×
 
 
Скільки ялинок треба кіровоградцям,
як їх вирощують та яка ціна
новорічних дерев
Новий рік навіть важко уявити без святкової ялинки. Процес прикрашання ялинки завжди радує, сповнює очікуваннями чогось казкового, таємничого. Але скільки ж коштуватимуть цього року лісові красуні? Про це та багато іншого сайту DOZOR розповів перший заступник начальника Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства - головний лісничий Олег Середюк.
На плантаціях лісівники вирощують 900 тис. сосен та ялинок, а реалізувати населенню області готові 25 тис. штук. Це орієнтовний план, виходячи з попиту минулих років. Якщо буде потреба в більшій кількості новорічних дерев, запевняють, що можуть продати більше. Ціни залишилися на рівні минулого року. Наприклад, сосна кримська висотою до метра коштуватиме 90 грн, сосна звичайна - 78 грн, ялинка - 72 грн. Гілка сосни довжиною півметра обійдеться у 15 грн, метрова - 20 грн.

З 19 грудня лісівники розпочинають новорічні ярмарки біля адмінприміщення управління по вулиці Тараса Карпи (кол.Тімірязєва), 76. Додатково будуть реалізовувати сосни на вул. Пацаєва (біля магазину АТБ), а також у Кіровоградському лісництві по вул. Салганні піски, 1 - це район Завадівки біля колишньої гірничої поліклініки.
- Деякі захисники природи звинувачують лісівників у знищенні хвойних насаджень перед Новим роком. Вони мають рацію?
- Хочу наголосити, що ми не вирубуємо хвойні насадження, тому звинувачувати нас у цьому недоречно. В усіх восьми лісогосподарських підприємствах області створені спеціальні плантації новорічних ялинок та сосен. Вони займають площу близько 350 га. Це ділянки, де дерева вирощуються спеціально для продажу. Оскільки в нашій області існує більший попит на сосну, особливо на сосну кримську, тому на цих плантаціях переважна більшість саме соснових дерев. У невеликій кількості ми вирощуємо і ялинки, але їх менше купують. Кримська сосна має більш насичений колір хвої, ніж звичайна, і довшу довжину хвої. Тобто виглядає пухнастішою та красивішою. Через це ми переважно її вирощуємо.

Новорічну сосну ми також частково заготовляємо під час проведення рубок догляду. Ці рубки роблять для освітлення та прочищення хвойних насаджень. Їх зазвичай робимо перед Новим роком, щоб одержати додаткову продукцію. Але рубки догляду дають незначну кількість новорічних дерев, основна продукція вирощується на плантаціях.
- Скільки часу потрібно для того, щоб виросла ялинка або сосна, придатна для реалізації?
- Для того, щоб виросло новорічне дерево висотою 1,2 - 1,5 м (ці дерева користуються найбільшим попитом) потрібно 7 - 8 років. Можливо, знадобиться й 10 років, все залежить від того, скільки опадів випадає упродовж вегетації. У лісгоспах поступово іде ротація земельних ділянок на новорічних плантаціях. Ділянки, де дерева зрубані, навесні починають готувати до нових посадок. Новорічні дерева вирощують так само, як інші лісові культури, особливостей немає. Найголовніше, посадити якісний посадковий матеріал та проводити регулярні догляди за саджанцями. А швидкість росту залежить від погодних умов. Якщо влітку іде багато дощів, то приріст кращий.
- А для чого на хвойні дерева чіпляють плівкові етикетки?
- Це роблять для того, щоб не допустити обігу незаконних ялинок з боку недобросовісних підприємців. Для ідентифікації походження сосен та ялинок наші лісгоспи використовують самоклейні етикетки зі штрих-кодом. Це плівка, яку приклеюють на стовбур рослини. У штрих-коді є вся інформація про ялинку: де вона вирощувалась і ким реалізована. З такими плівками дерева вважаються екологічно чистими. Це є свідченням того, що дерево не привезли з Чорнобильської зони. Поки що фактів завезення до нас радіоактивних дерев ми не фіксували, але і це не виключено.
- Якщо на ялинці (сосні) немає такої етикетки, то чи завжди цей товар "лівий"?
- Не завжди. Окрім державного агентства лісових ресурсів, існують інші користувачі дарами лісу. Тобто лісгоспи, які підпорядковуються міністерству агрополітики, міністерству оборони, також є комунальні ліси. Усі ці підприємства не зобов'язані здійснювати електронний облік деревини. Тому ми не виключаємо, що будуть продавати дерева без спеціальних етикеток. Але нічого страшного в цьому немає. І все ж найчастіше ці підприємства таки замовляють самоклейки зі штрих-кодом. Самоклейки в нас закуповують навіть приватні підприємці, які на своїх земельних ділянках вирощують новорічну сосну. Їхні дерева теж вносяться у систему електронного обліку деревини. В тих, у кого немає самоклейок, повинна бути нормальна, а не липова товарно-транспортна накладна, по якій можна відстежити, де саме вирощені ялинки.
- Що ви робите з нереалізованими деревами?
- У нас такого практично не буває. Зазвичай ми майже всі ялинки продаємо, адже заготовляємо ту кількість, яка потрібна для реалізації. Для оптових споживачів ми заготовляємо дерева на замовлення. А для реалізації населенню заготовляємо по 100 чи 200 дерев. Якщо не куплять сьогодні, докуплять завтра. Якщо не вистачить, то підвеземо ще десяток - два. Протягом останніх років обсяги реалізації нашої новорічної продукції в області залишалися майже незмінними, у межах 24 - 25 тис. штук.
- Чи можете ви порадити, як обрати добру сосну або ялинку, щоб вона довше стояла?
- Форма та густота деревця залежить від погодних умов, в яких воно росло. Якщо влітку були помірні опади, сосна може бути густіша та пишніша. А якщо рік видався сильно дощовим, то сосна дає великий приріст і виглядає не такою пишною. Товщина стовбуру залежить від того, де росло рево. Якщо ґрунти багатші, сосна швидше росте. Тоді стовбур тонкіший. Якщо бідніші, то росте повільніше і стовбур більш товстий. Діаметр стовбура дерева віком 7 - 8 років зазвичай має бути близько 6 см, максимум 10 см. Будь-яка сосна не осипатиметься у квартирі протягом двох тижнів, а то й довше. Це, якщо вставити її в хрестовину. Принаймні до святкування старого Нового року сосна збережеться. А якщо вставити дерево у відро з піском і поливати, то й до весни простоїть. Та чи є у цьому сенс? Натомість ялинки швидко осипаються у теплих приміщеннях. Вони втрачають хвою протягом 4 - 5 днів.
- Мабуть, тримати вдома живе дерево і для здоров'я корисніше, порівняно зі штучним ялинками?
- Людям, які мають проблеми з органами дихання, лікарі зажди радять гуляти у хвойних лісах. Фітонциди хвої вбивають мікробів і тонізують людський організм. Ще наші пращури помітили, що хвойні дерева мають сильні енергетичні властивості, заряджаючи людину позитивною енергією. Невипадково ж з'явилася традиція прикрашати житло новорічними хвойними деревами. Саме тоді, коли світловий день найкоротший. Тобто людина підсвідомо відчувала корисні властивості хвої. Звісно, є люди, які надають перевагу штучним ялинкам. Штучну ялинку можна багато разів використовувати, але відчуття справжнього свята вона не дасть. Тому більшість людей купують живі рослини.
- Буває, до нас завозять карпатські ялиці, які мають пласку хвою. Як ви оцінюєте властивості цих дерев?
- Ці дерева теж можуть довго стояти у житлі, приблизно стільки ж, як сосна. Хіба що будуть дорожчими, оскільки вартість перевезення ялиць з Івано-Франківської області або з-за Карпаття більша, ніж безпосередньо з лісгоспів Кіровоградщини. Хоча я не виключаю, що ціни на ялиці будуть на рівні цін нашої продукції. Річ у тім, що у Прикарпатті та Закарпатті ліси займають значно більшу площу, ніж у нас. А до нас везуть саме те, що вирубують під час рубок догляду, тобто під час технологічного прорідження насаджень. Тож продукції внаслідок проріджень може бути дуже багато.
- Чи трапляються випадки, коли ваші новорічні плантації рубає хтось сторонній?
- Перед початком новорічного сезону на всіх плантаціях наших підприємств ми вже виставили охорону. Наразі погоджені графіки спільних рейдів за участю наших представників, а також екологічної інспекції та управління національної поліції. В нашому облуправлінні створений штаб для координації спільних дій, працює "гаряча лінія" 22-06-03, на яку можна повідомити про факти незаконних вирубок. Скажімо, торік у нас працювало 37 рейдових бригад і було проведено 1147 рейдів. Фактів незаконних рубок не було встановлено, але охороняти варто, оскільки почнуть красти. Крадіїв лякають великі штрафи. Наприклад, нашу ялинку можна купити за 90-100 грн. А якщо людина її зрубає, то заплатить штраф 399 грн , плюс мусить сплатити адміністративний штраф 85-170 грн. За значну шкоду, завдану лісу, можуть навіть відкрити кримінальне провадження.
Переглядiв: 6390
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype