заходів, незалежно від того, чи є у нас на це гроші. Наше єдине прохання, яке, на жаль, не сприймає ні міська влада, ні теплопостачальні підприємства, це своєчасна оплата. Ми не просимо для себе чогось зайвого. Ми закликаємо до елементарного: заплатіть за наші послуги, будь ласка. Це ми просимо, починаючи з вересня минулого року. Щомісяця "Кіровоградгаз" пише відповідні листи теплопостачальникам, міському голові та голові облдержадміністрації. На превеликий жаль, опалювальні підприємства та міськрада не виконують умови договорів. Це не вимоги шантажистів, а законні вимоги.

Ще раз наголошую, ми діємо у межах правового поля України. Коли з "Кіровоградгазу" намагаються ліпити якогось монстра, це справа совісті тих, хто це робить. Але ображати наш півторатисячний колектив та позбавляти півтори тисячі сімей джерел доходу я не дозволю.
 
Якби щось було зроблене не по закону, то я зараз надавав би пояснення правоохоронним органам, а не журналістам. У діях керівництва "Кіровоградгазу" немає ніякої кримінальної складової.
- І все ж таки, поясніть, чому саме зараз довелося відключити газ?

- Все дуже просто. 27 та 28 листопада минулого року ми короткочасно відключали газ. Тоді ми домовились, що ДП "Кіровоградтепло" докладе зусиль для одержання номінацій на газ (підтверджений та оплачений на місяць вперед ліміт газу). Це законна вимога. Безплатний газ - це по суті несанкціонований відбір газу, тобто крадіжка. Але наші прохання не були почуті. Пройшов грудень - жодної реакції. 15 січня ми попередили, що можемо відключити газ. Проте з огляду на сильні морози не стали цього робити, тобто пішли на зустріч. 23 лютого ми теж попередили про можливість відключення, але знову прийняли до уваги погодні умови із сильним морозами. Проте ми не можемо постійно іти на односторонні поступки. І відключили газ саме тоді, коли надворі була доволі тепла погода. У нас не було іншого виходу, до цього нас схилило тривале невиконання теплопостачальником взятих на себе зобов'язань. Нас просто змусили вжити радикальні засоби впливу.

Хочу наголосити, що керівництво міста та області завжди було вчасно поінформоване про наші неодноразові попередження про відключення газу. Все робилося виключно у межах закону. Якби щось було зроблене не по закону, то я зараз надавав би пояснення правоохоронним органам, а не журналістам. У діях керівництва "Кіровоградгазу" немає ніякої кримінальної складової.
 
 
 
 
 
 
- Інакше вплинути на боржника було неможливо?

- Ми завжди намагаємося вирішити проблемні питання шляхом мирних переговорів. Закон зобов'язує нас одразу відключати газ неплатоспроможному споживачу, але ми намагаємось максимально пом'якшити законні вимоги. Однак чотиримісячне нереагування на наші прохання змусило нас вдатися до крайніх дій. Ми розуміємо, що внаслідок цього постраждала частка населення міста. Але винен в цьому не "Кіровоградгаз". Хочу пояснити, що ми лише виконуємо функції по транспортуванню газу. Наголошую, ми повинні транспортувати тільки оплачений газ. А неоплачений - не маємо права транспортувати. Якщо ми транспортуємо непридбаний товар, то всі ризики лягають на "Кіровоградгаз". Заборгованість ДП "Кіровоградтепло" за жовтень - грудень по коефіцієнту 2,0 (за користування неоплаченими газом) становить 194 млн грн. Тобто цей обсяг газу фактично вкрадено з газорозподільних мереж. Лише за один опалювальний сезон "Кіровоградтепло" більше, ніж удвічі збільшило свій борг за попередні періоди і продовжує нарощувати борги.

Якщо хтось використовує неоплачений газ, то за це відповідає газорозподільна компанія. На нас накладають санкції 20%, тобто нам доведеться платити 120% за такий газ. Зі свого боку ми мусимо виставити рахунок за несанкціоновано відібраний газ у 200%, тобто вдвічі більше, ніж початкова вартість (це і є суть коефіцієнту 2,0). Але "Кіровоградтепло" і "Теплоенергетик" не можуть заплатити за газ навіть по коефіцієнту 1,0. Нам пропонують звертатися до суду, посилаючись на те, що кошти з їхніх рахунків автоматично перераховуються для погашення боргів. Так, населення біль-менш розрахувалося за газ, наданий в жовтні - січні, але ці гроші пішли на оплату старих боргів. "Кіровоградгаз" не одержав жодної копійки з цих коштів.

Наше підприємство не може бути спонсором безгосподарності та злочинної бездіяльності керівництва міста. Адже міська влада несе спільну відповідальність з підприємствами теплокомуненерго та газорозподільним підприємством за оплату споживання газу та за стан опалення.
- Що в цій ситуації, на Ваш погляд, мала зробити міська влада?

- Представники влади люблять посилатися на розпорядження № 720 Кабміну про забезпечення транспортування газу. Але, відповідно до цього документу, ми маємо забезпечити технічну можливість доставки оплаченого газу від продавця до споживача. Більше того у цьому розпорядженні міститься положення, яке зобов'язує органи місцевого самоврядування та облдержадміністрації контролювати питання своєчасності розрахунків за газ та зменшення дебіторської заборгованості. Представники міської влади цим не займаються, адже заборгованість за спожитий газ та його транспортування зростає. Цей факт неможливо заперечити. Коли міський голова, м'яко кажучи, говорить неправду жителям міста про те, що заборгованість за газ відсутня, я одразу називаю реальні цифри.

Міський голова - не політична посада, ця людина має відповідати за стан справ у місті. Одним з головних його зобов'язань є піклування про стан житлово-комунального господарства. Його прямим обов'язком є сприяння безперебійному надходженню тепла, води та електроенергії в оселі городян.

- Яким чином міська влада мала вплинути на діяльність орендаря майнового комплексу, тобто на ДП "Кіровоградтепло"?


- Передача цілісного майнового комплексу в оренду "Кіровоградтепло" сталася у 2004 році. Тобто майбутній міський голова Андрій Райкович та представники його команди знали про наявність проблем у цього теплопостачальника ще задовго до приходу у владу. Восени 2015 року Райкович став міським головою. Мер має розуміти, якщо орендоване підприємство вчасно не розраховується по своїх зобов'язаннях, існує величезний ризик того, що газ не буде подаватися і місто взимку замерзне. Для усвідомлення цього не потрібно бути великим спеціалістом у галузі теплопостачання або газопостачання. Тим більше, що мер має 45-річний досвід управління. В управлінця такого масштабу, як Райкович, усвідомлення наявності цього ризику мало з'явитися вже наступного дня після обрання мером. Коли мені кажуть, що повернути орендоване підприємство до комунальної власності неможливо і що це дуже тривалий процес, то я в це не вірю. Було б бажання. Але ніяких кроків щодо повернення майна, яке орендує "Кіровоградтепло", до управління міською громадою не було зроблено.
- Представники влади стверджують, що, якщо повернути орендоване майно теплопостачальника до комунальної власності, то накопичені упродовж багатьох років борги ляжуть непомірним тягарем на міський бюджет.

- Я не маю повноважень щось радити міській владі щодо того, як розв'язувати непрості проблеми у стосунках з орендним підприємством "Кіровоградтепло". Можу сказати лише, що з будь-якої ситуації є вихід. Але ситуація, коли місто стає заручником неправомірних дій підприємства "Кіровоградтепло", яке подає централізоване опалення двом третинам міста, це величезний ризик. Ігнорувати цей ризик можуть лише люди, які займаються не своєю справою. Той, хто усвідомлює цей ризик, мусить зробити все, щоб його мінімізувати. Я дуже сподіваюся, що представникам міської влади таки вдасться реалізувати нещодавно озвучені заяви, що наступного опалювального сезону це підприємство вже буде під контролем міської громади.

- Оскільки проблеми нормального забезпечення теплом тривалий час не вирішуються (городянам лише презентують нібито перспективні проекти, які з року в рік не реалізуються), то, можливо, влада зацікавлена нічого не змінювати? Тобто чи існує тут якась корупційна складова?

- Мені важко про це судити, оскільки я не слідчий прокуратури. У нас є правоохоронні органи, яким доречніше адресувати ці запитання. Але я не виключаю і таке. Якщо при очевидних ризиках ситуація не змінюються й залишається такою, як була 10 і більше років тому, то виникає запитання, що, напевно, це комусь вигідно.
- Відомо, що постачання газу до відключених котелень "Кіровоградтепло" було відновлене після одержання номінацій на газ. Як саме вдалося їх одержати?

- НАК "Нафтогаз України" працює за абсолютно прозорою схемою, однаковою для всіх споживачів. До всіх їх ставлення однакове. Надійшли гроші - надаємо газ, немає грошей - газ відсутній. Але мушу сказати, що голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко зробив все можливе і неможливе, щоб розв'язати цю проблему. З його боку була проведена величезна робота. Він опікувався не зовсім своєю парафією, але, як справді відповідальна людина, взяв на себе відповідальність і вирішив цю проблему. Проблему, яку мали вирішити мер та його команда. Коли по системі "Укртрансгазу" до мене приходить підтвердження, що у певного підприємства є номінація, тоді ми подаємо газ.

- Проблема нібито частково вирішена, але за великим рахунком стосунки з "Кіровоградтепло" та міською владою не змінилися. То як ви оцінюєте подальші перспективи цих відносин?

- Я розумію проблеми міської влади та проблеми теплокомуненерго. Але ситуація, коли за все відповідає лише "Кіровоградгаз", мені здається несправедливою. Тому потрібно шукати спільні рішення. Ще з вересня минулого року я пропонував предметно цим займатися. Проблеми щодо постачання газу в Кіровоградській області чомусь не вирішуються лише в обласному центрі. Іншим містам області вдається їх вирішувати. Можливо, Андрію Райковичу буде корисно запозичити їхній досвід.
 
Коли я намагаюся зустрітися з Райковичем, його переслідують хвороби. Я бажаю йому здоров'я. А ще бажаю навчитися знаходити компроміси. Я вважаю ненормальною ситуацію, коли мер сам уникає контактів і в цьому ж звинувачує мене.
- Керівництво міста звинувачує вас у тому, що ви не йшли на контакт, щоб розв'язати проблему.

- Неправда. Як тільки я намагаюся зв'язатися з міським головою, він чомусь хворіє. Наприклад, 29 листопада минулого року я зателефонував йому та запропонував зустрітися, щоб вирішити невідкладні питання. Але мер тоді непередбачувано захворів і з'явився на роботі аж 15 грудня. Нещодавно виникла схожа ситуація. Я телефонував йому на мольний телефон, але він не відповідав. Тричі протягом дня дзвонив у приймальню з проханням з'єднати та передати моє прохання зустрітися. Мені відповідали, що мер зайнятий або що його немає на робочому місці. Наступного дня мені повідомили, що міський голова захворів. Тобто, коли я намагаюся з зустрітися з Райковичем, його переслідують хвороби. Я бажаю йому здоров'я. А ще бажаю навчитися знаходити компроміси. Я вважаю ненормальною ситуацію, коли мер сам уникає контактів і в цьому ж звинувачує мене. Міський голова має займатися своєю прямою діяльністю - керівництвом міста та міським господарством, а не лише проголошувати політичні гасла. У налагодженні порядку я йому головний помічник. Але коли мер говорить, то складається враження, що вже завтра відбудуться вибори. Не можна увесь час думати лише про вибори. Треба колись і міському господарству приділяти увагу: каналізації, водопостачанню, забезпеченню теплом, газом.

- Як ви розцінюєте мітинг перед офісом "Кіровоградгазу", який відбувся вже після відновлення газопостачання котелень? Схоже на психологічний тиск…

- Методи тиску на керівника "Кіровоградгазу" не спрацьовують. У мене міцна нервова система. Звісно, громадяни України мають право на проведення мирних громадських акцій. Я поважаю закони України і, зокрема, Конституцію. Головне, щоб мирні зібрання не переростали у хуліганські дії, у кримінал. Але в мене виникають великі сумніви щодо щирості людей, які збираються на мітинги. Перед нашим офісом збираються або одні і ті ж нечисленні особи, або працівники бюджетної сфери. Тобто ці мітинги мають ознаку замовних. Їх організовують з єдиною метою: чинити тиск на керівника "Кіровоградгазу". Я прекрасно знаю усіх організаторів цих мітингів, також знаю діячів міськради, які платять за їх проведення. Знаю і те, скільки грошей одержують так звані громадські активісти. І хочу сказати їм, що мітинги на мене не впливають. Пропоную перемістити дискусії в нормальне русло, тобто проводити зустрічі керівників з укладенням домовленостей, досягненням компромісів. І, звісно ж, потрібно виконувати те, про що домовилися.
Переглядiв: 5636
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype