×
 
 


Щоб будинок не злетів у повітря:
Газова небезпека в Кіровограді виникає через людську байдужість та сучасний дизайн

Коли маєте справу з газовими приладами, ніколи не завадить уважність та обережність, адже газ - надзвичайно небезпечна речовина. У разі витоків газу в приміщеннях утворюється газоповітряна суміш, яка може вибухнути. Достатньо лише іскри або чогось гарячого. Вибух одного кубометра газу за силою дорівнює вибуху 10 кг тротилу. Сила ж вибуху залежить від багатьох факторів, зокрема, від концентрації метану та від герметичності приміщення. У кімнаті з метало-пластиковими вікнами під час спалаху суміші газу виникає дуже високий тиск - аж 9 атмосфер. Раніше скляні рами виконували функцію своєрідних клапанів, випускаючи з будинку силу вибуху. Тепер міцні пластикові вікна залишаються цілими, проте руйнується весь будинок.
Особливо небезпечний вибух у підвалах, там він у десятки разів страшніший за вибух на кухні. Також небезпечна загазованість сходинкової клітини. Адже сильна тяга сприяє стрімкому розповсюдженню вибухової хвилі. Напрям поширення вибухової хвилі взагалі складно передбачити. Скажімо, витоки газу сталися на першому поверсі, а внаслідок перетікання через вентиляційні отвори вибухова хвиля виходить на третьому. Причому там вибух може бути значно сильніший. Отож через якогось недбалого сусіда може постраждати сумлінний споживач блакитного палива.

Оскільки природний газ не має ні кольору, ні запаху, для своєчасного виявлення його витоків горючі гази піддають одоризації. Тобто додають одорант - речовину з різким специфічним запахом, по якому газ можна легко відчути навіть при незначній концентрації у повітрі.

Але й незначні витоки газу можна пропустити. Наявність же у приміщенні лише 5-15% метану може спричинити задуху або запалення. Тому дуже важливо, щоб у квартирах добре працювала вентиляційна система. Деякі з мешканців, намагаючись перешкодити проникненню у квартиру тарганів, закривають вентиляційні решітки, які знаходяться під стелею. В результаті ризик отруїтися зростає у кілька разів.

"Оскільки не всі споживачі дотримуються Правил безпечного користування газовими приладами, це призводить до плачевних наслідків. Так, з 2006 року в Кіровоградській області сталося 39 нещасних випадків при користуванні газом у побуті, при цьому постраждала 81 особа, з них 56 загинуло. Тому спроби зекономити кошти на самостійному встановленні газових приладів або з допомогою випадкових спеціалістів, можуть коштувати життя", - констатує головний інженер ВАТ "Кіровоградгаз" Володимир Стрижак.

Газопостачальники ВАТ "Кіровоградгаз" попереджають, що найчастіше загораються гумовотканинні рукави в металевій оплітці, які застосовуються для приєднання до котлів-колонок іноземного виробництва та проточних водонагрівачів. Внаслідок неякісного з'єднання контакту заземлення, в електричній шафі силових електромереж будинку з'являється напруга, яка нагріває металеву оплітку гумової шланги та порушує її цілісність. А в результаті витоків газу ці рукави загораються. Тому "Кіровоградгаз" радить терміново замінити гнучкі рукави в металевій оплітці на гумовотканинні рукави.

Натомість представники комерційних фірм не вважають за потрібне замінювати підводи до котлів.
 
 
"Я не бачу необхідності у терміновій заміні гнучких шлангів, які підводять газ до газового приладу. Потрібно лише регулярно стежити за тим, щоб не відчувався запах газу. А якщо відчули, слід негайно викликати спеціаліста. При купівлі ж підводки до газового приладу слід перевіряти не лише сертифікат, а й строк служби виробу. Деякі економні варіанти розраховані лише на 2-3 роки служби, потім вони всихають і тріскаються. Хороший підвід має бути розрахованим на 15 років служби, так само, як термін експлуатації багатьох газових приладів. Оскільки газ є дуже небезпечним, щоб уникнути багатьох проблем, потрібно раз на рік проводити технічне обслуговування котлів. Під час цього спеціаліст ліквідує витоки газу, якщо вони є, а заразом налаштує обладнання, як слід", - каже директор підприємства з монтажу автономного опалення "Техномаркет" Ігор Ревенко.
 
Як не отруїтися чадним газом
Оскільки в холодну пору вентиляція приміщень погіршується, то в опалювальний період нерідкі отруєння газом або продуктами його згорання. Тож взимку не рідше одного разу на місяць, а в період значного похолодання – щоденно, власники будинків мають оглядати оголовки димоходів, щоб вчасно помітити їх обмерзання та закупорку. Водночас слід суворо дотримуватися строків перевірки та прочищення димових і вентиляційних каналів.

І все ж, випадки отруєння чадним газом (оксидом вуглецю СО) регулярно трапляються. Наприклад, цього року в квартирі будинку по вул. Джерельній, 79, вчадів 31-річний чоловік. А шістьох його сусідів госпіталізували з отруєнням чадним газом. До сусідів газ просочився через вентиляційні канали. Причиною отруєння був неправильний монтаж газової колонки у квартирі загиблого та відсутність провітрювання кухонь у квартирах сусідів. Тоді у 25-ти тамтешніх квартирах фахівці Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України зафіксували перевищення рівня чадного газу від 1,2 до 11 разів порівняно з гранично допустимою концентрацією.

Чадний газ не можна ніяк відчути, оскільки він безбарвний і не має запаху. Він непомітно отруює організм: запаморочує свідомість, викликає слабкість, головний біль, біль у грудях, шум у вухах, нудоту. При тривалому перебуванні у загазованому приміщенні людина непритомніє. Втрата свідомості супроводжується різким знесиленням - людина, навіть помітивши небезпеку, неспроможна врятувати себе.

Слід пояснити, що потрапляючи у кров, СО сполучається з гемоглобіном, робить його нездатним розносити кисень. Отож людина гине від задухи. Для гострого отруєння достатньо лише 1% СО у повітрі. При більших концентраціях смерть настає миттєво.

Щоб не отруїтися, важливо знати, чи повністю згорає газ. Це можна перевірити по кольору полум'я. При повному згоранні газу полум'я має блакитно-фіолетовий колір, при неповному - жовто-солом`яний. Неповне згорання газу призводить до утворення смертельного СО.

Більшість випадків отруєння спостерігається на початку опалювального періоду. Причини банальні. Хтось не встиг перевірити справність та чистоту димоходу, хтось знехтував перевіркою тяги, а хтось самовільно встановив потужніші колонки та котли без врахування площі перерізу димоходу. Основними причинами отруєнь є: несправність газових приладів, забрудненість пальників газових плит, колонок та котлів, розгерметизація камер згорання колонок і котлів типу "турбо".

Для повного згорання 1 куб. м природного газу необхідно 10 куб. м повітря. Господарі ж часто встановлюють кухонні двері, які закриваються герметично. При цьому вони забувають провітрювати кухню. Навіть 2-сантиметровий зазор між дверима та підлогою має значення. Небезпеку підвищують пластикові вікна, адже кількість повітря, що видаляється з кухонного приміщення, має бути не менше 90 куб. м на годину.

Буває, що до задухи призводить неправильна робота витяжки, розташованої над газовою плитою. В димоході виникає так звана зворотна тяга. Тобто повітря з кухні всмоктується в димохід, а продукти згорання заповнюють кухонне приміщення. Тож не завадить встановити на кухні сигналізатор загазованості, який буде сповіщати про наявність у приміщенні чадного СО та метану (СН4).

"Чимало власників квартир ховають естетично непривабливі газові труби, крани, димоходи за кухонними шафами та поличками. Внаслідок цього унеможливлюється вільний доступ до газопроводу. Тоді у разі несправності буває складно виявити місце витоків та перекрити газ. На кухнях з колонками або котлами деякі мешканці закривають димохід цих приладів різними дизайнерськими витівками (наприклад, підвісною стелею), забуваючи про те, що температура горіння в димоході може сягати 600 градусів. Це може викликати пожежу, адже декоративні матеріали не мають стійкості до високих температур. Тому гонитва за красою не повинна шкодити безпеці", - застерігає досвідчений слюсар з ремонту газового обладнання Микола Шостак.
Подібні помилки роблять власники газових колонок, розташованих у ванних кімнатах. Це особливо небезпечно, коли у ванній погано працює витяжка, а двері у ванну кімнату щільно закриваються. Ну, і звісно ж, дуже ризиковано використовувати газову плиту для обігріву приміщення, особливо при повністю зачинених пластикових вікнах. Так само - для сушіння, розвішаної в кухні білизни.
 
Основні правила безпеки
Щоб уникнути нещасних випадків, потрібно виконувати правила безпечного користування газовими приладами. Насамперед необхідно тримати постійно відкритою кватирку або фрамугу вікна. Слід регулярно чистити газові прилади та обладнання і стежити за нормальною роботою цих приладів та димовентиляційних каналів. Варто перевіряти тягу до і після включення тих газових приладів, продукти згорання яких відводяться у димоходи. У разі виявлення якихось порушень в роботі обладнання або пошкодження димоходів слід викликати спеціалістів спеціалізованої організації. Також слід не забувати закривати крани на газових приладах та перед ними, коли обладнання не використовується.

Забороняється самовільно виконувати роботи з газифікації житла, здійснювати перемонтаж та реконструкцію газових мереж без узгодження з газовим господарством. Також не дозволено змінювати димові та вентиляційні системи, замуровувати чи заклеювати отвори, призначені для очищення димоходів.

Категорично забороняється встановлювати газове обладнання у санвузлах та ванних кімнатах, прив'язувати до газопроводів мотузки або навантажувати газопровід якимись іншим речами, користуватися зрідженим газом у будинку, де проведено природний газ.

"При появі запаху газу в під'їзді, приміщенні, на подвір'ї слід негайно припинити користування газовими приладами, перекрити крани перед приладами і на них, відчинити вікна та двері для провітрювання приміщення й негайно викликати аварійну газову службу за телефоном "104". Причому телефонувати слід за межами загазованого приміщення, аби не виникло іскри. До ліквідації витоків газу не можна розпалювати вогню, вмикати електроприлади та освітлення", - попереджає начальник аварійно-диспетчерської служби ВАТ "Кіровоградгаз" Сергій Коваленко.

Аварійно-диспетчерська служба "Кіровоградгаз" працює цілодобово, включаючи вихідні та свята. При одержанні повідомлення про витік газу диспетчер у телефонному режимі повинен пояснити заявнику про вжиття необхідних заходів з безпеки. Аварійна бригада має прибути на місце аварії не пізніше, ніж за 40 хвилин. Представники аварійної служби приїжджають на спеціалізованому автомобілі жовтого кольору з горизонтальними червоними лініями, на якому встановлена система звукової та світлової сигналізації. Допускати працівників аварійно-диспетчерської служби до свого помешкання варто тільки після пред'явлення службового посвідчення.
Переглядiв: 7601
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
Facebook Twitter Viber Skype