×
 
 
Поки самотня кіровоградка лікується, у неї відбирають квартиру на Ковалівці
(ФОТО, ВІДЕО)
Кіровоградка Лілія Давидівна майже два роки знаходиться на стаціонарному лікуванні у психоневрологічному диспансері. В цей час невідомі люди намагаються заволодіти її двокімнатною квартирою у престижному районі.
Бити на сполох починає начальник ЖЕО Світлана Ковальова, яка і повідомляє журналістів, що навколо забитої на цвяхи та опломбованої квартири номер 33 коїться щось незрозуміле та незаконне
 
«Вранці почали вибивати двері»
Світлана Ковальова у житлово-комунальній сфері не новачок. Більше 10 років керувала спочатку ЖЕКом, потім після об'єднання очолила ЖЕО №1. Каже, за останні роки на ввіреній їй території - це вже третя спроба сторонніх осіб неправомірно заволодіти квартирами людей похилого віку.
«У двох випадках ми з юристом буквально «відбивали» назад квартири, які належали людям або похилого віку, або одиноким. Одну повернули власнику, за іншу - ще судимось», - запевняє вона.

Світлана Ковальова
начальник ЖЕО №1
Світлана Ковальова розповідає, як вранці їй зателефонували мешканці будинку по вулиці Олефіренка 14-а і повідомили, що в квартирі 33, де ніхто не живе, невідомі вибивають двері.
«Коли ми з юристом підійшли до квартири, ми дійсно побачили, як двоє хлопців ламають старенькі, забиті цвяхами двері. Молоді люди назвалися будівельниками і почали кудись телефонувати. Потім пояснили, що зв'язуються з власниками житла. Пізніше приїхав чоловік, назвався «братом власниці» і одночасно будівельником і привіз копії документів, які мають засвідчити право власності на квартиру. Ми побачили»
Світлана Ковальова, начальник ЖЕО №1
 
«Американка»
Коли юрист роздивився документи, кілька моментів виявились йому підозрілими. По-перше - ціна у 75 тисяч гривень. За нинішнім курсом долара двокімнатну квартиру продали трохи менше ніж за 3 тисячі умовних одиниць. У договорі купівлі-продажу вказано, що власниця квартири Спектор Лілія Давидівна, 1954 року народження, проживає у місті Гладстон, штат Орегон (США), хоча вона фактично «проживає» на стаціонарі обласної психіатричної лікарні.

Світлана Ковальова дивлячись в копії документів, повідомляє, що довіренність на продаж квартири видана в штаті Орегон 18 лютого 2016 року місцевим нотаріусом Курекевич, по цей бік кордону підпис та печатку ставив приватний нотаріус Яценко. Згідно неї, продажем квартири ніби-то має право займатися житель села Григорівка Новоукраїнського району Кіровоградської області, який продав її жительці Кіровограда 1963 року народження, яка мешкає по вулиці Омській (прізвища та точні адреси є у розпорядженні редакції сайту DOZOR).
«Я особисто телефонувала у психіатричну лікарню. Начмед (заступник головного лікаря з медичної частини - ред.) мене завірила, що Лілія Давидівна весь час перебуває на стаціонарі, до неї кілька разів приходили, а зараз не навідує ніхто. Зараз наш юрист готує звернення до головного лікаря, щоб нам надали письмову відповідь, що вона (Лілія Спектор - ред.) дійсно там (на стаціонарі обласної психіатричної лікарні - ред.) знаходиться, я хочу попросити, щоб нам показали, що вона дійсно там»

Світлана Ковальова
начальник ЖЕО №1
Потім пані Світлана вирішує їхати до лікувального закладу, аби пересвідчитись, що Лілія Давидівна дійсно перебуває на стаціонарі і запитати, чи була вона в Америці і чи підписувала вона якісь документи (на момент зйомки начальник ЖЕО №1 не знала, чи дієздатна громадянка Спектор).
 
У психіатричній лікарні
За півгодини у присутності журналістів Світлана Ковальова йде до адмінкорпусу психіатричної лікарні. Головлікаря на місці немає, тому прямуємо до заступника з медичної частини. Олена Маслянко на робочому місці і після короткого діалогу веде нас до іншого корпусу, де розташовується відділення №2.

«Єдина умова - не фотографувати і не фільмувати хворих», - наполягає лікар і, забравши з собою начальника ЖЕО і юриста, залишає журналістів у невеликому холі. Тут висить стенд, стоїть стіл із кількома стільцями. На одному з них сидить літня жінка, яка не відразу, але згадує, що знає Лілію Давидівну.
«Слабенька вона, її завжди хтось супроводжує, тримаючи під руки», - каже жінка.
За 10 хвилин виходять керівник та юрист ЖЕО у супроводі начмеда. Хочемо на власні очі пересвідчитись, що Лілія Давидівна дійсно лікується і зараз знаходиться на стаціонарі. Олена Маслянка обіцяє запитати у самої пані Спектор, адже виявилося, що наразі вона є дієздатною. За кілька хвилин у тому ж таки холі відділення нас чекає сама Лілія Спектор. Відразу просить посвідчення, довго його розглядає, і кілька разів повторює вголос прізвище та назву сайту, запам'ятовуючи їх. Потім зізнається, що сама у минулому журналіст, тому відповідає чітко і логічно.
«Я лише кілька хвилин назад дізналася про те, що сталося з моїм помешканням. Жодного доручення я не підписувала, за останній рік я взагалі нічого не підписувала. Це шок для мене. Це що, я тепер бомж? В мене немає помешкання, в мене немає де жити. Там якісь аферисти увірвались до мене в квартиру, нахабно себе поводять. Я не можу протистояти їм. Я нічим не можу собі зарадити. Я готова захищати себе, але фізично я не можу - я ж знаходжусь тут (на стаціонарі у психіатричній лікарні - ред.). Я дуже погано себе почуваю, в мене недокрів'я, важка ступінь. Я зараз на інтенсивному лікуванні. Дух у мене бойовий, але сил воювати в мене немає», - розповідає «жителька Америки» Лілія Спектор.
 
Далі буде…
Світлана Ковальова запевнила, що вона не кине цю справу. Обіцяє, що юрист ЖЕО здійснить всі необхідні дії і буде захищати права ошуканої жінки в судових інстанціях. Коли начальник ЖЕО отримає офіційну довідку з медзакладу про перебування пані Спектор на стаціонарі - відразу звернеться у поліцію. Крім того, завтра о 9 ранку Світлана Ковальова збирає прес-конференцію, куди окрім журналістів запрошує представників психіатричної лікарні та поліції, де розповість про ситуацію.
Коментарі від правоохоронців DOZOR опублікує завтра, оскільки на момент виходу матеріалу, ані власниця квартири, ані представники ЖЕО до поліції не звертались.
Переглядiв: 11780
ІГОР ВЬЮН
журналіст: ІГОР ВЬЮН
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
ОЛЕНА КАРПЕНКО
автор вiдео: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype