×
 
 
ТОП-3 місця для бюджетного відпочинку на природі поблизу Кіровограда - вибір сайту DOZOR
Кіровоградці ще з 2005 року залишаються без повноцінного літнього відпочинку, адже санітарні лікарі мають чимало претензій до трьох місцевих пляжів (Новомиколаївського, Ковалівського та Новоолексіївського), не даючи дозволів на їх відкриття. Тамтешні вода та прибережний ґрунт не відповідають жодним санітарним нормам. І справді, там бридко купатися. Через необлаштованість ці "пляжі" фактично є місцями лише стихійного відпочинку. На жаль, не всім вдасться відпочити на більшості орендованих ставків поблизу Кіровограда. Орендарі пускають туди переважно своїх знайомих. Що ж робити тим, кого несамовито тягне до води? Куди поїхати так, щоб недалеко, приємно і не дуже дорого? Скажімо, на вихідні.
 
 
1
Найближча зелена садиба
Садиба "На гачок" розташована на відстані 28 км від Кіровограда у селі Нововолодимирівка (поблизу Аджамки). Оскільки ближчої зеленої садиби біля Кіровограда немає, щоб потрапити туди на вихідні слід домовлятися за кілька тижнів до відпочинку (господар Анатолій Тітов, тел. (066)196-84-90). У будні дні вільні місця зазвичай є. Одночасно там можуть відпочивати 15-20 осіб.

До самого села веде досить нормальна як для теперішнього часу асфальтована дорога, а до самої садиби – насипна. Утім, проїхати можна. Хто не має власного транспорту, може з Кіровограда доїхати до села рейсовим автобусом.

Ця садиба – для любителів старовини. Інтер'єр там у стилі 60-х років минулого століття. Фактично три сільські хати облаштували для прийому гостей. Там можна відчути ауру колишнього українського села. На подвір'ї теж атмосфера соціалізму: кінська підвода, панцирне ліжко, радянська "Победа".
Особливих зручностей немає. Лише в обкладеній цеглою хаті є внутрішній невеличкий санвузол (туалет і душ з холодною та гарячою водою). Доба проживання у будинку на 6 осіб коштує 550 грн (у вихідні 600 грн). У хаті на 4 чоловіки є рукомийник і туалет - вона обійдеться 350 грн за добу (400 грн у вихідні). У третій хаті на 2 особи (ще 2 чоловіки можуть спати на печі) усі зручності на дворі - 250 грн (300 грн у вихідні). Якщо в будинку відпочиватиме менше людей, розмір плати не зменшуються.

На території є невеличка стилізована баня (120 грн за 2 години та 150 грн за 3 год.). Також є стіл для настільного тенісу і тир для пневматичних рушниць. За теніс заплатите 30 грн за годину, а за стрілянину – по гривні за кулю.

Можете милуватися сільськими городами або спуститися вниз до ставка, де є місточок, човен і катамаран. Катання коштує 30 грн за годину. Ловити рибу можна трьома вудочками. Водяться короп, карась, білий амур. Пляжу для купання фактично немає, але у воду можна спуститися з дерев'яного містка.

Є можливість посмажити шашлики на мангалах з привезеного м'яса. За мангал платити не треба, а за в'язанку дров – 50 грн. Ті хто не може обійтися без інтернету, мають можливість зловити його по мобілці, Wi-Fi відсутній.
 
 
 
2
Вікенд під Олександрівкою
Радимо з'їздити на Бондарський став, розташований за селом Розумівка Олександрівського району. Водойма названа на честь купців Бондаревих, які мали землі у цьому селі та були друзями родини Раєвських, котра жила у сусідній Бовтишці. Став розташований у мальовничій місцевості в оточенні лісу. Відстань ставка від Кіровограда - 45 км. На бензин в обидва боки витратите 170 грн, якщо машина на газу - 120 грн. Спочатку слід їхати на Олександрівку до Івангорода, а за цим селом повернути наліво (там побачите вказівник: Історико-архітектурний заповідник родини Раєвських). До цієї пам'ятки веде не дуже хороша, проте цілком проїзна асфальтована дорога. Далі дорога насипна, але без ям, так що 4 км проїдете без проблем.

На ставку є два варіанти відпочинку: безкоштовний під дерев'яними грибочками та платний у бесідках, з можливістю смажити шашлики на мангалі та купатися з кладок зі столиками, які стоять на воді. За перелік цих задоволень заплатите по 15 грн з однієї людини. Мішок дров коштує 20 грн, а можливість порибалити - 100 грн. Домовлятися про відпочинок слід заздалегідь з Миколою Христенком (тел. (096)414-74-95), бо на ставку зовсім відсутній будь-який мобільний зв'язок.
У ставку ловляться карасі та коропи. Вода не дуже прозора, але значно чистіша, ніж у сіро-бурому Інгулі. Краєвиди навкруги дійсно гарні. Від лісу віє прохолодою, до того ж напрочуд чисті береги. Поряд з водоймою на узліссі росте нібито 300-літній дуб. За легендою, саме тут Олександр Пушкін, який навідався в гості до Раєвських, написав свій відомий твір «У лукоморья дуб зелёный..». Факт перебування великого російського поета у Раєвських не підлягає сумніву. А щодо віку дуба сумніви є, бо стовбур дуба не дуже широкий.

Коли будете їхати на Бондарський став, то у центрі Розумівки побачите Хрестовоздвиженську церкву, де похований герой Вітчизняної війни 1812 року генерал Микола Раєвський і члени його родини. Олександр Пушкін характеризував Раєвського як людину з ясним розумом та простою прекрасною душею. Також пише, що той мав сильний характер і був позбавлений будь-яких забобонів.

Згадана церква вважається однією з найвизначніших архітектурних пам'ятників класицизму першої половини XIX століття. Вхідний квиток для дорослих - 10 грн, для дітей - 5 грн. Екскурсії протягом усього тижня проводять з 9.00 до 17.00 год., навіть для одного чоловіка. Розкажуть про історію храму і хто там похований. У церкві також проводять служби, зокрема, суботню (з 14.00 до 16.00) та недільну (з 8.00 до 11.00). Ще можна відвідати народний музей історії села Розумівки, розташований неподалік у будинку культури.
 
За огорожею храму відкривається панорама на річку Бовтишку. Бажаючі можуть схилом спуститися до альтанки, яка стоїть біля води. На жаль, переночувати у Розумівці відпочивальники не зможуть, оскільки житло там ніхто не здає. Обласна влада тривалий час планувала збудувати навкруг церкви великий туристичний комплекс, але ці наміри так і не здійснилися.

Не дуже вибагливі туристи зможуть на кілька днів зняти жило у сусідній Бовтишці. Там є кілька доволі мальовничих ставків, в яких орендарі розводять рибу. Село Бовтишка також відоме своєю великою западиною, діаметр якої сягає 31 км, а вік – 65 млн років. Це слід падіння величезного метеориту. Кратер є найбільшим серед подібних в Україні та один з найбільших у світі. Бовтиську западину помітно по кільцевому підняттю тамтешнього рельєфу.

У Бовтишці здає житло Наталя Петренко (вул. Раєвського, 2, тел. (096) 629-35-94). Умови не дуже комфорті, але й ціна не висока - 40 грн на добу з однієї особи. Стара хата одночасно може вмістити 7 чоловік. Господарка забезпечить вас постільною білизною та посудом. Можна замовити страви у господині. Бажаючим вона за помірну ціну продасть овочі, яйця, молочні продукти. Головною перевагою садиби є те, що її подвір'я виходить на широкий став ( 30 м від хати), де можна скупатися або порибалити. Ловляться карасі, коропи, толстолоби, щуки. Це місце можна рекомендувати для невибагливих закоханих. Романтики мають змогу спати на сіні.
 
 
 
3
На Срібному озері
 
У село Протопопівку Олександрійського району люди їдуть, щоб лікуватися на цілющому Срібному озері (місцеві жителі називають його Скеля). Воно розташоване у 7 км від села й утворилося на місці колишнього кар'єру з видобутку будівельного каміння. Деякі люди роками приїжджають сюди, щоб лікувати свої суглоби, проблеми хребта та шкіри. Кажуть, допомагає. Аби не ходити далеко, "паломники" оселяються у найближчих до озера будинках. Середня вартість проживання - 40-50 грн за добу з людини. Невибагливий обід та вечеря коштують 70 грн за добу. Буває, що інтер'єр кімнат, меблі та постіль відверто лякають. Туалет і літній душ зазвичай на дворі. Аби щодня не ходити по 7 км до озера, чимало людей по кілька тижнів живуть на березі водойми у наметах.
До Протопопівки веде нормальна дорога. З Олександрії до цього села через кожні 40 хв ходить маршрутка. А от до самого озера по земляній дорозі після дощу не проїдеш, хіба що всюдиходом. У кінці травня та на початку червня вода ще чиста, бо в озері купається небагато людей. Саме озеро невелике, але глибоке. Проте там є похилий незамулений спуск. Плавати в озері приємно, вода, в якій розчинені солі, наче сама тримає тебе на поверхні. Краєвид приємний, щоправда, мало тіні. Ніякої інфраструктури (туалетів, кіосків тощо) біля озера, на жаль, немає.

Бажаючі провести на Срібному озері вихідні або відпустку, можуть зупинитися у садибі "Вараждин" (Протопопівка, вул. 50 років Жовтня, 51). Там відпочинете з комфортом. Господиня Вікторія Синьогуб (тел. (095)796-40-37) здає на другому поверсі дві кімнати на дві особи по 100 грн за добу з кожного. На цьому ж поверсі - сучасний санвузол з душем, окремо туалет. Також є сауна з басейном - 100 грн за годину. На подвір'ї є місце, щоб смажити шашлики. У будинку - простора кухня. Якщо самі готувати не хочете, почастує господиня. Харчування двох осіб з вирощених у садибі продуктів коштуватиме близько 250 грн на добу. За додаткові 100 грн чоловік господарки відвезе відпочивальників на Срібне озеро (в обидва боки). Інтернет та Wi-Fi є. Також є місце для стоянки машини (в гаражі або на подвір'ї).
 
Переглядiв: 45457
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
Facebook Twitter Viber Skype