×
 
 
Аналітика
Таунхауси для військових:
Коли з'явиться військове містечко у Кіровограді?
У Кіровограді по вулиці Леваневського в районі кіровоградського аеропорту збудують котеджне містечко для військовослужбовців. Принаймні, так з вересня обіцяють посадовці. Що нині вже зроблено для реалізації задуманого – досі не озвучувалося. DOZOR зібрав докупи усю оприлюднену інформацію про будівництво містечка, дізнався, коли планують почати реалізовувати задумане і чи вірять самі військові, що невдовзі дочекаються омріяного житла.
 
Перші обіцянки
Першим за військове містечко заговорив очільник області Сергій Кузьменко під час однієї з апаратних нарад. Хоч будинок для військових по вулиці Космонавта Попова, 16/17, який будують вже тривалий час, досі не завершений, обласна влада анонсувала новий проект. Кузьменко дав завдання профільним службам терміново зайнятися пошуком відповідної земельної ділянки, а також зробити потрібні розрахунки.
На жаль, ми так і не закінчили будівництво 70-квартирного будинку на Попова. Бракує близько шести-семи мільйонів гривень, – сказав тоді Кузьменко. – Зараз треба знайти ділянку, на якій це містечко можна збудувати. Найперше, вона має відповідати санітарним вимогам. Також необхідно провести проектування житла, розрахунок його вартості, знайти необхідне фінансування. Ми маємо докласти максимум зусиль, щоб реалізувати цей проект для наших славетних бійців.

Сергій Кузьменко
голова ОДА
 
Міноборони – ініціатор
Перебуваючи з робочим візитом у третьому окремому полку спецпризначення, міністр оборони України Степан Полторак зазначив, що оцінив ділянку біля аеропорту і з керівництвом області спільно вирішуватиме, коли розпочинати будівництво.

Я б хотів, щоб такий експеримент із будівництва котеджного містечка для новостворених військових частин і взагалі для майбутніх військових частин Збройних сил почався з Кіровограда. Я думаю, ми разом це питання вирішимо. Будівництво котеджного містечка буде гарним прикладом і для інших частин та інших областей, як треба вирішувати проблему забезпечення житлом військових, – зазначив Степан Полторак.

Степан Полторак
Міністр оборони України
 
Фінансування
Як з'ясував DOZOR, фінансування будівництва котеджного містечка планується частково за рахунок місцевих органів влади, частково – за рахунок Міністерства оборони. Точна сума, яку планують витратити на будівництво, поки що не відома.

У середині вересня на сесії міської ради депутати дали дозвіл на розроблення проекту землеустрою на відведення земельної ділянки під забудову військового містечка. За словами міського голови Кіровограда Андрія Райковича, до міської ради надійшло звернення від Міністерства оборони та доручення Президента України про те, що в районі аеропорту на ділянці площею 43 гектари, що належить Міноборони, планується будівництво військового містечка закритого типу.

За планами, там буде збудовано будинки на 1200 квартир, з них 700 квартир планують надавати як службове житло контрактникам.

На початку листопада з міського бюджету запланували виділити субвенцію обласному бюджету в сумі мільйон гривень на розроблення проектної-кошторисної документації на будівництво військового містечка. Стільки ж виділив і обласний бюджет.
 
Обласна влада чекає вказівки Міноборони
Обласна влада взяла на себе зобов'язання за певний етап заходів – проектування. Ми не можемо бути замовником будівництва, оскільки ним може бути користувач земельної ділянки, у цьому випадку – Міноборони. З першого дня від'їзду міністра ми змогли організувати роботу і почати проектно-вишукувальні роботи на цьому майданчику. Ми домовилися з міською владою та обласною радою про співфінансування і виділення коштів на ці заходи, – розповідає Мільто.

Далі генеральний проектувальник проводив роботу по розробці концепції містечка і розробляв проект під'їзних доріг. Втім замовник земельної документації – Міноборони – на початку грудня запропонував розглянути варіант і спроектувати, крім житла, навчальну матеріально-технічну базу.

Олександр Мільто
заступник голови облдержадміністрації
Приклад таунхауса. Фото: РБК-Недвижимость
Це кардинально відрізнялося від тих рішень, які були прийняті на початку, – зазначив Мільто. – Тому ми оформили звіти про виконану роботу і запропонували Мінобороні самим спроектувати об'єкти, які вони хочуть додати.

За планами, на тій території мають збудувати таунхауси – відокремлені дво- або триповерхові квартири, які між собою зблоковані. Пояснюють: за рахунок такого формату можна значно зекономити територію. Календарний графік передбачав, що частина об'єкта має бути збудована в 2017 році. Судячи з об'єму роботи, будівництво має зайняти два-три роки. Нині обласна влада чекає результатів розгляду своєї роботи. Остаточна концепція і питання фінансування залишається за Міноборони.
 
Житло АТОвцям треба
Як розповів сайту DOZOR керівник Центру надання допомоги учасникам АТО Вадим Нікітін, в обласному центрі 5 тисяч військових мають статус учасника бойових дій. Близько семи десятків хлопців, які повернулися з війни, зверталися до Центру з проханням допомогти з пошуком житла.

На ті пропозиції житла, які надаються АТОвцям у сільській місцевості, не всі погоджуються. Військові цікавляться, яким чином можна оформити кредитування на купівлю чи будівництво житла, отримати кімнату в гуртожитку чи квартиру, земельну ділянку під будівництво житла. Зараз складно прогнозувати, чи реальне будівництво цього військового містечка. Але дуже хотілося б, аби цей проект втілили, – каже Вадим Нікітін.

Вадим Нікітін
керівник Центру надання допомоги учасникам АТО
За словами очільника департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександра Догарова, торік виплатили грошову компенсацію 16 родинам загиблих АТОвців та інвалідам І та ІІ групи, які брали участь в АТО, та потребують поліпшення житлових умов. Загальна сума видатків – більше 8,5 мільйонів гривень. У 2015 році з державного бюджету було виділено 5,2 мільйона гривень для придбання 15 квартир. Дві квартири подарували АТОвцям благодійники (у Кіровограді та Благовіщенську). У 2014 році придбали родинам учасників АТО 7 квартир.

Поки на черзі на 2017 рік із зазначеної категорії (членів сімей загиблих військовослужбовців та інвалідам І та ІІ групи, які брали участь в АТО) нікого немає. Але ми впевнені, що такі з'являться, бо потреби будуть, – наголосив Догаров.

Олександр Догаров
директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації
 
АТОвці не сподіваються на житло
Військовослужбовці, з якими поспілкувався DOZOR, підтверджують, що потреба в житлі нині нагальна, проте самі військові не вірять, що невдовзі зможуть отримати свій куточок.

Містечко потрібне, а чи будуть його будувати, є сумніви. Із АТОвців, які зверталися до громадської організації, близько 30 потребують житла. Але вони не стають на облік, бо не вірять, що його отримають. До того ж, це довга тяганина з документами. Близько десяти сімей живуть в гуртожитках з маленькими дітьми. Але більшість таки не стає в чергу на отримання житла, бо не вірить у реальність його отримання, – розповідає Василь Чернійчук.

Василь Чернійчук
АТОвець, заступник голови Волонтерського об'єднання учасників Майдану та бойових дій
Як на мене, якби будувати містечко для військових, то краще це робити біля військових частин. Наприклад, біля аеродрому в Канатовому. А якщо питання домівок для УБДшників (учасників бойових дій, – ред.), то я про такі плани не чув і навіть не вірю, що прості бійці там щось отримають. Та й це не скоро буде. Можна до пенсії такого житла чекати, – сказав Віталій.

Віталій Вісковський
АТОвець
Фото використані з відкритих джерел
Переглядiв: 1714
ОЛЕНА СИДОРОВА
журналіст: ОЛЕНА СИДОРОВА
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype