×
 
 
Служитимуть всі:
у 2017 призвуть випускників військових кафедр
 
Президент Порошенко на початку місяця підписав Закон щодо удосконалення порядку проходження військової служби. В ньому на тлі кількох безперечно позитивних моментів, виявився один дещо неоднозначний: цього року на 18 місяців призиватимуть випускників військових кафедр, які не служили строкову службу.

Чи договір із кафедрою більше не є запорукою непризову, кому все ж таки цьогоріч чекати на повістку та що про це думають потенційні призовники – з'ясовував DOZOR.
 
«Ховатися не збираюся, але призив – це порушення договору»
25-річний Богдан приїхав у Кіровоград поступати до вишу. Навчаючись на останніх курсах, задумався про майбутню роботу у силових структурах у якості інструктора по спорту (хлопець всерйоз займається одним з ігрових видів спорту). Розуміючи, що без служби в армії дорога до «силовиків» закрита, замістьстрокової служби у війську обрав навчання на військовій кафедрі.
«Знав, що у Кіровограді є військова кафедра при нашій льотній академії, але з особистих міркувань не розглядав її як прийнятний варіант - не сподобались військові спеціальності. Обрав військову кафедру при Одеській військовій Академії. Там і по фінансах було легше: за екзамени доплачувати не потрібно. Саме навчання проходило три роки в зручний для мене час, нас не відволікали від основного навчання в університеті. Це для мене надважливо - через щоденні тренування. Це чисто специфічна кафедра і це військовий виш, а не просто кафедра при університеті. Та й навчали в Одесі командирів розвідгруп. А в мене батько - колишній спецназівець. Для мене це - стимул».

Богдан
випускник військової кафедри
Навчалися впродовж трьох років влітку по місяцю. Перші два літа навчання проходило в Кіровограді, третє літо - на полігоні в Одеській області. Коли Богдан у 2015 році отримував військовий квиток офіцера запасу, дізнався, що до війська їх не призиватимуть.
«Мені сказали: якщо буде повна мобілізація, тоді ви підете, особливо з вашою спеціальністю командира розвідгрупи. Вже три роки мене до військкомату не викликали. Тож, коли батьки побачили по телебаченню сюжет про те, що мене можуть забрати на строкову службу на 18 місяців, я їх заспокоїв. Мене не заберуть, адже я чув, що тих (офіцерів запасу - ред.), хто працює у сфері освіти або охорони здоров'я служити строкову не заберуть»
Богдан, випускник військової кафедри
Богдан зізнається - служби не боїться і ховатися не збирається. Але додає, що не розуміє, на що витратив три літніх місяці і більше 15 тисяч гривень оплати за навчання на військовій кафедрі.
«Я закінчував кафедру по договору, там написано: якщо я закінчив кафедру, я не повинен йти служити, так як кафедра прирівнюється до служби. Тобто призив (на строкову службу офіцерів запасу - ред.) - порушення цього договору. Інакше я міг би відслужити, потім пройти курси і отримати звання»

Богдан
випускник військової кафедри
 
«Нам говорили, що поки ми вчимося, нас не призвуть»
Кіровоградка Світлана теж колись обрала для навчання військову кафедру Одеської військової Академії, але з дещо інших міркувань. Вона підтверджує, що під час навчання, їм дійсно говорили про те, що їх не призовуть на строкову службу.
«Був час, коли я мріяла про військову кар'єру. Навіть ходила до військового комісаріату дізнаватися про можливість працювати у ЗСУ. Мені говорили: «без проблем, можна працювати у військкоматі, бухгалтером або перекладачем у військовій частині. Нам говорили, що поки ми вчимося, нас не призовуть (на строкову службу - ред.)»

Світлана
випускниця військової кафедри
Втім, вірогідність призову дівчину не лякає. Каже, що в неї в останній час погіршився зір, тому, скоріш за все, медкомісію вона не пройде.
«Якби була здоровою - теж не переживала б, адже розглядаю можливість працювати у структурі ЗСУ. Але зараз у пріоритеті - захист дипломної роботи (Світлана закінчує магістратуру факультету іноземних мов КДПУ ім. Винниченка - ред.)»
Світлана, випускниця військової кафедри
 
Кого стосується - офіційно
Офіцерів запасу дійсно призиватимуть у цьому році, підтверджує начальник Управління кадрового забезпечення офіцерським складом-заступник начальника Головного Управління персоналом ГШ ЗС України полковника Марк Андрусяк
Насправді, у призові офіцерів запасу в цілому немає нічого нового, запевняє заступник військового комісара - начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи Кіровоградського обласного військового комісаріату, полковник Микола Ржепецький.
«Поняття «проходження військової служби офіцерами запасу за призовом» існує з 2008 року, згідно Указу Президента України, а також згідно наказу Міноборони №170 від 2010 року зі змінами. Простіше кажучи, це називається «строкова військова служба офіцерів запасу».

Визначений термін цієї служби - 18 місяців. А зараз Президент вніс зміни, і строкова служба для офіцерів запасу стає обов'язковою з цього року»


Микола Ржепецький
начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи Кіровоградського обласного військового комісаріату
Полковник розповідає, що робота з офіцерами запасу, які проживають на Кіровоградщині, військкоматом проводиться постійно. З початком весняного призову їм надсилатимуть повістки районні чи міські військові комісаріати на підприємства (якщо вони офіційно працюють), або через місцеві органи влади. У повістці буде визначена дата прибуття до військового комісаріату.
«Наголошую: це повістки-запрошення до військкомату, для проходження медогляду, уточнення облікових даних, проведення роз'яснювальної роботи. Не на призив. У військовому комісаріаті офіцери запасу отримають низку консультацій, пройдуть медичну комісію. Якщо з ряду причин (стан здоров'я, сімейні обставини) вони служити не можуть, їм буде надана відповідна відстрочка»

Микола Ржепецький
начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи Кіровоградського обласного військового комісаріату
Якщо офіцер запасу проходить «по здоров'ю» і сімейні обставини не заважають йому служити, він отримує статус «кандидата».
«Ми цією роботою кожен рік займаємось і знаємо всіх кандидатів: скільки їх, які в них професії, який стан їхнього здоров'я. Буває, що людина закінчила військову кафедру, а після закінчення приносить довідку, що вона непридатна до військової служби. Приблизно 10% офіцерів запасу не проходять за станом здоров'я»
Микола Ржепецький, начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи Кіровоградського обласного військового комісаріату
 
«Відкрийте, військкомат!»
Відтак, після початку весняного призиву, офіцери запасу отримають повістки. Микола Ржепецький інформує, що повістки вручатимуть особисто (!) лише представники військового комісаріату або уповноважені сільських та селищних рад. Також за потреби можуть залучатися цивільні особи-волонтери. Окрім повісток, у представників військкомату при собі має бути затверджений печаткою військового комісара список людей, які підлягають призову.
«Зараз військкомати намагаються організовувати вручення повісток призовникам разом з представниками поліції, тому що не всі відкривають двері, хтось веде себе неадекватно, хтось собаку натравити може»

Микола Ржепецький
начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи Кіровоградського обласного військового комісаріату
Проте, не зважаючи на те, що весняний призив ще не оголошено і повістки не вручено, Микола Ржепецький радить всім тим, хто вже закінчив військові кафедри, самим заздалегідь прийти до військкоматів по місцю прописки.

При собі потрібно мати паспорт громадянина України, військовий квиток, ідентифікаційний код та посвідчення водія. У військкоматі зазначають, що у війську зараз некомплект молодших офіцерів на посади «командир взводу», «командир роти».
«З початком призиву у нас буде інформація по затребуваним військово-обліковим спеціальностям (ВОС), по кількості офіцерів запасу, які потрібні зараз у війську, а також стане відомим список військових частин, куди цих людей призиватимуть.
Ми аналізуємо дипломи, місця роботи, займані посади, наявність водійського посвідчення, і якщо ВОС офіцера запасу співпадає із затребуваною у ЗСУ - він йде служити у певну військову частину. Якщо не співпаде - його направлять в «учебку», де навчать іншій, більш потрібній спеціальності»

Микола Ржепецький
начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи Кіровоградського обласного військового комісаріату
За тими офіцерами запасу, яких призвуть на 18 місяців, залишається їхнє місце роботи, середній заробіток по підприємству. Звісно, лише за умови, якщо людина працювала офіційно. Також кандидат може заключити контракт терміном до 5 років і проходити службу як офіцер-контрактник.
Шлях від офіцера запасу до військовослужбовця виглядає приблизно так:
 
Офіцер запасу отримує повістку
 
Бере документи і прямує до військкомату
 
Проходить медичну комісію
 
 
Якщо немає обмежень по здоров'ю і людина не надає довідки про відстрочку - отримує статус кандидата
 
Чекає на «бойову» повістку, в якій вказано, коли прибути для відбуття до військової частини (з моменту прибуття по цій повістці, офіцер запасу вважається військовослужбовцем)
 
По прибуттю проходить медичний огляд, в ході якого уточнюють, чи є скарги на здоров'я
Служитиме призваний офіцер запасу на території України у військовій частині, згідно розподілу Міноборони. Його направлення в зону АТО можливе виключно (!) за його особистої ініціативи і згоди.
 
Краще не тікати
Торкнувся Микола Ржепецький і досить делікатного питання потенційних «уклоністів». Якщо офіцер запасу намірився порушити закон і податися навтьоки, на нього чекає низка «сюрпризів», як від військкомату, так і поліції.
«Так, якщо офіцер запасу не з'явиться до військкомату - його оголошують у розшук. Якщо «втікача» піймають - поліція має його доставити до військового комісаріату за місцем прописки. Військкомат оформлює документи і передає їх у поліцію і «уклоніста» штрафують або справа передається до суду. Статус затриманого: «громадянин, який розшукується з метою ухилення від військової служби».

Якщо його знайшли у час, коли триває призов, то ця людина проходить комісію і йде служити, якщо цей призив закінчився - чекаємо наступного. Весь цей час «уклоніст» живе в себе вдома. Ми його знову викликаємо повісткою. Якщо він ще раз втече, оголосимо в розшук знову»

Микола Ржепецький
начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи Кіровоградського обласного військового комісаріату
Микола Ржепецький додає, що до кримінальної відповідальності притягається людина, яка відкрито заявить, що вона не бажає служити.
Заява про відмову захищати Батьківщину - порушення Конституції. Якщо людина про таке заявляє - її справу передають до військової прокуратури»
Микола Ржепецький, начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи Кіровоградського обласного військового комісаріату
 
Договір не є гарантією - юрист
Кіровоградський адвокат Віталій Юрах, до якого DOZOR звернувся за коментарем, вивчивши примірник договору з військовою кафедрою, зазначає: документ не є гарантією того, що випускника омине військовий призив.
«Згідно цього документу, освітній заклад здійснює підготовку замовника за означеною спеціальністю. Цим же договором регулюються відносини сторін щодо надання освітніх послуг за гроші. Проте документ не містить жодних гарантій того, що людину, яка закінчила військову кафедру, не призиватимуть до лав ЗСУ.
Але кожна людина має право на захист своїх прав у суді, і це право гарантоване Конституцією. Військовий призов здійснюється згідно указу Президента України, і його ігнорування матиме правові наслідки. У разі незгоди з Указом, його можливо оскаржити лише у Вищому Адміністративному суді України»

Віталій Юрах
адвокат
Також Віталій Юрах додає, що, згідно юридичної практики, повістка як сповіщення про виклик до військового комісаріату? має вручатися особисто громадянину і її отримання має бути підтверджено особистим підписом отримувача. Інша справа - як тлумачитиме суд цю повістку у якості доказу.
Переглядiв: 9278
ІГОР ВЬЮН
журналіст: ІГОР ВЬЮН
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype