-Що ми фіксуємо в експедиціях ще. У тих родинах, де все ж була можливість святкувати Різдво, або де люди зберегли цю родинну пам’ять, вони розповідають про дуже серйозну підготовку. Прибиралася хата, пеклися калачі, варилася кутя — різдвяна каша з пшениці. Готували смачні страви, готувалися всією родиною. У моєму селі, наприклад, за старим стилем, у вечір з 6 на 7 січня не колядували. Це був час, коли носили вечерю своїм хрещеним батькам. Мама складала у хустку калач, цукерки, пиріжки, зав,язувала у вузол і ми обходили з братом усіх своїх хрещених батьків. Коли заходили в хату, казали: «Добрий вечір, святий вечір! Батько й мати прислали вечерю!». Хрещені садили нас за стіл, частували смаколиками, потім давали нам гостинці і замінювали наш калач на свій і ми з тим вузлом ішли до наступних хрещених. А вже після того, як усім рознесли вечерю, збиралися в хаті найстаршої людини нашого роду — у нашому випадку це була баба Єлька. Збиралися всі її діти, внуки, правнуки. Баба накривала стіл, вона дуже нас чекала. Роздавала кожному по калачу — вона перед тим пекла цілу піч калачів, дуже смачних. І різні гостинці. А ми, звісно, теж несли їй свої гостинці. І пам,ятаю, що в цей вечір не можна було веселитись, співати, танцювати, бо в цей вечір вшановувалися померлі родичі. А вже 7 січня, за старим стилем, на саме Різдво, ходили колядники. У моєму селі це була переважно молодь — і дівчата, і хлопці. Співали колядки поширені на той час, типу, «Добрий вечір тобі, пане господарю», - розповідає фольклористка.