×
Тетяна Мітєва про багатоплідні вагітності, складні пологи та ідеальний вік для того, щоб стати мамою
У Кропивницькому частішають випадки народження двієнь, трієнь, навіть четвірні. Найчастіше такі повідомлення публікують від обласного перинатального центру, який відчинив свої двері першим в Україні, і, до речі, цьогоріч відзначить 10-річний ювілей. Саме тут з'явилася на світ четверня Валіхновських, а вже у січні цього року народилася трійня. Водночас цей заклад має низку важливих профільних напрямків: від гінекологічного відділення до відділення постінтенсивної терапії для малюків та їхніх мам. Про ідеальний вік для народження дитини, складні вагітності та те, як допомагають мамам та малюкам медіапорталу DOZOR розповіла очільниця перинатального центру Кіровоградської обласної лікарні Тетяна Мітєва.
- Тетяно Миколаївно, на початку нашої розмови, розкажіть, чим перинатальний центр відрізняється від пологового будинку?
- Наш перинатальний центр третього, найвищого рівня. Він приймає вагітних, породіль з складними патологіями, зокрема, плоду та іншими акушерськими патологіями, які викликають ускладнення під час пологів або після них і навіть при моніторингу вагітності. Найбільш поширена патологія, з якою ми стикаємося і заради якої були утворені перинатальні центри – це передчасні пологи. Передчасні пологи – це ті, які відбуваються в терміні від 22 до 36 тижнів. Це великий діапазон, але такі вагітності мають складнощі як під час перебігу вагітності, так і стану новонароджених.
- Як в перинатальному центрі можуть впливати на стан здоров'я жінки та новонародженого?
- Буває, що малюки з'являються на світ з критичною масою тіла і вони незрілі, тому в критичних випадках потребують підтримки дихання, серця, а деколи ретельного та інтенсивного догляду з меншою ступінню підтримки. Але завжди це складний випадок і хвилювання, як і в родині, так і серед лікарів. Перше завдання для медиків – зробити все, щоб вагітність пролонгувати на тижні, інколи навіть на години і це теж має важливе значення. За цей час ми встигаємо ввести препарат для дозрівання легень дитини і таке інше. Ми ставимо перед собою велике завдання – щоб якомога довше перетікала вагітність і дитина народилася з більшою масою та гестацією (гестація – це визначення терміну вагітності, з тією відмінністю, що період гестації обумовлюється кількістю повних тижнів періоду, коли вагітна виношує дитину - ред.). Але це один з напрямків нашої роботи. Є ще вагітні, які мають патології серця, легень, нирок, шлунково-кишкового тракту, захворювання крові та рідкісні хвороби. Наші фахівці мають великий досвід, вищі категорії, професійну підготовку і можуть впливати на перебіг вагітності та надати ефективну та якісну допомогу жінці та дитині.
- Які структурні підрозділи працюють в перинатальному центрі?
- Ми маємо декілька відділень: для ведення вагітних, пологові зали, відділення сумісного перебування матері та дитини, можна сказати, родини, відділення інтенсивної терапії новонароджених, постінтенсивного догляду малюків, інтенсивної терапії для жінок, які потребують догляду та допомоги 24\7, гінекологічне відділення. Ще в нас є жіноча консультація – це теж відділення, де ведеться амбулаторний прийом, спостереження жінок. Це дуже важливо, оскільки жінка в майбутньому стає на облік і фахівці розуміють, як патологія може протікати, як своєчасно надати допомогу, запобігти деяким ускладненням в перебігу вагітності.
Що можете сказати про багатоплідні вагітності?
- За останній час до нас надходило кілька жінок, які були вагітні двійнями, трійнями. Вони вже народили і вже знову вагітні. Однак багатоплідна вагітність - не патологія, але вона відрізняється від одноплідної низкою особливостей, а деколи ми розуміємо, що можливі складнощі, тому докладаємо зусиль, аби їх запобігти та уникнути. За час існування нашого центру ми прийняли 607 двієнь, 8 трієнь, а в 2020 році в нас народилася четверня. Це рідкісний випадок в Україні і світі. А якщо ми скажемо, що наша четверня народилася в терміні вагітності, коли діточки були життєздатними – 33-34 тижні, це подвійна рідкість. Але їй ми також завдячуємо лікарям. За статистикою, в світі четверні народжують найчастіше на 30-32 тижні вагітності. Ми зробили все, щоб відтермінувати народження дітей, аби вони народилися максимально життєздатними. Цим чотирьом дівчаткам вже майже два роки. Батьки надсилають нам фото, як вони змінюються і ми дуже радіємо разом з ними.
- Тетяно Миколаївно, чи можете пригадати найбільш складні випадки під час вагітності або пологів, які були за час існування перинатального центру?
- Всі випадки, які надходять, так чи інакше нас цікавлять, і викликають професійний інтерес. Щороку бувають випадки, коли ми говоримо: «Такого ще не було». Вразив нас останній випадок, коли у вагітної жінки була дуже серйозна патологія крові. Ми зрозуміли, що такий випадок був другий в Україні – неможливість після пологів згортання крові. І ми воювали за життя цієї жінки. Дитина, на щастя, народилася здоровою, а жінка потребувала інтенсивного моніторингу та лікування. Ми боролися за її життя та здоров'я два місяці. Консультувалися з фахівцями з Києва, Львова, наші гематологи доклали багато зусиль, щоб вплинути на стан здоров'я жінки в післяпологовий період. У результаті – домоглися стабілізації її стану, зараз родина щаслива тим, що є і дитина і мама. Є багато випадків дуже складних пороків серця у жінок, у дітей. Є пухлини, які при народженні дитини, потребують значної уваги. Треба вирішувати: або в нашому місті або ж у Києві таких жінок і дітей приймають фахівці і роблять все, щоб кожна родина отримала шанси на життя та здоров'я.
- Жінки дізнаються про свої патології під час вагітності?
- Вони мають про них дізнаватися до вагітності, мають на це право. Але у нас є психологи і ми самі є психологами, працюємо над тим, щоб жінка не панікувала і організувалася разом з родиною щодо будь-якого складного питання. Кожна має розуміти і знати, на що треба звернути увагу при перебігу вагітності, як собі допомогти, реагувати на зміну стану здоров'я.
- Чи практикують в перинатальному центрі партнерські пологи?
- Обов'язково. Можна сказати, що це своєрідна політики нашого перинатального центру. Ми завжди пропонуємо родинам партнерські пологи. І навіть на період карантину не припиняли їх, оскільки розуміємо, що краще знеболююче під час пологів – коханий партнер поруч. Це впливає на психологічний стан, тому має велике значення.
- Чи бувають випадки, коли маму з новонародженим малюком розлучають на деякий час?
- Це окремі випадки, ми кожен з них проговорюємо, зважуємо користь і ризик. Ми щиро хочемо, щоб кожна дитина була з мамою. Але є рідкісні ситуації, коли таке стається. Наприклад, породілля захворіла на коронавірус. Ми запрошуємо когось з родини побути з дитиною, поки покращиться стан матері. Коли є активна форма туберкульозу – це теж унеможливлює перебування породіллі з малюком, а також психічний стан жінки. Але ми завжди залучаємо рідних дитини, тому малюк не відлучається від своєї родини.
- Чи почастішали за 10-річний період патології плоду і передчасні пологи?
- Ні. Я з радістю можу сказати, що статистика покращилася. До речі, 10 років тому наш перинатальний центр розпочав роботу. Тоді і в нас, і в Україні був дуже високий відсоток передчасних пологів – 15-16%. Для цього і утворювалися такі перинатальні центри. Зараз цей показник 9%. В Європі відсоток складає 5-6, тому ми до цього показника йдемо. Якщо говорити про патології плоду, то завдяки надсучасному обладнанню, технологіям, робиться все, щоб запобігти народженню дитини з відхиленнями. За десятиріччя зроблено великий крок вперед. Звісно, бувають різні випадки, але патологій стало набагато менше. Ми не маємо випадків, коли жінки, родини, лікарі, знаходяться в незрозумілій ситуації, навіть коли є якісь складнощі. Водночас є патології, які піддаються корекції, найчастіше хірургічній. І ми активно робимо все, щоб ця корекція відбулася вчасно і щоб ці фактори не вплинули на вагітну, і на розвиток дитину. Залишається все менше патологій, які неможливо корегувати.
- Який середній вік породіль і коли найкращий період для вагітності?
- Абсолютно різний. Від 14 років і досягає 45. Деколи це може бути трохи більший вік, але ми поважаємо те, що жінка хоче, може народити, і що дитина зростатиме в щасті. Ми підтримуємо жінок у будь-якому віці. Якщо говорити про ідеальний вік для вагітності, то на її перебіг та самі пологи впливає низка факторів. Період 20-30 років – найкращий вік для народження дитини. Але коли в жінки є завдання отримати освіту, вирішити питання професії, стати на ноги в плані усіх можливостей для того, щоб надалі дитину виношувати, народжувати, це має значення. І кожен окремо має вирішити усі питання. Ми підтримуємо і тих, кому менше 20 і тим, кому за 40 і надамо допомогу, щоб виносити і народити здорову дитину.
Очільниця Кіровоградської обласної лікарні Лариса Андреєва анонсувала, що вже цього року готується проектно-кошторисна документація для створення нових відділень в перинатальному центрі. Про які відділення йде мова?
- Ми вже створили нове відділення – постінтенсивного догляду, де діти разом з мамою отримують терапію, догляд і реабілітацію після інтенсивної терапії. Ми відрізняємося від усіх перинатальних центрів тим, що в державі з'явилися першими. Це була революція. Ми були першопрохідцями, тоді не було чіткого розуміння, які мають бути відділення в такому закладі. Був стратегічний план, але не все було зрозуміло: які етапи має пройти дитина після інтенсивної терапії. За кілька років ми все з'ясували – має бути таке відділення постінтенсивного догляду. У перинатальних центрах, які з'являлися після нас, така можливість була врахована, а нам на тому етапі його створити не вдавалося.
- Завдяки керівництву обласної лікарні та обласній владі було вирішено питання та організовано створення такого відділення, воно вже працює. Також раніше не були організовані інші відділення - анестезіологічне і інтенсивної терапії для жінок. Вони теж з'явилися не так давно, але працюють на повну потужність. Але знову ж таки, для них не було площ. Тож зараз, коли вирішено питання щодо реконструкції перинатального центру, виділені кошти, є план. Ми маємо чіткий план розміщення усіх відділень на нових площах. Це будуть чудові відділення – не нові, але з кращими можливостями. Фактично це буде новий перинатальниий центр. Але найголовніше - навіть не розміщення відділень, а нове, сучасне медичне обладнання. Свого часу ми навіть не мріяли про апаратуру, яку нам надали у 2012 році, а зараз отримаємо ще більш сучасну техніку, завдяки якій ми зможемо працювати ще краще. Разом з цим ми готуємо професійні кадри, які будуть працювати з цим обладнанням. У нас зміняться і умови перебування жінок з родинами – вони значно покращаться. І це теж радує і нас, і наших майбутніх пацієнтів, адже вони можуть отримати турботу, домашню підтримку.
- Що ви можете порадити родинам, які хочуть народити дитину? Що потрібно зробити для того, щоб і у них, і у лікарів було менше проблемних питань?
- Планування вагітності – найважливіше питання. Від цього залежить перебіг вагітності, якою буде дитина, наскільки все буде своєчасно. Я думаю, якби кожна родина почула про важливість планування дитини, то ми, мабуть, росли більш здоровими і щасливими. Я бажаю і рекомендую кожній родині завчасно підготуватися до народження дитини, пройти відповідний огляд. В перинатальному центрі є можливість розповісти фахівцям про те, чим хворіли майбутні батьки, стан здоров'я, отримати консультацію та рекомендації з підготовки до вагітності, які аналізи потрібно здати, пройти обстеження, отримати підтримку. Все це допоможе отримати максимальний ефект у підготовці до вагітності і тоді вона буде радістю, а не панікою чи стресом на кожному кроці. І така вагітність завершується народженням здорової дитини і народженням нової родини.
Переглядiв: 28680
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
VK Odnoklassniki Facebook Twitter Viber Skype