×
 
 
Резонанс
Повний «ФОПець»:
як швидко і дешево «закритися»
Через зміни в законодавстві підприємці Кіровоградщини масово припиняють свою діяльність. Причина - підписані 27 грудня минулого року Президентом України зміни щодо роботи фізичних осіб-підприємців. За останні тижні в нашому регіоні "закрилися" майже 3 тисячі фізичних осіб-підприємців. Експерти констатують – це лише початок. Про те, чи варто поспішати із закриттям ФОПу та як це зробити якомога швидше та дешевше - у матеріалі DOZORу.
 
Підприємці вважають зміни несвоєчасними
Відповідно до нових норм, вже з 1 січня всі фізичні особи-підприємці повинні щомісяця платити єдиний соціальний внесок у розмірі 704 гривні на місяць, навіть якщо не мають прибутку. Мова йде про підприємців, які під час перерви у справах перейшли з єдиного податку на загальну систему оподаткування. Ці зміни зафіксовані в п. 2 ч. 1 ст. 7, де словосполучення «має право» для ФОП, який не отримав доходу і розраховує для себе ЄСВ, змінюється на «зобов'язаний».
«Дійсно, 1 січня 2017 року набули чинності зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», які вплинуть на правила сплати єдиного соціального внеску ФОПами. До кінця року зареєстровані ФОПи, які не отримували доходи, не зобов'язані сплачувати єдиний соціальний внесок. Однак з нового року ФОПи, в тому числі і ті, які «показують нулі», повинні платити ЄСВ в розмірі 704 гривні на місяць», — прокоментувала юрист Тетяна Бережна, передає ain.ua.

Тетяна Бережна
юрист
Кіровоградського підприємця Вікторію Поляновську зміни до податкового законодавства не торкнулися (вона на іншій системі оподаткування). Вважає, ці зміни «занадто поспішними і несвоєчасними».
«Скорочення кількості підприємств вони (зміни - ред.) вже дали і ще дадуть, а в чому саме вигода? Зараз було б логічно зберігати як найвищу цінність будь-яку підприємницьку активність, а не заганяти людей у «тінь». Бо ті, хто заробляв і час від часу сплачував хоча б якісь податки, тепер закривають свої ФОПи і надають послуги вже, не інформуючи державу. І кому від цього краще, коли кожна копійка в бюджет на вагу золота?»

Вікторія Поляновська
підприємець
Вікторія Поляновська вбачає у останніх змінах до Податкового законодавства, як позитивні, так і негативні моменти.
«Ці зміни виводять зі сцени непрацюючі роками підприємства, які існували лише на папері. Але норма не враховує багатьох моментів. По-перше, в багатьох країнах світу новостворений бізнес має право не показувати дохід та не платити податки у період запуску. Зазвичай, до двох років максимум. По-друге, що робити сезонним бізнесам, які працюють нерівномірно? Просто сплачувати «пусті» періоди?

Вікторія Поляновська
підприємець
Підприємець зазначає ймовірність проблем у жінок-підприємців, які працюють без найманих працівників і роблять паузу в роботі на період декрету. За нових умов їм вигідніше закритися, адже раніше вони могли якийсь період не вести діяльності, а потім у будь-який момент відновити роботу свого бізнесу.
«Знайомі бухгалтери розповідали, що у грудні закривали по 10-15 ФОПів на день, і це лише початок. Говорять, що були і черги у податковій в кінці року, але особисто я туди не завітала і не бачила, що там відбувалось. До речі, читала, що відкрили можливість закритися онлайн, тож ця послуга зараз популярна».

Вікторія Поляновська
підприємець
Он-лайн послуга, про яку говорила пані Вікторія, надається порталом iGov.org.ua, і для підприємців з Кіровоградщини наразі неактуальна.
На думку Вікторії Поляновської, останні зміни до законодавства навряд чи призведуть до масового закриття дійсно працюючих бізнесів, але бізнес-клімат в країні навряд чи покращать.

Всім, хто бажає «закритися» швидко і законно, Вікторія Поляновська радить звернутися до посередників.
«Раджу звернутися до тих, хто на цьому розуміється. «Спеців» по закриттю ФОП-ів зараз більше, ніж тих, хто допоможе відкритися. Є попит, є і пропозиція».

Вікторія Поляновська
підприємець
А от колишній приватний підприємець Олена Шворак тим, хто хоче припинити підприємницьку діяльність, радить брати паспорт і йти до держреєстратора.
«Раніше закриття ФОП-а - це було три місяці поневірянь по податкових, пенсійних тощо. І простіше було здавати звіти порожні. А тепер 704 гривні добре простимулювали. Виявилося, що за цей час спростилося законодавство і «закритися» можна за 15 хвилин. У держреєстратора написала заяву, її заєєстрували. А за добу на сайті мінюста з'явилася інформація, що мій ФОП припинено, і тією ж датою мене автоматично зняли з обліку в статистиці і податковій».

Олена Шворак
колишній підприємець
 
Офіційно. Інструкція по закриттю ФОП від Центру надання адмінпослуг
За інформацією, наданою сайту DOZOR начальником управління адмінпослуг міськради Антоном Шевченком з 27 грудня по 10 січня у Кіровограді «закрилися» 1400 ФОП-ів.
«Було дві хвилі «закриттів». Перша почалася після внесення законопроекту змін до податкового законодавства. Тоді люди приходили і спокійно, без черг припиняли свою підприємницьку діяльність. Друга хвиля почалась після підписання змін Президентом. Люди одночасно прийшли, аби «закритися». Черги були по кілька годин. У пікові дні (28, 29 грудня - ред.) реєстратори працювали до 20:00. 30 грудня почав «виснути» сервер «Укрреєстра»

Антон Шевченко
начальник управління адміністративних послуг міськради
У перші дні Нового року (Центр надання адмінпослуг почав працювати з 3 січня - ред.) відвідувачів було набагато менше, проте все одно в черзі було по 40-50 людей.
Антон Шевченко дає поради, як «закритися» швидко і законно. Для цього необхідні:
1. Паспорт;
2. Ідентифікаційний код;
3. «Форма 12», яку можна взяти на рецепції та заповнити;
4. Талончик електронної черги (безпосередньо у Центрі надання адмінпослуг).

Далі з переліченими документами необхідно звернутися до реєстратора.
«Робота самого реєстратора займає хвилин 15. Вам заповнюють повідомлення реєстратора, що ви припиняєте свою діяльність, як ФОП. З цим документом ви прямуєте до фіскальної служби і, якщо в неї до вас немає претензій, протягом кількох днів вас знімають з податкового обліку. Якщо претензії є - зняття з обліку займе більше часу»

Антон Шевченко
начальник управління адміністративних послуг міськради
У той же час, зазначає Антон Шевченко, навіть у «пікові» дні спостерігалось не лише «закриття» ФОПів, але й відкриття нових. Зокрема, власну справу щодня відкривають 8-10 городян.
 
Онлайн закриття
Тим часом на хвилі масових «закриттів», в інтернеті з'явилась інструкція по «закриттю» ФОП-а, не виходячи з дому.
Згідно даних OpenDataBot, загальна кількість підприємців в Україні впала на 128 402.
Найбільше ФОП-ів закрилося у Київській (17176), Харьківській (12390) та Дніпропетровській (11196) областях. Найменше у Тернопільській (206) і Волинській (217) областях. Найбільше закриваються підприємці роздрібної (43275) та оптової (8931) торгівлі , складських (10798) та транспортних послуг (7040). Експерти OpenDataBot прогнозують подальше закриття ФОПів.
Найбільше закриваються підприємці роздрібної (43275) та оптової (8931) торгівлі, складських (10798) та транспортних послуг (7040).

Експерти OpenDataBot прогнозують подальше закриття ФОПів.
Переглядiв: 2527
ІГОР ВЬЮН
журналіст: ІГОР ВЬЮН
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype