×


Що рік минаючий приніс, що рік наступний нам готує: Губернатор Кіровоградщини підбив підсумки
Учора в конференц-залі ПАТ НВП "Радій" голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко провів підсумкову прес-конференцію за результатами роботи обласної влади у 2017 році. На відміну від мера Кіровограда, Кузьменко не став робити зі свого річного звіту шоу на кшталт передвиборчого. Порівняно із надто запальним Райковичем, який усі гострі запитання сприймав як особисту образу, Кузьменко обережними відповідями намагався зменшити суспільну напругу. Але так само, як і звіту міського голови, річному підсумку губернатора бракувало аналізу. DOZOR вирішив це дещо компенсувати.
Необґрунтоване зростання зарплат зробить нас ще біднішими
Сергій Кузьменко навів данні, які свідчать, що в 2017 році зростання середньомісячної зарплати жителів області випереджало зростання доходів місцевих бюджетів. Якщо доходи бюджетів збільшились на 40%, то доходи громадян - на 47%. Минулого ж року спостерігалася інша тенденція, коли доходи бюджетів росли швидше, ніж доходи населення. Торік доходи бюджетів збільшились на 50%, а середня зарплата - на 38%. Доцент ЦНТУ, кандидат економічних наук Ірина Загреба, вважає, що збільшення бюджетних доходів має випереджати зростання витрат, аби позитивну різницю коштів можна було спрямовувати на економічний розвиток території. Натомість зростання зарплат, не обумовлене відповідним економічним зростанням, призводить лише до розкручення маховика інфляції. І ми реально маємо різке зростання цін, яке особливо відчутне у кінці року.

Оскільки середні зарплати у сільськогосподарській Кіровоградщині традиційно відстають від середніх зарплат по Україні, керівництво області намагалося якомога вище підтягнути рівень доходів населення. Відтак середньомісячна зарплата за січень-листопад 2017 року склала 5700 грн. З огляду на очікуване подальше зростання мінімальних зарплат, передбачених держбюджетом на 2018 рік, Кузьменко планує, що в наступному році середня зарплата працівників області досягне 8 тис. грн.

Можливо, той, хто одержуватиме 8000 грн і більше, трішки відчує зростання свого добробуту, але більшість працівників будуть у програші. По-перше, середню зарплату розраховують, сумуючи невисокі доходи більшості рядових працівників та високі доходи набагато меншої кількості керівників. Тому реальна зарплата пересічних громадян завжди менша середньої. По-друге, чим більшим є платоспроможний попит населення, непідкріплений зростанням кількості товарів, тим більшою буде їхня ціна. Нагадаємо, у ринковій економіці ціну визначає співвідношення попиту та пропозиції. До того ж державне регулювання цін на товари широкого вжитку держава відмінила.
Аграрно-сировинний придаток - це наша карма
Зі звіту голови облдержадміністрації випливає те, що Кіровоградщина й надалі залишатиметься аграрним регіоном. Адже агропромисловий комплекс області розвивається швидше, ніж наша промисловість. Зокрема, у 2017 році в області було збудовано та реконструйовано 21 зерновий комплекс, 6 молочно-тваринних комплексів. У підсумку сільськогосподарська продукція становить 70% загальнообласного експорту.

Щодо промисловості, то протягом минулого року було введено в дію лише 3 нові цехи вже існуючих переробних підприємств, на діючих підприємствах також нарощено потужності з виробництва гранітних блоків і графіту. Водночас запроваджено нові технології на двох металургійних підприємствах та введено в експлуатацію нову лінію з виробництва молокопродуктів.У результаті створено 700 робочих місць. Але з огляду на те, що кількість зареєстрованих безробітних в Кіровоградській області становить близько 12 тис. осіб, робочих місць потрібно створювати у 17 разів більше. Не дивно, що міграція працездатного населення області в інші регіони не зменшується.

Як з'ясувалося під час відповідей на запитання журналістів, влада не має намірів сприяти розвитку промисловості, оскільки вважає це втручанням у бізнесові справи.
"Повноважень впливати на бізнес керівництво облдержадміністрації не має. Сьогодні держава не втручається в економічні відносини, в тому числі на ринку земельних відносин", - зауважив Кузьменко.
Як і торік, обласна влада в основному витрачала вільні кошти на ремонт автошляхів, благоустрій опорних шкіл, ремонт приміщень медичних закладів. Зокрема, понад 620 млн грн було вкладено у будівництво та ремонт доріг - в експлуатацію здано майже 50 км. Завершилися роботи на магістралях Знам'янка - Луганськ - Ізварине, Новгородка - ст. Шарівка - Нова Прага та на Знам'янській об'їзній дорозі. За словами Сергія Кузьменка, будівництво доріг дозволило суттєво наростити потужності з видобутку граніту у кар'єрах області. Утім, зазначене зростання не перетворило нашу область на промислову...
Що стоїть за гуманітарними успіхами
У галузі освіти протягом 2017 року було створено 66 опорних шкіл та 170 філій. За 35 млн грн придбано 351 комп'ютер, більше півсотні інтерактивних та мультимедійних комплексів та пристроїв, кілька шкільних автобусів. У результаті Кіровоградщина опинилася на п'ятому місці в державі за доступністю та якістю освітніх послуг, а за показниками підвезення дітей та створення опорних шкіл - посіла перше місце.

Цьогоріч обласна влада спромоглася відремонтувати багато закладів охорони здоров'я. Так, у Кіровограді було відкрито гемодіалізний центр, у Малій Висці - гемодіалізне відділення. В обласному центрі також відкрили відремонтований пологовий будинок з функціями перинатального центру та відділення гострої судинної невропатології. У Голованівській ЦРЛ відкрили поліклінічне відділення, в Новій Празі - амбулаторію, а в селі Богданівці Знам'янського району - ФАП. Значні кошти було вкладено в реконструкцію та добудову хірургічного корпусу дитячої обласної лікарні.

Однак не скрізь відремонтовані корпуси лікарень вдалося наповнити сучасним медичним обладнанням, а медперсоналу лікарень бракує досвіду щодо застосування передових методик лікування. Зокрема, чимало проблем залишилося й у обласній лікарні: старі корпуси багатьох важливих відділень не ремонтували упродовж 30 років.

На 2018 рік пріоритети розвитку області залишалися майже незмінними. Триватиме реалізація обласного проекту "Здоров'я наших дітей". Це передбачає моніторинг харчування дітей у школах, поліпшення матеріальної бази для шкільних занять фізкультурою, переоснащення дитячих відділень районних лікарень. У наступному році у сільській місцевості заплановано збудувати 24 лікарські амбулаторії, закупити медичне обладнання та 52 санітарні автомобілі. Левова частка коштів тепер спрямовуватиметься на сільську медицину, відтак проблеми міської залишатимуться не вирішеними.
Корупціонерам допоможуть стати олігархами
Триватиме й політика обласної влади щодо підтримки об'єднаних територіальних громад. Як приклад успішного господарювання в ОТГ, Кузьменко навів рішення Кіровоградської міськради щодо придбання тролейбусів та автобусів.
"В обласному центрі за два роки було інвестовано 150 млн грн у придбання 20 тролейбусів і 20 автобусів. І сьогодні на міських вулицях не побачиш десятки маршруток, які створюють затори. Їх стало менше. Комфортний великовмісний транспорт справляє приємне враження. Це рішення приймалося не в Кабміні і не Адміністрації Президента, а в Кіровограді. Завдяки фінансовій децентралізації місцеві громади одержали можливість розпоряджатися більшими коштами і примати правильні рішення", - вважає Кузьменко.

Проте, на яких підставах зроблені висновки щодо кількості громадського транспорту на дорогах обласного центру, не зрозуміло, адже з появою автобусів маршруток у Кіровограді аж ніяк не поменшало.

У відповідь на запитання, що ряд керівників РДА, яких запідозрили в корупції (зокрема, голову Бобринецької РДА) кидають тінь на самого Кузьменка, оскільки він пропонував призначити їх на посади, губернатор відповів так:
"Мені неприємно, що є люди, які не розуміють свого призначення, не розуміють, чим потрібно займатися на посаді. Їхню причетність або непричетність до корупційних дій визначить суд. Але якщо людину запідозрили в корупції, то вона має займатися іншою справою. Тому я зробив подання щодо звільнення цього чиновника з посади. Він вже не керує Бобринецькою райдержадміністрацією. У чиновників так само, як у всіх, зростає зарплата. Якщо вона когось не влаштовує, приймайте рішення і ми допоможемо вам стати успішними підприємцями, науковцями, вчителями, лікарями або просто олігархами."
Переглядiв: 9627
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype