×
Пластичний хірург з Кропивницького:
відмовляю від операції кожного другого
Пластична хірургія стає дедалі популярнішою серед людей. За допомогою та проханнями до таких лікарів звертаються з різних причин, але найчастіше – заради зміни зовнішності на краще та позбавлення себе від комплексів. І хоча в інтернеті можна побачити, як вдалі результати таких операцій, так і провальні, попит на пластику різних частин тіла не зменшується. Про те, які пластичні операції проводяться у Кропивницькому та чи всі пацієнти можуть отримати те, що намалювали в своїй уяві, медіапортал DOZOR дізнавався у отоларинголога, пластичного хірурга В'ячеслава Колосовського.
- Ви за фахом отоларинголог. Як вирішили освоїти ще й пластичну хірургію?
- Все починалося не з отоларингології. Коли я був студентом, такого не було і в планах, я хотів стати загальним хірургом. Так і вийшло. Я пройшов інтернатуру за спеціальністю загальна хірургія. Вже коли почав влаштовуватися на роботу, мені запропонували стати отоларингологом. Я подумав: а чому б і ні, пропрацюю рік-два і в мене буде ще одна спеціальність. Вирішив спробувати і мені цей напрямок сподобався. Хоча раніше я думав, що отоларинголог лиш вириває гланди та оперує вуха. Моя думка кардинально змінилася, коли сам почав працювати і тепер точно знаю, наскільки цікава моя професія. Оперуючих отоларингологів в Україні одиниці, про наше місто взагалі складно говорити. Крок за кроком, почав робити ринопластику, отопластику, поступово став займатися і підтяжкою повік, обличчя, робити мамопластику. Не можу сказати, що були глобальні плани стати пластичним хірургом, просто так склалося. До мене почали приходити люди з викривленими носами. І перші свої кроки я робив саме так – рівняв носи за методикою, якими оволодів під час навчання.
Потім я почав шукати шляхи для подальшого розвитку, робити операції на більш високому рівні. Далі пацієнти просили не лише вирівняти ніс, а ще й зменшити, говорили свої побажання. Я почав робити і такі операції, і крок за кроком після ринопластики почав робити й інші пластичні операції. Але можу впевнено сказати, що ринопластика – це найскладніша операція, адже тут немає шаблону. Коли ми говоримо про груди – є шаблон, вуха – та ж історія у більшості випадків. Там є певні нюанси, але шаблон один: розріз, імплант, зашив. Це завжди так. У ринопластиці шаблонів немає, адже немає двох однакових носів чи його половин і є дуже багато варіантів пластики, які треба комбінувати, тому передбачити результат на сто відсотків практично неможливо. Це все приходить з досвідом, а спочатку такі операції робити дуже важко.
- Де Ви навчалися пластичній хірургії?
- У кожній хірургічній спеціальності є розділ «Пластична хірургія». В отоларинголога - це ніс і вуха, у офтальмолога – очі, якщо беремо опікового хірурга – це рубці. Гінекологу та урологу теж є, що поправити. Просто пластична хірургія – це збірне поняття з кожного розділу потроху. Але вона відрізняється від загальних понять хірургії, тому не кожен офтальмолог чи отоларинголог може самостійно зробити косметичну операцію.

Я не вчився в якогось одного фахівця, дивився за роботою багатьох хірургів і сам навчався. Також вивчав багато професійної літератури. Після навчання треба ще й критично мислити, адже у тебе складається якесь одне поняття, як робити правильно. Але коли ти дивишся на роботу десятьох хірургів, від кожного ти береш своє, плюс якась література і складається певний механізм, і ти робиш свою роботу добре. Мене, наприклад, надихав лікар Валерій Лобурець з Полтави.
- Пластична хірургія існує вже багато десятиліть, але навколо цієї галузі медицини є багато міфів. Розкажіть про них.
- Міфи породжують самі лікарі та косметологи, особливо, лікарі, які не роблять цих пластичних операцій. Міфи породжує і маркетинг. Лікарі проштовхують свою методику і намагаються її продати – починають видумувати якісь ходи, щоб пацієнт повірив і прийшов. Хірург може висвітлювати свою методику як панацею і виставляти її унікальною. Втім, зараз пацієнтам набагато простіше розумітися на певних методиках, і коли вони приходять до лікаря, то вже мають уявлення, який результат отримають. Обманути пацієнта зараз важко, якщо мова йде про естетичну операцію, а не функціональну.
- А як щодо ризиків у пластичній хірургії?
- Ризики є завжди. Гарантій не може дати навіть досвідчений і гарний фахівець. Якщо, наприклад, пацієнт іде до стоматолога, йому можуть погано пролікувати зуб. Медицина неточна, тому гарантій ніхто нікому не дасть. Втім людина нікуди протягом життя від візиту до стоматолога не дінеться, як би вона не хотіла. А пластична операція – це її вибір. Якщо пацієнт готовий ризикнути заради якоїсь мети, то прийде і зробить цю операцію.
- В Україні галузь пластичної хірургії лише розвивається. Чи можна порівняти роботи вітчизняних пластичних хірургів з іноземними?
- Рівень наших спеціалістів досить високий. Єдине, що відрізняється – це правові відносини між пацієнтом та хірургом. Але це більше залежить від системи медицини в нашій державі та за кордоном. Дійсно, ми багато в чому відстали, але я думаю, що поступово ми будемо все надолужувати. Адже закупити дороговартісне обладнання можна, тільки чи буде кому на ньому працювати. Фахівців реально бракує.
- Чи трапляється, що Ви відмовляєте пацієнтів від проведення операцій, говорите про те, що їм треба полюбити себе такими, якими є?
- Відмовляю часто, коли бачу, що проведення операції не є необхідністю. Але якщо людина дуже хоче, я бачу, що в неї комплекси, то знаходимо компроміс. Часто причина бажання проведення таких операцій саме у комплексах, які мучать людину психологічно. В цілому відмовляю кожного другого пацієнта, пояснюю, що чекає на нього після операції, розповідаю про ускладнення і ризики, прошу ще раз подумати. Я завжди кажу: «Переночуйте з цією думкою і зателефонуйте».
- А чоловіки звертаються за допомогою до пластичних хірургів?
- Здебільшого чоловіки звертаються за функціональними операціями. Вони отримують травми, приходять з тим, що отримали. Вони не зменшують носи, а хочуть, щоб він виглядав трохи краще, ніж є. Також роблять блефаропластику – коли шкіра нависає так, що це заважає нормально бачити. Також ми робимо чоловікам операції на вухах, доводиться і втручатися у грудні залози, наприклад, коли є проблеми з гормональним фоном.
- Чи звертаються до вас за допомогою пацієнти з інших міст?
- Звичайно, звертаються. Приїжджають з Києва, сусідніх областей. Але найбільше пацієнтів зі столиці – причина в тому, що там такі операції коштують дорожче.
- Чи можна продовжити молодість підтяжками обличчя, наприклад, і відтермінувати проведення естетичних операцій?
- Що стосується підтяжки обличчя – операція досить травматична, я сторонюсь цього виду операції, і якщо можна її уникнути, намагаюся це зробити. Тут є великі ризики і я намагаюся відмовити пацієнта від підтяжки. Але в будь-якому разі підтяжка обличчя – це вплив на глибокі структури шкіри. А що стосується косметологічних процедур – вони на такі структури шкіри не впливають і не можуть замінити хірургічне втручання, яке в силах підтягнути обличчя. Проте на якість шкіри може вплинути косметологія. Хірургія працює радикально і глибоко, косметологія – наводить красу. Тому косметологи і хірурги доповнюють один одного. Але я переконаний, що краса і молодість кожного залежить від особистого способу життя.
Переглядiв: 39398
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
Facebook Twitter Viber Skype