×
 
 
Подробиці історії про 80-річну заручницю власної квартири: "ієгови", похресниця і зниклі документи
(ФОТО, ВІДЕО)
80-річна кіровоградка кілька днів просиділа у власній квартирі, як у пастці. Весь цей час до неї не могла потрапити соціальний працівник Кіровського територіального центру, яка опікувалася старенькою. Потім терцентр звернувся до ЖЕО №1, на території якого знаходиться будинок. Начальник ЖЕО у свою чергу попросила допомоги у поліції та журналістів сайту DOZOR сьогодні, 10 лютого.
 
Перед під'їздом
Про те, що вже кілька днів у п'ятиповерхівці на Ковалівці заперта у власній квартирі 80-річна жінка, журналісти сайту DOZOR дізналися з телефонного дзвінка начальника ЖЕО №1 Світлани Ковальової, з якою два тижні тому проводили «розслідування» намагань невідомими зловмисниками продати квартиру одинокої Лілії Спектор.
«У квартирі одинокої бабусі просто при ній змінили замок, і вона тепер не може вийти з помешкання»
Світлана Ковальова, начальник ЖЕО №1
Прибувши на місце, бачимо біля під'їзду з десяток людей. Серед них Світлана Ковальова. Всі чекають на приїзд патрульної поліції, яку викликали кілька хвилин тому. Начальник ЖЕО №1 досить емоційно розповідає, що в одній з квартир заперта бабця, яку вона знає особисто.
«Та тут її знають всі. Он вона там завжди на лавці сиділа»
Світлана Ковальова, начальник ЖЕО №1
Дізнаємося, що на сполох забили у Кіровському терцентрі, адже соцпрацівник з понеділка (!) не може потрапити до підопічної.
«Бабуся 1937 року народження. У зв'язку з тим, що вона одинока, терцентр доглядає її з 2008 року. До неї не можуть потрапити з понеділка, оскільки невідомі люди приїхали і врізали інший замок. Бабуся не виходить з хати, через двері я з нею поспілкувалася: вона голодна і їй дуже погано. Ми хочемо з'ясувати, хто це зробив, але в нас версій дуже багато: кажуть, що до неї ходять представники «ієгов» і ще інші люди, тобто поки це невідомо. Я викликала поліцію, щоб з'ясувати причини і якщо поліція нам дасть дозвіл, щоб ми виламали двері, то ми поставимо інший замок, тому що жінка дійсно потребує медичної допомоги і також я думаю, що вона їсти хоче. Те, що замок змінений, повідомила сама старенька через двері. Сказала, що приїхала машина, і вона це бачила. З понеділка її просто закрили у її власній хаті і не випускають. Вона одинока і в неї немає родичів»
Світлана Ковальова, начальник ЖЕО №1
Про те, що до бабусі неможливо потрапити у квартиру, повідомила соціальний працівник, каже заступник директора територіального центру соціального обслуговування Кіровського району Світлана Юхименко.
«Соцпрацівник ходить до Лідії Василівни згідно графіку, послуги надає згідно договору. У вівторок було заявлено, що бабусі стало зле. Соцпрацівник повідомила, що Лідія Василівна погано себе почувала і з нею [соцпрацівником - ред.] не змогла поспілкуватися, тому що підопічна не відчиняла двері. Згідно договору, якщо три дні ми не бачимо підопічного, ми зобов'язані повідомити правоохоронців, медичну службу і представників ЖЕО, щоб упевнитись, що людина жива-здорова і ми можемо надалі надавати соціальні послуги»
Світлана Юхименко, заступник директора терцентру соцобслуговування Кіровського району
Поки розмовляємо, під'їзджає авто патрульної поліції. Виходять троє - два полісмена і полісвумен. Після кількахвилинного з'ясування обставин, поліцейські у супроводі жеківців, працівниць терцентру та журналістів прямують до помешкання, у якому закрита старенька кіровоградка.
 
Перед дверима
У невеличкому «тамбурі» на три квартири тісно: сюди йде майже вся «делегація». Потім у двері квартири стукає майстер ЖЕО і голосно кличе бабцю, повідомляючи тій, що приїхала поліція.
«Бабулєчка, ви чуєте мене? Приїхала міліція. Вам погано?»
Світлана Ковальова, начальник ЖЕО №1
Лейтенант патрульної поліції міста Ольга Варіченко перехоплює ініціативу.
«Скіжіть, ви можете вийти із квартири? Ви хочете вийти з квартири? Зараз ми вам допоможемо. Відійдіть від дверей, але так, щоб ми вас чули, присядьте»
Ольга Варіченко, лейтенант патрульної поліції міста
Говорячи це, полісвумен наказує викликати МНС-ників, аби ті розібралися з дверима. В цей час працівниця терцентру відзначає, що дверний дзвінок, який ще на минулому тижні працював - з вівторка мовчить.
Поки чекаємо на прибуття «дверних» спеціалістів і карету «швидкої», поліцейські стукають до сусідів. З 65-ї квартири виглядає спочатку молода жінка, а потім чоловік. Він охоче спілкується з правоохоронцями.
«Я навіть знаю, де працює чоловік, який міняв замок у 64-ій квартирі. Він працює у 14-ій школі «воєнруком». До бабусі ходить, як вона каже «хресниця». «Ієгови» зараз не ходять. Є ще ніби-то невістка її, любителька «костра і пєсєн» [чоловік показує характерний жест, який означає любителів вживання алкоголю - ред.]. Її даних немає, є дані «хрещениці», я їй зателефонував, вона сказала, що зараз прийде, наберіть ви ще її…»
Михайло, сусід
Світлана Ковальова повідомила, що знає про померлого сина власниці квартири і припускає, що під «невісткою» малася на увазі співмешканка сина Лідії Сорокіної.
Чоловік повідомив, що раніше за ініціативою «хрещениці» у квартирі зрізали дверну ручку, аби старенька не змогла відчинити «невістці». Потім додав, що зі слів «хрещениці», у старенької відбирають пенсію, а замки змінили, щоб «невістка не приходила». Коли начальник ЖЕО запитав, про яку «невістку» чи «хрещеницю» може йти мова, коли старенька одинока, чоловік знизав плечима і зайшов назад до свого помешкання… і повернувся за пару хвилин з ключем.
«Мені «хрещениця» ключ залишила. Він чи від тих дверей [показує на двері тамбуру - ред.], чи від тих [вказує на вхідні двері з номером 64 - ред.]. Пробуйте», - говорить він, простягуючи ключ працівнику поліції, а той відразу відкриває ним двері.
Михайло, сусід
 
У квартирі
За дверима нікого немає - старенька завбачливо відійшла вглиб квартири. Її гукають по черзі начальниця ЖЕО і полісвумен.
«Вітаю! Не лякайтесь, ми вас відкрили нарешті»
Ольга Варіченко, лейтенант патрульної поліції міста
З кухні в невеличкий коридор виходить жінка, вдягнута в старенький ростягнутий светр червоного кольору. Вона налякана, в неї трусяться руки. Працівниця поліції запрошує до квартири тих, кого знає бабця. Заходить Світлана Ковальова і сусід, який виніс із дому ключ. Бабуся розгублена, але на питання керівниці ЖЕО відповідає, пояснюючи, що до неї ніхто не приходить, але ігнорує питання про те, хто замінив замки. Кілька разів жінка повторювала «Скільки людей». Потім починає рахувати всіх, хто знаходився на той момент у коридорі. Згодом відповідає на запитання поліцейських, міцно тримаючи руку Світлани Ковальової і помітно нервуючи. Пошепки говорить, що змерзла і їй зле. Жінку відводять до кімнати, де вона чекає на медиків.
 
Хвилин за 15 прибуває карета "швидкої" і стареньку оглядають лікарі, констатуючи підвищений тиск. Керівник ЖЕО радиться з медиками і бабусю починають готувати до відправлення у лікарню. Поки збираються, виявляється, що у Лідії Сорокіної взагалі немає при собі грошей, а також зник паспорт і документи на квартиру. Заступник начальника терцентру пригадує, що до них (!) ще у вівторок телефонували невідомі і повідомили про втрату документів саме на цю квартиру.
Бабцю вдягають і у присутності начальниці ЖЕО ведуть до карети "швидкої", яка везе стареньку до терапії 1-ї міської лікарні.
 
 
У школі
Після того, як стареньку відвезли до лікарні, ми прямуємо до ЗОШ №14, яка знаходиться неподалік. Там, за словами сусіда з 65-ї квартири, працює чоловік, який працював із замком.
Знаходимо чоловіка, просимо відповісти на кілька запитань. Він не відмовляє, поводячи себе досить спокійно. Підтверджує, що дійсно укріплював замок у квартирі №64 приблизно о 18:00 9 лютого. Каже, що його попросила жінка, дитина якої навчається у 14-й школі. Імені знайомої не пригадує, адже має лише номер її телефону. Запевняє: замок не замінював, а лише лагодив, укріплюючи механізм, який хилитався. Розповідає, що під час його «слюсарних робіт» бабця весь час спостерігала за ним.
«І замок, і ключ [залишився - ред.] той самий. Закрив сусід Міша. Він колишній учень нашої школи, тому добре мене знає. Мені жінка подзвонила, сказала, що Міша відкриє, в нього є ключ від цієї хати. Зсередини бабуся відкрити хату не могла. Перед тим як Міша закрив двері, бабуся попросила дати їй ключ. Міша сказав, що прийде та жінка [яка запросила поремонтувати замок - ред.]. Міша закрив двері і забрав собі ключ»
Геннадій Анатолійович, чоловік, який ремонтував замок у квартирі №64
Тим часом патрульні поліцейськи викликали слідчо-оперативну групу, яка мала дослідити двері та замки, допитати свідків, встановивши всі деталі події. Після цього квартиру опломбувати, а працівники ЖЕО щоденно стежитимуть за збереженням пломбування. Міняти замок поліція не дозволила, тому Світлана Ковальова віддала ключі від квартири Лідії Сорокіної представникам терцентру.
DOZOR і надалі слідкуватиме за перебігом подій, як і за продовженням історії про відбирання квартири у іншої бабусі, що живе на Ковалівці - Лілії Спектор.
Нагадаємо, невідомі люди намагаються заволодіти двокімнатною квартирою самотньої кіровоградки Лілії Спектор, яка майже два роки знаходиться на стаціонарному лікуванні у психоневрологічному диспансері. Згодом стало відомо, що невідомими особами довгий час вносилася квартплата за житло, яке намагаються відібрати у хворої жінки. Тим часом з'ясувалося, що опломбовану і забиту на цвяхи квартиру Лілії Спектор «обстежувало» БТІ.
Переглядiв: 3789
ІГОР ВЬЮН
журналіст: ІГОР ВЬЮН
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
ОЛЕНА КАРПЕНКО
автор вiдео: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype