×
 
 


Поховальний ажіотаж: Чи можна купити місце на кіровоградських цвинтарях?
Охочих забронювати шматок землі на цвинтарі тривожить звістка, що на старих кладовищах закінчуються місця для поховань, а новий цвинтар буде розташований на відстані 5 км від Кіровограда. Отож вони поспішають зробити це саме зараз, аби потім родичі далеко не їздили. Причому майже усі переконані, що місце на кладовищі можна купити. А як насправді?
 
Покійників ховатимуть за містом
На перший погляд, дивно що чимало літніх кіровоградців хочуть при житті бачити місце, де будуть поховані після своєї смерті. Але з огляду на те, що люди звикли усе планувати, то чому б не спланувати своє посмертне майбутнє й водночас позбавити зайвого клопоту рідню. Щодо перспектив майбутніх місць поховань директор КП "Ритуальна служба" Юрій Вісяников повідомив наступне:
"На Далекосхідному цвинтарі місць для поховань залишилося на 5-6 років. Ще на Масляниківці є 19 соток землі, яких вистачить на рік поховань. Також розчищаємо сміттєзвалище на Балашівці, але поки що не відомо, яка саме площа буде звільнена для поховань. Основним же місцем для нового кладовища буде ділянка на відстані 5,3 км від Кіровограда в районі Аджамського промислового вузла. Є відповідне рішення Кіровоградської міськради. Там 49 га землі, яких має вистачити на 30 років. Ми почали готувати документи для освоєння цієї ділянки. Підготовча робота разом з прокладенням доріг триватиме 4-5 років"
У ЗМІ була оприлюднена інформація, що поблизу цього місця є небезпечні відходи радіоактивного цезію. На це Вісяников запевняє, що тему небезпеки було невиправдано роздуто. За його словами, на тамтешньому підприємстві із захоронення токсичних відходів дійсно є невелика ділянка розміром 10 на 15 метрів, де в 1986 році тому було складено для утилізації незначну кількість цезію.
"Ми спільно з МНСниками перевіряли цю ділянку і з'ясували, що для людей там немає ніякої небезпеки. Щоб унеможливити будь-які ризики, над цим місцем створимо накриття, своєрідний саркофаг", - говорить Вісяников.
Якщо на Лелеківському або Далекосхідному кладовищах вже поховані ваші близькі родичі і поряд з могилою є вільне місце, то можна зарезервувати його, огородивши бетонним бордюром (бо металеву огорожу можуть поцупити крадії металу). Юрій Вісяников повідомив, що для цього слід пред'явити свідоцтво про смерть померлого та написати відповідну заяву. Земля (1,8х1,8 м для однієї могили та 1,8х2,2 м для подвійної) надається безкоштовно, бо є комунальною власністю, а послуга зі встановлення бордюру коштує близько 1000 грн.

Згідно із законом про поховання, живим не можна надавати нове місце на цвинтарі. Тому Вісяников каже, що навіть якщо у літніх людей, в яких немає родичів, виникло бажання при житі зарезервувати собі місце, щоб заздалегідь облаштувати його, то комунальне підприємство не йде їм на зустріч.
"Місця на цвинтарі ми не продаємо", - запевняє Вісяников.
 
Передбачливі люди вже про все подбали
 
На Новолелеківському та Далекосхідному кладовищах DOZOR побачив багато огороджених місць для майбутніх поховань без будь-яких натяків на якусь могилу в зоні огорожі. Нерідко можна побачити цілу низку розташованих поряд огороджень. Є такі давні огородження, що біля них вже виросли великі дерева... Трапляються також випадки, коли поряд з однією могилою резервують аж кілька соток землі.

Працівник, який підміняв завідувача Новолелеківського цвинтаря запевнив, що для резервування місця на кладовищі там обов'язково мають бути поховані родичі, але місце може бути виділене не тільки поблизу вже існуючого поховання. Жінки, ж які продають біля входу до кладовища штучні квіти, говорять, що за гроші можна придбати місце і тоді, коли жоден з родичів тут не похований. Мовляв, такого тут вистачає, а звертатися найкраще до керівництва КП "Ритуальна служба". У розташованій поряд із зупинкою фірмі з виготовлення пам'ятників теж зазначили, що не обов'язково мати похованого на цвинтарі родича, головне домовитись із завідувачем кладовища.

Завідувача Далекосхідного цвинтаря Василя Павленка вдалося зустріти на біля контори кладовища. Він пояснив, що існує кілька варіантів. Наприклад, після смерті когось з близьких їх можна поховати в огорожу вже існуючої могили родича, пред'явивши свідоцтво про його смерть. Якщо свідоцтво загублене, то його можна поновити в органах ДРАЦСу. За законом підпоховання можна проводити, якщо померлий є чоловіком (дружиною), сином (дочкою), рідним братом (сестрою), онуком (онукою), дідом (бабусею) раніше похованої особи. Однак, за словами Василя Павленка, він завжди іде на зустріч, якщо у могилі похований хтось з далекої рідні.

Виходить, якщо ви зможете в когось купити чуже свідоцтво про смерть, то особливих проблем з похованням вашого родича на цій могилі не виникне. Адже право на проведення підпоховання, благоустрій могили, встановлення пам'ятників, посадку та викорчування дерев має той, у кого зберігається свідоцтво про смерть. Якщо у столиці місце на кладовищі коштує від 2 до 50 тис. доларів, то в Кіровограді 5 - 20 тис. грн. Все залежить від розташування пропонованого місця та платоспроможності покупця.

Закон дозволяє ховати покійників у могили їхніх родичів, якщо з моменту поховання минуло більше 20 років. Але поверх старої могили в Кіровограді дуже рідко ховають (для цього перша могила має бути достатньо глибокою). Зазвичай в існуючих огорожах могил вистачає місця для розташування ще однієї труни. Іншим варіантом є надання місць живим в окремому так званому цокольному ряді цвинтаря, там, де зараз риють нові могили. Іти пішки туди досить далеко (від початку Далекосхідного цвинтаря близько 30 хв.), але зрідка туди ходять маршрутки. Тобто резервування вільних місць є звичайною практикою.

 
Хто лежить у почесному ряді
Попри сумнівну законність виділення таких місць, люди вкладають в облаштування майбутньої могили багато грошей, навіть пам'ятники собі ставлять без дати смерті, залишаючи нішу для розміщення труни. Вони забувають про те, що поки немає свідоцтва про смерть, довести право на користування коштовними могильними спорудами доволі складно. Оскільки набуття приватної власності на земельну ділянку під місцем поховання у вітчизняному законодавстві не передбачене, то є ризик, що на облагороджене місце через деякий час може хтось спокуситися.

Безпечнішим варіантом є резервування одиночного чи подвійного місця біля свіжої могили померлого родича. Відповідна заява пишеться протягом місяця після поховання. Дозвіл комунального підприємства слід зареєструвати у спеціальному журналі кладовища. Коли місце огороджено і є свідоцтво про смерть, ви більше захищені від зазіхачів на чуже.

Звісно, зручніше та й набагато престижніше взяти місце для могили на початку цвинтаря у почесному ряді. Там мають ховати тих, в кого є особливі заслуги перед містом: депутатів міськради кількох скликань, чиновників високого рангу, провідних бізнесменів, видатних діячів культури і спорту тощо. Словом, усіх, хто, на думку керівника міста, гідний такої честі. Коли, така людина помирає, слід іти до мера міста і, якщо він підпише відповідне розпорядження, то для померлого виділять місце у почесному ряді. Утім, працівники Далекосхідного цвинтаря стверджують, що основними претендентами на місця в почесному ряді є не стільки відомі, скільки багаті люди.

 
 
 
Переглядiв: 4330
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
Facebook Twitter Viber Skype