×
 
 
інтерв'ю
Олександра Ткаченко: Ейфорія від фестивалю «Об'єднаймо дітей мистецтвом» залишилася як в учасників, так і у журі

Нещодавно у Кіровограді прогримів Міжнародний дитячий фестиваль «Об'єднаймо дітей мистецтвом». Триденне дійство відбувалося у нашому місті вже вдев'яте і цьогоріч у фестивалі взяли участь близько трьох тисяч дітей. Більше сотні хореографічних та вокальних колективів з різних регіонів України змагалися за перемогу, підкорювали суддів та жителів міста своєю творчістю. Більше того, вперше в рамках фестивалю відбувся Дитячий флешмоб миру, який встановив національний рекорд! Звісно, без належної організації заходу не було б позитивних відгуків від учасників фестивалю та іменитих членів журі. Про всі деталі підготовки міста та дітей до наймасштабнішого некомерційного фестивалю країни DOZOR запитав у Олександри Ткаченко - організатора конкурсу, виконавчого директора Культурно-мистецького фонду «Перспектива», заснованого Артемом Стрижаковим.
- Відомо, що підготовка до фестивалів такого рівня є тривалою, складною, що традиційно лишається за лаштунками. Як цьогоріч готувалися до «Об'єднаємо дітей мистецтвом»?
- Цей фестиваль проводиться вже дев'ятий раз у нашому місті, тому уже є певна база знань про те, як його організувати якнайкраще. Я можу сказати, що фестиваль вже легше робити, тому що знаєш, на які моменти треба більше звернути увагу – як у розрізі творчих питань, так і технічних, наприклад, проживання, харчування учасників. Все не так просто, насправді, і забирає багато часу і сил. Наприклад, у нашому місті є невелика проблема з поселенням, тому фестиваль продовжувався три дні. В минулому ж році захід тривав два дні і складався з одного конкурсного дня і Гала-концерту. У першій половині конкурсного дня відбувався виступ хореографічних колективів, а після обіду – вокальні колективи та солісти.

ІХ фестиваль ми спланували на 3 дні. Першого дня, журі та глядачі переглянули виступи вокальних ансамблів, гуртів та сольних виконавців, наступного дня – саме у Міжнародний день хореографії відбувся конкурс серед танцювальних колективів та флешмоб, який об'єднав дітей з різних куточків нашої країни і всі разом поставили рекорд України. Третього дня ми не збавляли темпів і розпочали день з цікавих та насичених майстер-класів від Ангеліни Мельник та Дмитра Сая (м. Київ), потім ми провели спільні репетиції закриття і звичайно головна подія – Гала-концерт та нагородження колективів.
 
 
- Як довго плануєте організацію фестивалю, як запрошуєте учасників?
- Фестиваль планується заздалегідь, але найнасиченішими стають два останні місяці підготовки. Кожного року намагаємося придумати щось цікаве, що могло б стати своєрідною «родзинкою» фестивалю, якийсь елемент цікавий. Інформаційно починаємо готуватися десь за три місяці до початку фестивалю, тому що колективів багато, вони теж формують свою програму про те, куди їм їхати та в яких заходах брати участь, чим займатися. Тому ми заздалегідь їх інформуємо про те, що такий захід буде проводитись у нашому місті. Втім, оскільки фестиваль вже багато років проводиться, то колективи самі телефонують, подають заявки.
- Яка тенденція щодо учасників – бере участь більше досвідчених чи нових колективів?
- Знаєте, цього року було особливо багато новачків на фестивалі. Ми побачили новий склад учасників, і це дуже тішить. Звісно, що були колективи, які традиційно приїжджають на наш фестиваль, але загалом більшість колективів були новими. Взагалі я помітила таку тенденцію цікаву. Ось, приїжджає колектив, бере участь у конкурсі, залишається задоволеним, дякує нам , телефонує, пише, але це не означає, що наступного року знову візьме участь. Можливо, два роки поспіль виступати в одному й тому ж місті нецікаво. Але через рік-два ми зустрічаємося з цими колективами обов'язково. Тобто за 9 років існування фестивалю «Об'єднаймо дітей мистецтвом» з усіма учасниками ми зустрічалися не один раз, а два, три і більше.
- Чи складно готувати дітей до конкурсів?
- Підготовкою дітей до фестивалю, постановкою номерів займаються керівники тих, чи інших колективів. Я теж є керівником зразкового хореографічного колективу «Аеліта», учасники якого також беруть участь в організації фестивалю. Тим, хто доросліший, подобається зустрічати колективи з інших міст, проводити їм екскурсії, допомагати орієнтуватися у програмі фестивалю. Хтось зустрічає колективи Херсону, хтось ансамблі з Дергачів Харківської області, Черкаські, Києвські, Полтавські колективи і так далі. Так, діти, учасники студії «Аеліта» розповідають про місто, готуються до цих екскурсій дуже серйозно, по-дорослому. Крім того, завдяки підтримці департаменту культури, туризму та культурної спадщини ОДА та відділу сім'ї та молоді міської ради культурна програма для ансамблів є безкоштовною – для колективів безоплатні відвідини музеїв.
- Кого з колективів, що беруть участь у фестивалі, найбільше полюбляє журі?
 
- Насправді щороку під час проведення конкурсів обов'язково знаходиться колектив – чи то танцювальний, чи то вокальний, - який вражає одразу. Адже кожного разу до нас приїжджають різні колективи з різним рівнем майстерності. Цього року члени журі зізналися, що рівень усіх учасників був високим та цікавим, було багато професійних ансамблів, було на що подивитися. Ті, хто приїжджає не вперше, завжди потрапляють у душу журі, члени якого визнають, що так, вони підросли, стали краще співати чи цікавіше танцювати. Адже учасники не просто приїжджали виступити та поїхати додому, у них на меті – професійний ріст. Вони без проблем можуть підійти до членів журі та запитати у них про свій рівень, про те, що було не так, що їм, можливо, треба змінити чи допрацювати.

До речі, під час фестивалю у нас проводяться майстер-класи, які є безкоштовними. Для нашої країни наразі це рідкість, як і, власне, безкоштовна участь у фестивалі. Зараз це дороге задоволення і не кожен може це собі дозволити. Раніше була така практика, років 15 тому, коли ти береш участь у якомусь конкурсі високого рівня, нехай навіть платному, то в програмі є безкоштовний майстер-клас від видатного діяча мистецтва. У нас майстер-класи отримують всі бажаючі, безкоштовно і від видатних хореографів, у той час як всюди в Україні майстер-клас навіть у рамках якогось конкурсу коштує 150-200 гривень.
- Чи виникали спірні моменти між членами журі?
- Не можу сказати, що під час конкурсних днів члени журі вирішували все одностайно. Але, оскільки усі судді нашого фестивалю – професіонали і знають, чим аргументувати оцінку того чи іншого колективу, жодних суперечок не було. Члени журі виставляли бали, вели протоколи, все було максимально чесно та прозоро. Для хореографічних колективів ми вже другий рік поспіль використовуємо систему закритого оцінювання. Суть полягає в тому, що кожен колектив під час реєстрації отримує певний номер, про який знає тільки він і наш адміністратор фестивалю. І от члени журі, незалежно, з нашого міста, чи не з нашого, навіть знаючи особисто керівника колективу, не можуть знати про те, під яким номером виступає його колектив, адже оголошується не назва ансамблю, а номер і назва постановки. Таким чином журі оцінюють тільки номер. Учасникам фестивалю така система оцінювання подобається.

Цього року ми, як члени журі, були одностайними у виборі гран-призера – колективу бандуристів «Орія». Я вважаю, що вони гідні перемоги. До слова, з цим колективом у нас пов'язана цікава історія. Ми спочатку говорили їм, що вони трішки не формат нашого фестивалю, бо у нас беруть участь тільки вокалісти та хореографічні колективи, колективів з музичними інструментами не приймаємо. Але керівник нам відповів: «Добре, оцінюйте нас тільки як вокалістів». І дійсно, вони настільки вразили усіх і під час конкурсу, і на гала-концерті, що при виборі володарів гран-прі не було жодних сумнівів. Приємно, що наш місцевий колектив так вдало виступив.
 
 
- Цього року вперше в рамках фестивалю відбувся Дитячий флешмоб миру, учасники якого на головній площі міста встановили національний танцювальний рекорд. Як готувалися до такого відповідального дійства?
- Дуже хотілося придумати «родзинку» для фестивалю, таку, щоб як і духовно, ідейно, так і візуально об'єднала мистецтвом діток. Так і виникла ідея встановити танцювальний рекорд. До нас його встановлював лише Київ та Чернігів. Але хіба не наше місто є танцювальною столицею України? У результаті флешмоб став не тільки рекордним. Він був настільки емоційним, дійсно об'єднуючим, що навіть вже після завершення фестивалю нам телефонували багато керівників колективів та зізнавалися, що діти знаходяться в ейфорії від такого танцю, від встановлення рекорду.
 
 
Післямова. Хоча ІХ Міжнародний фестиваль «Об'єднаймо дітей мистецтвом» завершився лише тиждень тому, організатори вже планують та ведуть обговорення щодо проведення ювілейного фестивалю. Подробиць, звісно, не розповідають, проте анонсують, що фестиваль розшириться як географічно та локально і, безумовно, здивує не одним сюрпризом.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Переглядiв: 2117
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype