×
 
 
арт

Топ сувенірів, які можна подарувати
гостям Кіровограда -
вибір медіапорталу DOZOR
Відвідуючи інші міста, ми, зазвичай, хочемо купити щось на згадку. Щось суто місцеве – з тамтешнім колоритом, символікою. У туристичних містах такої продукції зазвичай достатньо: львівський шоколад, львівське скло, львівська карамель, львівські розмовники, екосумки, футболки, чашки та тарілки, симпатичні недорогі картинки з видами міста.

Насправді у нас теж достатньо сувенірної продукції – як для туристів, так і для жителів міста. При чому і кіровоградської, і єлисаветградської, і кропивницької. Є і банальні речі, часто їх для нас роблять, до речі, львів'яни та одесити на замовлення.

Але в кіровоградських магазинах медіапорталу DOZOR вдалося знайти і дуже креативні ексклюзивні сувеніри, яких дійсно більше ніде не купиш.
 
Путівники
 
Кілька років тому ми з колегою, прикинувшись туристами, шукали у місті хоч якійсь путівник – знайшли лише туристичну карту Кіровограда з назвами вулиць і кількома фото. Сьогодні така література вже є.

У магазині видавництва «Імекс-ЛТД» «Професіонал» (вул. Декабристів, 24) можна придбати «Туристичний довідник міста» - якісне видання з адресами, телефонами, короткими описами музеїв, театрів і т.п., фотографії найкрасивіших будинків, телефони готелів. Вартість теж радує – 25 грн.

Ще бюджетній варіант (теж «Професіонал») – «Паспорт кіровоградця» (10 грн.). «Сувенірний телефонний довідник-путівник» трохи прострочений (він виданий у 2010 році, тому, власне, і коштує так дешево). Зате він навіть більш корисний, ніж «Туристичний довідник». Тут теж є всі потрібні туристу телефони (і непотрібні також – наприклад, телефони усіх навчальних закладів), фотографії цікавих місць, а також карта центральної частини міста та маршрути громадського транспорту.

«Вулицями нашого міста» - це не путівник, а розмальовка, але теж чудовий сувенір як для дорослих, так і для дітей. Вартість – 30 грн.

 
Посуд
 
Чомусь найбільше у нас сувенірного посуду – чашок, кухолів, сувенірних тарілок. Вони є і в магазині «Професіонал», і в художньому салоні напроти міськради, і в магазині «АполлонЪ» (вул. Пашутінська, 44), і в галереї «Єлисаветград» (вул. Пашутінська, 36), і в невеличкому магазинчику на центральному ринку (з боку «Сільпо»).

Більшість чашок і кухолів суто декоративні, їсти і пити з них неможливо. Хіба що в «Професіоналі» є чайні чашки з символікою Єлисаветграда, Кіровограда, Кропивницького, а у худсалоні ми побачили симпатичні чашки з репродукціями картин Сергія Цемрюка.

Щодо декоративних тарілок, то в «Худсалоні» і «Аполлоні» можна придбати високохудожній варіант - тарілки місцевих керамістів Миколи та Олександра Фірсових (160-200 грн.). Глиняні тарілочки ручної роботи, але не таких іменитих художників, продаються на центральному ринку і коштують дешевше – 60-100 грн. Дуже симпатичні яскраві тарілочки з видами міста - репродукціями картин Леоніда Збровського можна купити в галереї «Єлисаветград» (50 грн.).
 
Пряники Олі Мельстер
Такі прянички з видами міста можна придбати в пряничній «Смаколики» (вул. Гоголя, 109) або замовити у майстрині через Фейсбук. Коштують вони недорого – від 15 грн., можна замовити й набір з чотирьох пряників у коробці. До того ж вони дуже смачні і можуть зберігатися цілий рік (не завдяки консервантам, а завдяки пряничному медовому тісту). Картинки – це фотодрук харчовою фарбою.

Взагалі з усієї продукції Олі Мельстер нам найбільше подобаються пряники-розфарбовки для діток. Це вже інша тема.
 
Міські пейзажі
Найцікавіші сувеніри з місцевим колоритом – це репродукції картин сучасних художників і старовинних фотографій Єлисаветграда на холсті або кераміці. Вибір – величезний.

У Худсалоні і «Аполлоні» можна придбати репродукції на кераміці картин Андрія Ліпатова та сучасного львівського художника Сергія Цемрюка. Це Єлисаветград – такий, яким його бачив Ліпатов, чи такий, яким його побачив Цемрюк на старовинних фотографіях. Гарно, яскраво, недешево (500-600 грн.) Що цікаво, такі керамічні панно є в трьох варіантах – з підписами «Єлисаветград», «Кіровоград», «Кропивницький» - кому що ближче.

У принципі, в худсалоні завжди можна купити і оригінальні роботи Цемрюка. Львівський художник знайшов свою нішу – він пише Львів початку ХХ століття за тогочасними фотографіями. Його пейзажі свіжі, яскраві, на них приємно дивитися. А ще його стиль якось дуже підходить Єлисаветграду. Коли ми вперше натрапили на його пейзаж в інтернеті, то спочатку навіть здалося, що це не Львів, а вулиця Дворцова під весняним дощем. Це ще хтось помітив і художнику замовили серію «єлисаветградських пейзажів». Коштують ці роботи 1800-2100 грн.

У «Аполоні», на другому поверсі, можна придбати невеличкі за розміром пейзажі місцевих художників – 450-600 грн.

У галереї «Єлисаветград» - репродукції на холсті робіт чернігівського художника Леоніда Забровського, який спеціально приїздив у наше місто, щоб писати нашу неповторну архітектуру: синагогу, музей Осмьоркіна, краєзнавчий музей, будинок Харлаба на Дворцовій, гастроном «Дзеркальний» і т.п. Його стиль теж дуже підходить нашому місту: пейзажі сповнені кольорів і сонячного світла. Оригінали робіт теж можна побачити в галереї, але вони не продаються. Репродукція в рамці коштує 160 грн., тарілочка – 50, магнітик з картиною Забровського – 20 і т.п.

У «Професіоналі» - невеличкі керамічні панно: види Єлисаветграда, репродукції картин із зображенням театру, фортеці та інших впізнаваних місцевих пам'яток. Тут вони коштують від 120 до 250 грн. в залежності від розміру. Вибір величезний!
 
Листівки
Вони є скрізь – і різні. В «Професіоналі» продаються кілька різних наборів листівок видавництва «Імекс ЛТД»: «На згадку про рідне місто», «На перехресті вулиць і столиць» (це фотографії красивих кутових фасадів, яких у нас більше, ніж будь-де), «Легенди нашого міста» (це великі листівки формату А5 з власне легендами на звороті). Набори всі різні і цікаві, деякі листівки можна придбати в роздріб. Вартість наборів - від 30 до 60 грн, однієї листівки – від 1,5 грн.

Дуже симпатичні набори листівок кіровоградської художниці Наталі Соловйової «Двері старого Єлисаветграда» та «Башти та шпилі старого Єлисаветграда» продаються у худсалоні, «Аполлоні» (і там, і там вони коштують по 70 грн. кожен) та в галереї «Єлисаветград» (по 45 грн.).
 
 
 
… та інше
У магазині «Професіонал» ми знайшли з десяток варіантів «місцевих» блокнотів – від крихітних кишенькових блокнотиків формату А8 до великих блокнотів з магнітами на холодильник або магнітну дошку з видами міста на кожній сторінці. Ціни також різні – від 10 до 45 грн.

Скрізь є магнітики – найцікавіші, на наш погляд, у галереї «Єлисаветград». У худсалоні ми знайшли значки з видами міста.

А найцікавіший, на наш погляд, місцевий «сувенір» (хоча, це, скоріше, для містян, а не для гостей) – така от обкладинка на паспорт (магазин «АполлонЪ», 110 грн.).
Переглядiв: 5041
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
Facebook Twitter Viber Skype