×
 
 


Стратегія теплопостачання Кіровограда
досі не розроблена

Влада розраховує на науковців,
науковці - на владу
Вчора у міськраді відбулася конференція "Стратегія теплопостачання: реалії та виклики". Запрошені на розрекламований владою захід журналісти сподівалися нарешті почути якусь конкретику щодо подальшої долі застарілих теплопостачальних підприємств міста. Однак з'ясувалося, що на початку третього року керівництва Андрія Райковича його команда так і не визначились, в якому саме напрямку рухатись далі. Так, до розв'язання проблеми підключили науковців. Але практичні науковці не хочуть брати відповідальність на себе, наголошуючи, що прийняття рішень - це прерогатива влади.
На початку конференції заступник міського голови Олександр Мосін розповів про теперішній стан двох теплопостачальників. В оприлюднених фактах не було нічого нового, адже всі давно переконалися, що обладнання КП "Теплоенергетик" і ДП "Кіровоградтепло" і морально, і фізично застаріло. Внаслідок встановлення багатьма жителями багатоквартирних будинків систем автономного опалення, котельні теплогенеруючих підприємств працюють не на повну потужність. Попри високі тарифи на тепло, вони не здатні ані надавати споживачам якісні послуги, ані знайти кошти на модернізацію обладнання. Мосін традиційно звинувачував попередню владу, яка необдумано дозволила від'єднатися від централізованого теплопостачання третині колишніх споживачів. Щоправда, він забув вказати, що внаслідок такого такої "недалекоглядності" чимало кіровоградців протягом останніх 10 - 15 років провели зиму в комфортних умовах, на відміну від тих, хто не зміг або не наважився встановити автономку.
 
Що радять науковці
Найбільше часу для виступу надали директору Інституту промислової технології академіку Національної академії наук України Олександру Сігалу. З очолюваним ним інститутом міськрада уклала договір щодо вивчення ситуації в місті та розробки рекомендацій. Він, перш за все, зауважив, що для розробки схеми теплопостачання, яка б мала практичний сенс, потрібно надати чесні, а не спотворені дані про стан теплових мереж та навантаження на котельні.
"На жаль, сьогодні багато наданих нам даних не відповідають дійсності. Майже по кожній котельні ми фіксуємо завищену ефективність роботи. Ці помилки нам потрібно відкоригувати. Водночас владі потрібно визначитись, що вона хоче отримати, а ми порадимо, чи можна цього досягти та якою ціною. Влада має взяти на себе всю відповідальність за прийняті рішення, без посилань на попередників", - наголосив академік.
Олександр Сігал провів своєрідний лікбез для присутніх на конференції чиновників та депутатів. Але в усіх видах альтернативного опалення, крім газового, науковець знаходив якісь недоліки. За його словами, повному переходу на електроопалення може завадити недостатня потужність наявних електромереж. Опалення міста з допомогою спалювання сміття, на його думку, буде неефективним через те, що в нашому смітті замало горючих відходів. А використання спресованої тирси (пелетів) недоцільно, оскільки в нашій степовій місцевості мало лісів, вважає він. До того ж обсяги спалювання рослинних відходів і біомаси можуть суттєво обмежити вимоги ЄС щодо наявності в димі окислів азоту. Мовляв, щоб забезпечити нормовані показники, доведеться лише на третину використовувати потужності таких котелень, а це неефективно.

Як позитивний приклад Сігал навів харківський досвід, де до центрального опалення можна за бажанням підключитися прямо зі сходинкових клітинок будинків. Нібито навіть власникам автономок стає вигідніше підключатися до централізованого опалення, ніж користуватися автономним газовим котлом. Оскільки газ, який купується оптом, дешевший, ніж той, що відпускається у роздріб. Науковець також зазначив, що внаслідок використання у системах опалення водогінної води без спеціальної хімічної підготовки через кілька років всередині батарей утворюється накип, який суттєво знижує КПД автономного опалення. Відтак для підтримання належної температури доводиться використовувати все більше газу.

До речі, за словами Сігала, саме використання непідготовленої води, яку ТЕЦ бере прямо з річки Інгул, призвело до того, що труби опалювальної мережі КП "Теплоенергетик" перетворилися майже на суцільне решето. Виходить, щорічні мільйонні витрати з міського бюджету на заміну зношених труб цього комунального підприємства є безглуздим марнуванням грошей. Оскільки через два - три роки нові труби все одно поржавіють.
 
Безальтернативні пропозиції - ознака корупції
Єдиним виходом з усіх проблем науковець вважає опалення кількох будинків або цілого кварталу невеликими котельнями. Це так звана децентралізація централізованого опалення (знову використовують модне слово). Але котельні мають бути не зі звичайними жаротрубними котлами, а з так званими гідронними. Теплообмінники таких котлів складаються з набору численних товстостінних мідних трубок, через які вода подається з великою швидкістю. За рахунок мікровібрацій у цих трубках накип відшаровується та виводиться з котла. Таким чином суттєво зростає його термін експлуатації й економляться бюджетні кошти.

За дивним збігом обставин на конференцію запросили генерального директора ТОВ, яке займається виробництвом котелень "Експрес", Юрія Данильченка, який спочатку показав рекламний ролик про свою продукцію, а потім надав свої пояснення.
"Ці котли можуть працювати без хімічної підготовки води, що дозволяє під'єднувати їх до старої розподільчої тепломережі. Оскільки генерація тепла можлива без заміни мереж, то з врахуванням більшого терміну експлуатації нашого обладнання економляться кошти на модернізацію теплових мереж. Автоматизовані котельні оператор може відвідувати лише один раз на місць, що у 5-6 разів зменшує трудові витрати. До того ж придбати такі котельні можна за програмами довгострокового лізингу, причому гарантійний термін обладнання значно більший за термін лізингу", - запевнив Данильченко.
Олександр Сігал додав, що вже існують такі державні лізингові програми. Мовляв, відповідальні державні мужі вивчили характеристики усіх пропонованих котелень й обрали саме ці, оскільки вони найкращі. Усе це схоже на звичайне лобіювання інтересів виробника котелень "Експрес", хоча Сігал категорично заперечує наявність лобіювання. Звісно, лише фахівці можуть розібратися в усіх перевагах або недоліках пропонованих Кіровограду котелень. Неспеціалістам же здаються дещо дивними поради підключати нові котельні до старих дірявих тепломереж. Тоді витрати на постійний ремонт зношених труб перекриють усю обіцяну економію коштів.
 
Криза теплопостачання не прискорює прийняття рішень
Олександр Сігал повідомив, що їхній інститут зробив лише перший крок до розробки системи теплопостачання Кіровограда - зібрав початкові дані, які мало схожі на реальні показники.
"Хоча нам ще не все зрозуміло, але проглядається загальна тенденція. Наступний етап - розробка рекомендацій. Можна надати рекомендації, які тимчасово підтримають вмираючу тепломережу, а можна надати рекомендації для прийняття стратегічного рішення. Все залежить від того, у що вирішить вкладати кошти керівництво міста. Поки що це незрозуміло. Міська влада має фінансувати те, що не вмирає", - вважає науковець.
Зі свого боку Олександр Мосін сказав, що попереду ще багато подібних зустрічей. "Напевно, нам слід обрати модель децентралізації теплопостачання, яка не буде погіршувати екологію міста."
Невпевненість та неквапливість керівництва міста дивує. Тим більше, що ВАТ "Кіровоградгаз" 15 січня знову збирається відключити котельні ДП "Кіровоградтепло" за борги, якщо до цієї дати підприємство не вирішить питання поступового їх повернення. Також виникає запитання, звідки візьмуться кошти на придбання модульних котелень, якщо в міському бюджеті на 2018 рік не вистачає коштів на оплату праці працівників освіти та охорони здоров'я?

Дивує і те, що ні в кого з присутніх на конференції керівників теплопостачальних підприємств, ЖЕО та ОСББ не виникло ніяких запитань до пропозицій науковців. Невже усі повністю згодні з тим, що пропонують?

Щодо того, чи можна надалі дозволяти встановлення автономок, Олександр Сігал не надав однозначної відповіді, навівши приклад Севастополя, де рішення повністю перевести місто на індивідуальне автономне опалення не прийняли через те, що вихлопи багатьох автономок надто забруднюватимуть повітря. А в Ужгороді, де питання вирішили на користь автономного опалення, за словами академіка, зараз планують створити іншу систему теплозабезпечення через складну екологічну ситуацію.

У той же час ми знаємо, що в нашому місті є будинки, які повністю перейшли на автономне опалення квартир, та багато будинків, де на централізованому опаленні залишилося 1 - 2 квартири. На погане повітря там ніхто не скаржиться. Та й до найбільш задимлених міст України Кіровоград аж ніяк не належить.
Переглядiв: 9090
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype