×
 
 
резонанс
Тортури холодом.
В центрі люди два місяці живуть без опалення
Два місяці мешканці кількох квартир у центрі Кіровограда буквально замерзають у власних домівках. Причини вимушеної «кріотерапії» – порив системи опалення, який стався… 13 листопада минулого року. Систему ремонтники полагодили, проте тепло на кілька квартир і досі не подають.
 
Хроніка замерзання
Кіровоградська пенсіонерка Ніна Ніканорівна Токарєва все життя пропрацювала художником. Каже, займатися улюбленою справою зараз не може через вкрай низьку температуру повітря у приміщенні. В її невеличкій квартирі по Чорновола, 46 – трохи більше 10 градусів тепла.
«Це ще я натопила трохи обігрівачем, поки роблю онукам сік з апельсинів. У мого сина - четверо дітей, намагаюся підтримати їх вітамінами. А так - вже два місяці однаково одягненою хожу і по вулиці, і у квартирі»

Ніна Токарєва
замерзає у власній квартирі
Система опалення «рвонула» 13 листопада 2016 року. Ніна Ніканорівна згадує, що гарячою водою почало затоплювати підвал. «Жеківські» ремонтники прибули наступного дня і систему полагодили, проте зауважили, що їм доведеться «тимчасово перекрити опалення». Коли за кілька днів пенсіонерка з сусідами не отримали довгоочікуваного тепла, працівники ЖЕО пояснили – тепла не буде через те, що їм не дають доступу до комунікацій мешканці двох квартир (одна з них на першому, друга – на другому поверсі).
«Ми його (одного з сусідів – ред.) вже просили по-людськи. Головний інженер і начальник ЖЕКу прийшли. Кажемо: «Давайте відсунемо шкаф, давайте заваримо, там на 20 хвилин роботи і люди будуть з теплом». Його реакція була досить різкою та неприємною для нас»
Ніна Токарєва, замерзає у власній квартирі
Пенсіонерка каже, що у ЖЕО намагалися вирішити проблему альтернативним шляхом і «жеківці» зверталися у квартиру на першому поверсі №12, але мешканці не пустили ремонтників до себе.
«Я живу тут 15 років. За цей час великих поривів не було. Мені розповідали, що раніше ці проблеми вирішувалися швидко і сусіди думали про сусідів. Тепер, на жаль, все по-іншому»

Ніна Токарєва
замерзає у власній квартирі
Ніна Ніканорівна показує стіни, вкриті грибком. У її квартирі пліснява майже скрізь – у коридорі, на кухні за холодильником.
 
Батареї – холодні. Аби хоч якось зігрітися, жінка використовує електрокамін, який на ніч позичає в сусідньому офісі. Вдень доводиться вмикати газову духовку. Через холод та задуху в квартирі загинули всі квіти. Поки що разом з господаркою тримаються дві кішки.
 
«У мене хворі серце та судини, весь цей «обігрів» уже не раз за два місяці призводив до загострення хвороб. Від «опалення» вигорає кисень, дихати нічим, голова паморочиться. Кілька разів викликала лікаря. Але сусіди не реагують. А це ж може трапитись з кожним. Усі під Богом ходимо…»

Ніна Токарєва
замерзає у власній квартирі
 
Ті, що під Богом
Аби дізнатися, як зимують сусіди Ніни Ніканорівни, у її супроводі піднімаємося на других поверх. Зважаючи на початок робочого дня, наша героїня має сумніви в тому, що застанемо когось з них вдома.

По черзі пані Токарєва стукає в двері. З однієї з них виглядає молодий чоловік років 20-ти, який називається Юрієм і говорить, що він – родич господарів квартири. Цікавимося в Юрія, чи холодно в його помешканні. Хлопець повертається у квартиру і виносить термометр. Прилад показує 11 градусів тепла.
«…і це при тому, що всю ніч працює електрообігрівач. А ще «кочегаримо» газовою плитою, то на місяць газу йде більше сотні «кубометрів». Дуже холодно: і 6 градусів тепла було, і 3. Ми з дружиною добре одягалися і так ходили по квартирі. Коли спимо - вкриваємося кількома ковдрами. Ми вже загартовані, але подумуємо до тепла жити в іншому помешканні…»

Юрій
сусід Ніни Токарєвої
Ніна Ніканорівна стукає в двері квартири №16 на другому поверсі, де живуть сусіди, через яких, за словами пенсіонерки, в них немає тепла. Двері ніхто не відкрив. Потім спускаємось на перший поверх і жінка стукає до сусідів, які живуть у квартирі №12. Теж марно.
Над квартирою №11 – висить ікона. Пані Токарєва стукає у двері, за хвилину вони відкриваються наполовину і жінка, яка з'являється на порозі заявляє, що вона монахиня і ніякої нікому допомоги не надає, лише молиться за всіх, у тому числі і за сусідів по будинку.
«Згідно церковного устава, ніяких свідчень я не надаю», – «відрізає» жінка, проте за хвилину зізнається, що температура в її квартирі – 12 градусів тепла.
 
Ті ж і ЖЕО
Будинок по Чорновола, 46 збудовано у 1900 році. Всі комунікації тут – під підлогою вздовж зовнішньої стіни. Начальник ЖЕО №1 Світлана Ковальова розповідає, що ремонтники вже два місяці не можуть потрапити до мереж через те, що власник відмовляється їх туди допускати. Численні звернення до міського голови теж не мали впливу.
«Нам потрібно «заглушити» подачу гарячої води. Це можна зробити або в квартирі, або на горищі, де зараз мансардний поверх, куди нас і не пускають. Ми продумували альтернативні варіанти: пустити трубу по поверхні зовнішньої стіни або розбивати стіну. Але це не вихід із ситуації»
Світлана Ковальова, начальник ЖЕО №1
Заступник начальника ЖЕО №2 Ірина Воробйова називає номера квартир, які не дають доступу ремонтникам: 12 і 16. Каже, зробили все, що могли: завели пластикову трубу через кладовку під сходами в підвал.
«Ми туди (до власників квартири, які не допускають ремонтників до мереж - ред.) приходили двічі у супроводі правоохоронців у грудні. Нас не пустили. Ми їм надали ще три дні на роздуми, потім знову прийшли. Вони нас з криками вигнали. Дали їм офіційне попередження, вони нам відповіли, що відмовляються пускати. Зараз ми готуємо позов до суду і будемо позивачами», – коментує сайту DOZOR Світлана Ковальова.
Світлана Воробйова, заступник начальника ЖЕО №1
Рахунків за теплопостачання Ніні Ніканорівні разом з мешканцями ще кількох холодних квартир за «льодовиковий період» не виставлятимуть, пообіцяли в ЖЕО, зазначивши, що надали тепловикам всі необхідні документи. Коли закінчаться випробування холодом у власній квартирі, пані Токарєва не знає і сподівається на те, що сусіди все ж схаменуться і нададуть доступ ремонтникам. Адже навіть нормально прийняти душ жінка не може.
«Виходити мокрою в такий холод – це стовідсотково захворіти. А в мене з пенсії після сплати комунальних послуг та купівлі необхідних ліків не залишається майже нічого»

Ніна Токарєва
замерзає у власній квартирі
Усю п'ятницю і вихідні дні DOZOR намагався отримати коментар у мешканців квартир №12 та 14. У власників цих квартир або їх представників завжди є можливість зв'язатися з журналістами нашого сайту, написавши нам електронного листа на info@dozor.kr.ua. Ми обов'язково вислухаємо і опублікуємо їхню точку зору.
Переглядiв: 2226
ІГОР ВЬЮН
журналіст: ІГОР ВЬЮН
Facebook Twitter Viber Skype