×
 
 
Цілком НЕтаємно:
хто стягуватиме борги з кіровоградців
В Україні з квітня цього року почнуть діяти приватні виконавці. Паралельно з державними, приватні по суті займатимуться тим же - за рішенням суду стягуватимуть борги. Хто саме з виконавців стягуватиме борги - мають обирати самі люди. Аби не помилитися у виборі, кожен має врахувати всі «за» та проти». Деталі з'ясовував DOZOR.
 
Державним – 2% винагороди, приватним – 10%
Інститут приватних виконавців було введено шляхом ухвалення Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» і нової редакції Закону України «Про виконавче провадженя». При розробці законодавства щодо роботи приватних виконавців врахували досвід країн Європи (Франції, Бельгії, Нідерландів та Польщі).
«Цю змішану систему, в якій паралельно працюють і державні, і приватні виконавці, було впроваджено в рамках судової реформи. Мета нововведень - вдосконалити рівень виконання рішень судів, задовольнивши всі інтереси і права тих людей, які за рішенням суду хочуть забрати своє»
Маріанна Касімова, начальник управління ДВС ГТУ юстиції у Кіровоградській області
Існуючий інститут державних виконавців подекуди викликає нарікання у людей. Основна претензія - відсутність стовідсоткового фактичного виконання судових рішень органами ДВС.
«Люди нарікають і на бездіяльність державних виконавців, і на недостатню ефективність їхньої роботи. На сьогоднішній день я не можу сказати, що органи ДВС спрацьовують стовідсотково»
Маріанна Касімова, начальник управління ДВС ГТУ юстиції у Кіровоградській області
За словами начальника управління ДВС, головною причиною, що негативно впливає на ефективність роботи державних виконавців, є велике навантаження.
«Після приходу виконавчих документів, їх треба відкрити, розпочати документування. Після цього проводяться низка виконавчих та процесуальних дій і робота з тими документами, які перебували на виконанні у минулому і позаминулому місяці. Це дійсно - дуже велике навантаження»
Маріанна Касімова, начальник управління ДВС ГТУ юстиції у Кіровоградській області
Взагалі робота державного виконавця складається з двох частин: роботи з документами (приведення всіх процесуальних документів у відповідність до закону) та, власне, виконавчих дій (вихід до місцезнаходження, здійснення опису та арешту, проведення виселення тощо). Заробітна плата у державних виконавців на сьогодні становить 3200-5200 гривень на місяць.
«Як тільки державний виконавець приходить до нас на роботу, він отримує заробітну плату у розмірі не нижче мінімальної, яка із 1 січня становить 3200 гривень. Розмір заробітної плати державним виконавцям планується підвищити за рахунок встановлення стимулюючих виплат у вигляді надбавки за інтенсивність праці та за рахунок преміювання у межах фонду оплати праці»
Маріанна Касімова, начальник управління ДВС ГТУ юстиції у Кіровоградській області
При виконанні судових рішень майнового характеру державному виконавцю встановлюється винагорода – 2% за рахунок виконавчого збору (сплачує боржник). Заробіток же приватних виконавців, які почнуть діяти вже через півтора-два місяці, складається з винагороди розміром 10 відсотків від стягнутої у боржника суми. Цю суму також сплачує боржник. З цих грошей приватний виконавець має утримувати себе, офіс, автомобіль тощо.
«Якщо буде конкуренція [між державними і приватними виконавцями - ред.], то таким чином буде зменшено рівень корупції. Адже головне - це право кожної людини вибрати, куди подати виконавчі документи: до державного виконавця, оскільки в людини може бути недовіра і розуміння низького показника фактичного виконання рішень, або віддати свою справу приватному виконавцю. І тут буде стимул для державних виконавців, адже той за фактичне виконання отримує винагороду»
Маріанна Касімова, начальник управління ДВС ГТУ юстиції у Кіровоградській області
«Всім, хто прийматиме рішення про те, куди віддавати своє виконавче провадження, варто врахувати, що при зверненні до державного виконавця буде сплачено виконавчий збір. А у приватного виконавця окрім основної винагороди, яку йому фактично виплачує боржник, є ще можливість домовитись із стягувачем про додаткову винагороду. Це у тому випадку, коли справа важка, резонансна, або потрібні додаткові сили для виконання судового рішення. І платити чи не платити додаткові гроші - справа добровільна. І є пряма заборона стягувати додаткову винагороду з боржника», - запевняє Маріанна Касімова.
Маріанна Касімова, начальник управління ДВС ГТУ юстиції у Кіровоградській області
Домовленостей стягувач боргу з приватним виконавцем мають досягти до початку виконавчих дій. Змінити «правила гри» після їх початку приватному виконавцю буде складно: якщо стягувач відмовиться додатково преміювати виконавця, то йому доведеться задовольнятися основною винагородою. Добровільно відмовитися від виконання судового рішення приватний виконавець майже не в змозі. А от примусово передати справу до іншого приватного виконавця або до органів ДВС можна за таких обставин:
  • рішенням дисциплінарної комісії припинено діяльність приватного виконавця на 6 місяців;
  • зупинена діяльність приватного виконавця взагалі. В такому разі справа передається до іншого «приватника» або до державного виконавця;
  • якщо приватного виконавця тримають під вартою
 
Хто працюватиме приватним виконавцем
Оскільки для нотаріусів, арбітражних керуючих, адвокатів передбачена спрощена система (вони не проходять стажування, якщо пропрацювали на даних посадах рік), саме ці люди складуть основний «костяк» майбутніх приватних виконавців, вважає Касімова. Проте, припускає, туди підуть всі ті, хто розуміється на діяльності у виконанні судових рішень і не боїться входити до реєстрів і працювати в них. За процедурою, вони навчання і відразу складають кваліфікаційний іспит.
Вимоги до кандидатів у приватні виконавці наразі такі:
  • Вік від 25 років;
  • Вища юридична освіта не нижче другого рівня (магістр, спеціаліст);
  • 2 роки стажу у галузі права після отримання диплому;
  • Він подає медичні довідки встановленої форми;
  • Він має бути дієздатним;
  • Він має бути незасудженим (не допускається, якщо кандидат має незняту або непогашену судимість);
  • Не допускається, якщо має корупційні правопорушення, або порушення пов'язані з корупцією протягом 3 років з дня вчинення.
  • Не допускається, якщо людина була звільнена з посади судді, прокурора, працівника правоохоронних органів, з держслужби протягом трьох років з дня звільнення;
  • Не допускається, якщо людина позбавлена ліцензії на заняття нотаріальною, адвокатською діяльністю або діяльністю арбітражного керуючого протягом 3-х років з дня прийняття відповідного рішення та ін.
Маріанна Касімова впевнена, що перше, про що потрібно думати бажаючим працювати приватним виконавцем, знання законів та вміння працювати з людьми. Все це потрібно, аби не втрачати дорогоцінний час на суди, в разі, якщо їхні дії оскаржуватимуть.
«Майбутні приватні виконавці проходять навчання на базі Інституту післядипломної освіти Міністерства юстиції України. Його тривалість - 23 робочі дні. За цей час кандидати вивчатимуть закони, за якими вони працюватимуть, процедуру примусового стягнення, роботі в реєстрах [в Автоматизованій Системі Виконавчих Проваджень та інших реєстрах - ред.]. Після проходження навчання особі видається свідоцтво про навчання»
Маріанна Касімова, начальник управління ДВС ГТУ юстиції у Кіровоградській області
Після навчання майбутні приватні виконавці приходять до управлінь ДВС в областях для проходження стажування, яке триває не більше місяця. Тут вони, згідно плану стажування, отримують практичні завдання. За результатами складається довідка до Міністерства юстиції, а майбутнім приватним виконавцям видається свідоцтво про проходження стажування. Після цього вони звертаються до кваліфікаційної комісії про допуск їх до кваліфікаційного іспиту.
Після допуску майбутні приватні виконавці проходять: електронне анонімне тестування зі 100 питань (тривалість 2,5 години); ситуаційні завдання та практичні завдання (тривалість по 60 хвилин). Всього кваліфікаційний іспит займе 4,5 години.

Після іспиту приймається рішення про допуск майбутніх приватних виконавців до діяльності, але вони повинні заявити про власну готовність. Для цього потрібні офіс та страхування діяльності (на початок треба застрахувати на суму у 1000 неоподаткованих мінімумів - 3.200.000 гривень). Після цього особі видається посвідчення про право на здійснення діяльності приватного виконавця.
 
Перевірка на «справжність»
Взагалі приватних виконавців одночасно контролюють Мінюст і Рада приватних виконавців. Відтак на незаконні дії «приватника» можна поскаржитись до міністерства юстиції (після розслідування там будуть приймати рішення про дисциплінарну відповідальність за протиправну діяльність чи бездіяльність), або ж оскаржити незаконні дії в судовому порядку.

Якщо ви - боржник, то аби пересвідчитись, що перед вами саме «ваш» приватний виконавець, вже створено «Єдиний реєстр приватних виконавців». Також, хто саме виконує «ваше» судове рішення, можна побачити у «Реєстрі боржників», де можна дізнатися, який саме орган ДВС або хто саме з «приватників» стягуватиме з вас борг. Там є П.І.Б. боржника, дата його народження, номер виконавчого провадження і хто виконавець та категорія стягнення. При собі приватний виконавець матиме посвідчення встановленого зразка.
«Перші приватні виконавці мають з'явитися у квітні. Наразі до першого набору слухачів навчальних курсів увійшло 210 осіб. Ці списки уже оприлюднено. Я думаю, що має пройти мінімум рік-два, зібратися статистика і ми побачимо та проаналізуємо як ефективність роботи приватних виконавців, так і чи стимулювала реформа роботу державних. Найголовніше - потрібно, щоб до приватних виконавців звикли люди, щоб вони їм повірили і несли їм документи», - говорить Маріанна Касімова.
Маріанна Касімова, начальник управління ДВС ГТУ юстиції у Кіровоградській області
Переглядiв: 3151
ІГОР ВЬЮН
журналіст: ІГОР ВЬЮН
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype