×
 
 
Шуби, машини, лічильники та зброя:
Чому кіровоградці звертаються до криміналістів
 
Усі знають, що жодне кримінальне розслідування не обходиться без криміналістів. Класичними видами криміналістичних досліджень, зокрема, вважаються дактилоскопія, трасологія (дослідження слідів), експертиза холодної зброї та вогнепальної зброї, почеркознавство, портретна експертиза. Але далеко не всі знають, що чимало видів експертних послуг, можуть стати в нагоді при вирішенні спірних побутових питань. Наприклад, без відкриття кримінального провадження та звернення до суду можна оцінити цілісність пломб вашого лічильника, перевірити, чи не продали вам підроблений товар або визначити розмір шкоди, завданий сусідами, які залили водою вашу квартиру.

Розібратися в тому, що саме може знадобитися у розв'язанні багатьох проблем допомогли спеціалісти Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.
У центрі проводиться близько 22 видів різних експертних досліджень. В основному їх здійснюють у рамках кримінальних проваджень. Але перелік досліджень, які проводять за заявами пересічних громадян поступово зростає.
"З минулого року ми почали робити експертизу волосся, що дозволяє відрізнити натуральне хутро від штучного та штучно знебарвленого. Також можемо визначити, чи піддавалося якесь хутро термічній обробці. Скажімо, жінка купує в магазині шубу і платить за неї як за норку, а насправді це може бути підстрижений та гарно викрашений річковий бобер", - каже завідувач сектору біологічних досліджень Сергій Ворона.
Оскільки чимало машин ввозять з-за кордону, досить затребуваним видом досліджень є комплексне дослідження транспортних засобів, яке здійснюється перед придбанням автомобілів. Спочатку новому власнику здається, що все в порядку, але потім можуть виникнути несподівані проблеми. Шахраї найчастіше підробляють номери кузова машини та супровідні документи (техпаспорти).
"Ми також робимо автотоварозначу експертизу. Вартість простої - 84,42 грн, середньої - 175,80 грн, складної - 1015 грн. Різниця в ціні залежить від складності робіт. Проста експертиза - це коли обстежують один об'єкт та проводять одне класичне дослідження. Вона не потребує використання спеціальних засобів (мікроскопів, порівняння). Середня складність передбачає дослідження кількох об'єктів та досліджень без спецобладнання, а складна - це коли обстежують багато об'єктів або проводять низку досліджуваних питань по кількох об'єктах з використанням спецзасобів або комп'ютерних програм. Є постанова Кабміну №795 зі змінами постановою №1098 від 26.10.11, яка визначає повний перелік усіх наших платних послуг"

Роман Генцарюк
заступник директора Кіровоградського НДЕКЦ, завідувач відділу криміналістичних видів досліджень
За заявами громадян у центрі ще проводять дослідження пломб, які встановлюють на лічильники світла, води, газу, а також пломб при опломбуванні сховищ. Це досить актуальний напрям. Наприклад, нещодавно експерти досліджували пломби на вагонах, які за наявності пломб за дивним збігом обставин опинилися напівпорожніми. Було доведено, що ці вагони перепломбували іншими пломбувальними засобами.

Наприклад, контролер каже вам, що пломба на вашому лічильнику зіпсована і ви мусите заплатити штраф, а ви з цим категорично не згодні. При зверненні до НДЕКЦ людині підкажуть, чи може виїхати на місце їхній спеціаліст, чи треба зняти цю пломбу у присутності комісії, чи слід принести пломбу разом з лічильником. Дослідження цілісності пломби коштуватиме 506 грн, тоді як штрафи за неіснуюче порушення можуть бути значно більшими.

Якщо хтось збирається колекціонувати зброю, то в центрі також можуть зробити дослідження, чи є певний зразок холодною зброєю. Колекційна зброя це холодна зброя, що є або була елементом зареєстрованої колекції. У колекційних макетів наявний пропил на клинку, відсутнє загострення, вони виготовлені з легкого сплаву. Також визначать, чи є зразок вогнепальної зброї макетом, що не може стріляти, або справною зброєю. Цю експертизу часто замовляють власники колекцій, спецмагазини, коли купують нову партію товару, та пересічні громадяни.
 
Що можна дослідити при будівництві
У центрі запроваджено новий напрям експертних досліджень: оціночно-будівельні, оціночно-земельні та земельно-технічні. Два перші види визначають ринкову вартість нерухомості та землі. Оціночно-земельний також визначає реальну вартість користування земельним паєм, наданим в оренду користувачу землі. Вартість експертизи - від 1000 грн і вище.

А будівельно-технічна експертиза охоплює широке коло питань, які виникають при будівництві, реконструкції, ремонті об'єктів за бюджетні кошти, кошти приватних підприємств або громадян.
"Ми визначаємо, до яких видів належать певні роботи, чи відповідають споруджені обкти будівельним нормам. Також визначаємо обсяг виконаних робіт та їх фактичну вартість. А ще - які існують варіанти розподілу нерухомого майна, функціональне призначення приміщень, технічний стан. Тобто, якщо в якоїсь людини або підприємства виникають запитання до якості здійснених будівельних робіт. Іншими словами, чи відповідають витрачені кошти тому, що було збудовано. Вартість такої експертизи простої складності становить більше 1000 грн, якщо обстежують багато обктів, вартість відповідно зростає", - пояснює старший судовий експерт з будівельних та земельних досліджень Павло Ткач.
За заявами громадян також проводиться оцінка вартості пошкодженого майна та загальної суми матеріальних збитків. Скажімо, квартиру затопили водою або поряд проводили якісь ремонтні роботи, в результаті яких потріскалася стеля (стіни) або якщо сталася пожежа.

Проводять й товарознавчу експертизу, визначаючи реальну вартість будь-яких товарів. Коли до центру приходять люди з конкретними запитаннями, їх консультують та підказують, як правильно написати заяву на проведення певного виду експертизи. Бажаючих одержати експертний висновок приймають без будь-яких винятків та обмежень.

 
Чим зарадять почеркознавці
Більшість існуючих видів досліджень почерку та документів в НДЕКЦ можуть проводити за заявами громадян. Найчастіше роблять дослідження щодо автентичності підписів на документах. Наприклад, хто саме підписав договір оренди землі.
"Проста експертиза коштує 900,48 грн, середня - 2250,24 грн, складна - 6760 грн. Все залежить від того, яким буде обсяг робіт і скільки часу піде на з'ясування усіх питань. Простою є експертиза, коли ми просто визначаємо, чи підлягає наданий підпис ідентифікації. Тобто чи достатній об'єм графічного матеріалу для проведення порівняння. Якщо порівнюємо, чи виконаний підпис певною особою, то це вже експертиза середньої складності. Для цього ми використовуємо мікроскоп та багато інших приладів. Складні ж експертизи найчастіше проводять не за заявами громадян, а через суд. Наприклад, якщо висновки експертизи, проведеній в одній установі, суперечать висновкам іншої установи, то суд призначає повторну експертизу. Складною також вважається експертиза, при якій дослідженню підлягає багато об'єктів та багато осіб"

Інна Ткаченко
завідувач сектором почеркознавчої та технічної експертизи документів
Під час почеркознавчої експертизи досліджуються підписи та рукописні записи. Тобто встановлюється, чи виконала їх якась певна особа або це зробив хтось інший.

Найбільше коло досліджуваних об'єктів охоплює технічна експертиза документів. Це можуть бути грошові купюри будь-яких країн, але найчастіше досліджуються долари, євро і гривні, зрідка російські рублі. Пересічний громадянин не може встановити підробку, тому що злочинці використовують для цього все більш досконалу техніку. Тож якщо людина має сумніви, вона може звернутися до експертної служби. Висновок спеціаліста при простій експертизі коштує 450 грн.

Люди також цікавляться, чи були внесені якісь зміни у паспорт особи. Наприклад, чи переклеювалися фотографії, оскільки злочинці вклеюють свої фото у загублені та вкрадені паспорти. Адже на підроблений паспорт можна одержати кредит, зняти квартиру, одержати якусь послугу тощо. Але слід вказати, що копії документів експертам досліджувати заборонено, досліджуються лише оригінали. Також досліджують на достовірність усі документи, які супроводжують транспортні засоби: свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, посвідчення водія, будь-які талони. Дослідити можуть усі документи, зразки яких є у базі НДЕКЦ.

Дуже актуальними є й дослідження відтисків печаток, адже шахраї для підробки відтисків часто використовують кольорові принтери. Тобто фахівці визначають, яким способом було нанесено відтиск печатки.

"Люди часто звертаються до нас із заявами щодо встановлення змін в документах. Скажімо, чи було змінено дату якогось договору. Ми встановлюємо факти пізніших виправлень та дописок. Для цього досліджуємо документи в ультрафіолетових променях, в інфрачервоних, через світофільтри. Наш сектор також проводить портретну експертизу, основним завданням якої є з'ясування того, чи одна і та ж особа зображена на електронному файлі та фотокартці. Для цього проводяться 12 видів досліджень з використанням комп'ютерних програм. Але достовірність висновку залежить від якості наданих зображень", - уточнює Інна Ткаченко.
 
Фахова робота
 
Злочинний світ не стоїть на місці, він теж розвивається. Іноді підробки транспортних засобів настільки досконало роблять, що не завжди їх можна виявити. Так, на початку нинішнього року фахівці Кіровоградського НДЕКЦ під час проведення криміналістичного дослідження автомобіля ВАЗ 21154 встановили, що замінені опора правого амортизатора з ідентифікаційним позначенням номера кузова "ХТА21154074389894" разом з частинами бризковика та вертикальної перегородки моторного відсіку з номерною табличкою. Їх видалили з первинним номером кузова та приварили на місце аналогічних деталей. Зловмисники вдалися до особливої заміни номерної деталі кузова, тобто не по периметру заводських зварних з'єднань, а по периметру кузова, адже ці зони дуже складно візуально обстежити. Професіоналізм експертів дозволив їм своєчасно виявити автівку зі зміненими номерними позначеннями та не допустити її подальше використання.

Злочинці також розробляють нові, досі невідомі види наркотиків. Тому потрібно оснащувати експертний центр новими сучасними приладами, які ідуть в ногу з часом. Скажімо, для дослідження наркотичних засобів, автомобілів, проведення почеркознавчої експертизи, біологічної тощо. Питання впирається у кошти, оскільки сучасний хроматограф для дослідження наркотичних засобів зараз коштує близько мільйона гривень, а порівняльний мікроскоп - близько 2 млн грн. Недешево коштують і витратні матеріали для проведення досліджень.

"Завдячуючи керівництву експертної служби МВС України, зокрема директору ДНДЕКЦ Олександру Федотову, наша служба зберегла своє професійне ядро. Працівники одержують гідну зарплату, на належному рівні підтримується матеріально-технічне забезпечення. Тож Кіровоградський НДЕКЦ добре виконує усі покладені на нього функції. З початку року ми вже провели 2587 експертних досліджень, а за весь рік проводимо 5-6 тисяч досліджень. Наші експерти добросовісно та якісно роблять свою роботу. Раз на 5 років усі працівники одержують допуск до виконання робіт, регулярно проходять курси з підвищення кваліфікації", - каже директор Кіровоградського НДЕКЦ Максим Бабій.
Переглядiв: 2905
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
Facebook Twitter Viber Skype