×
 
 
У Кіровограді потруїли безпритульних собак (ВІДЕО)
Поки міська влада намагається запровадити програму по регуляції чисельності безпритульних тварин, в обласному центрі продовжують жорстоко розправлятися з бродячими собаками. У мікрорайоні Некрасівка невідомі отруїли місцевих улюбленців, яких підгодовували мешканці навколишніх будинків. Під удар отрути потрапила дві собачі «парочки», одна з них жила на подвір'ї. З чотирьох собак вижила лише одна, яка зараз майже не виходить за межі хазяйського двору.
 
Тварини
Півтора-два роки тому на вулицю Сиваську приблудились два песика: «хлопчик» і «дівчинка». Пізніше хтось з сусідів викинув надвір ще одну собаку, яка перед тим ощенилась. За словами місцевих жителів, собаки боялися ледь не кожну машину або людину.

«Ще одне цуценя я побачив біля супермаркету і воно просто побігло за мною. Підійшовши до воріт, я відкрив їх і запросив малого всередину. Він заскочив і залишився жити на подвір'ї. Вуличні собаки тривалий час жили ось тут на купах будматеріалів: щебеню, піску. Вони потоваришували з нашим песиком і часто гралися разом. У них не було засобів до існування. Люди, які тут зібрались [до журналістів сайту DOZOR вийшли вісім місцевих жителів - ред.] - постійно підгодовували їх, тому що ми маємо піклуватися про братів наших менших. У цьому проявляється наша людяність. Кожного дня я купував кості, варив їм кашу, разом з дружиною та сусідами підгодовували їх. Восени, коли задощило, виніс з двору велику будку для двох песиків. Ще одну «дівчинку» забрав до себе у двір»
Олександр, місцевий житель
Сусідка Олександра Людмила теж постійно підгодовувала хвостатих: завжди мала для них шматочок ковбаски або ще якийсь смаколик.
«Вони були завжди ситими, ніколи не «жебракували». Навіть не всі домашні тварини їли так, як ці. Вони і ковбасу іноді заривали про запас»
Людмила, місцева жителька
В один голос люди кажуть: собаки були неагресивними ані до інших тварин, ані до дітей. Більш того, «дівчата» були стерилізовані і мали на вухах кліпси жовтого кольору.
«Місцеві домашні собаки відносились до вуличних привітно. Вони разом гралися, разом бігали у сквері неподалік і жодної агресії до людей»
Олександр, місцевий житель
 
Нелюди
Першу мертву собаку Олександр знайшов 13 лютого опівдні неподалік від власного будинку.
«Повертаючись додому, побачив страшну картину: метрах в 12 від мого будинку лежала одна з «наших» собак. Я почав її оглядати. Вона вже була мертвою, лежав закляклий труп, з рота йшла піна з кров'ю. Явні ознаки отруєння. Я взяв лопату і поховав її у сквері. Про другу мертву «нашу» собаку я дізнався від дружини, яка сказала, що вона лежить метрів за 200 від нашого будинку. Знайшов її - ті ж «отруйні» ознаки. Приніс до скверу і поховав поруч з першою»
Олександр, місцевий житель
Третього «свого» пса Олександр знайшов наступного дня за кучугурою снігу і поховав теж у сквері поруч із «товаришами по нещастю».
«Весь тиждень я шукав четверту собаку. І вже в суботу 18 лютого я вийшов у двір і почув собаче виття. Вийшов за ворота і побачив, як під воротами лежить наша Веста - єдина, яка вижила після отруєння. Я відразу її оглянув - всі ознаки отруєння: червоні білки очей, собака всього боїться. Я її додому пустив - довгий час не хотіла виходити. Що вона пережила, можу тільки здогадуватись. Очевидно, на відміну від інших собак, вона щось відчула і не стала доїдати отруту, тому і вижила. Зараз вона безвилазно сидить вдома»
Олександр, місцевий житель
Те, що мертві собаки лежали просто неба, підтверджує і сусід Олександра Леонід, дружина якого разом із дворічною дитиною проходили якраз біля загиблої тварини.
«Дружина з меншим сином в обід йшла в школу по старшого сина. Меншому сину два роки. Вони йшли в школу і бачили, як біля сусідів лежала собака мертва з піною з рота і кров'ю. І вже трохи далі друга собака лежала мертва. Ці собаки, яких потруїли - нормальні собаки: нас не чіпали, нам не заважали»
Леонід, місцевий житель
 
Люди
Обурені смертю улюбленців люди достеменно не знають, хто отруїв «їхніх» собак, проте припускають, що до цього причетна голова квартального комітету, оскільки нібито телефонувала до одного з мешканців зі скаргами на безпритульних собак. Разом з місцевими жителями прямуємо до «квартальної» Олени Коломієць в її прийомні години. Проте, побачивши візитерів, невисока жінка у довгій куртці швидко заходить у двір і зникає в будинку. Втомившись кликати голову квартального комітету, Олександр викликає патрульну поліцію і в автомобілі пише повідомлення про злочин.
 
«Заява зареєстрована. Працівники поліції нині проводить перевірку з метою встановлення осіб, які можуть бути причетними до отруєння тварин»
Віталіна Бевзенко, речник обласної поліції
У шоці від скоєного на Некрасівці і захисники тварин. Голова ГО «Щасливий пес» Оксана Литвинова зізнається, останнім часом випадки отруєння безпритульних тварин почастішали, проте має сумніви, що це зробили догхантери.
«Почастішали випадки отруєння собак. Не думаю, що це догхантери, адже за моїми даними, у нас в місті такої організації немає. Це просто жах, багато з отруєних - стерилізовані і мають кліпси. Що відбувається? Сьогодні телефонували: на Новомиколаївці випадки отруєння, на вулиці Героїв Сталінграда [нині Героїв України - ред.] кілька днів тому - на Хабаровській. Зараз мені написали, що на Некрасівці потруїли собак. Стерилізовані собаки ніякої загрози собою не являють»
Оксана Литвинова, голова ГО "Щасливий пес"
Чим зловмисники могли отруїти тварин, теж здогадуються. Кажуть, симптоми отруєння схожі на використання проти собак «людських» ліків від туберкульозу.
«Труять зараз частіше за все ізоніазидом. Це препарат для лікування туберкульозу, продається без рецепту. Собака спочатку блює, потім в неї наступають судоми і тварина вмирає в страшних конвульсіях і стражданнях. Розтин собаки можуть здійснити лікарі державної ветклініки»
Оксана Литвинова, голова ГО "Щасливий пес"
Говорячи про першу допомогу отруєній ізоніазидом або щурячою отрутою тварині, голова ГО «Щасливий пес» повідомляє, що вона має бути надтерміновою
«Потрібно колоти до 1 упаковки вітаміну В6 з невеликими інтервалами, а також зробити укол сульфакамфокаіна для підтримки серця. Також потрібно давати «рвотне» - можна використати перекис водню, який потрібно розводити з водою і вливати тварині в рота»
Оксана Литвинова, голова ГО "Щасливий пес"
 
 
Післямова
Говорячи про загиблих собак, Олександр – безперечно, людина сильна і фізично, і морально – здається, ледь стримує сльози. Зізнається, після того, як поховав улюбленців всієї вулиці у сквері, відразу прибрав у двір будку. Каже, що не може дивитися на пусту домівку для тих, хто ще пару тижнів тому кожного ранку зустрічав його…
«Ці собаки - як люди. Парочка, яка жила в будці, поводила себе абсолютно по-людськи: коли «хлопчик» затягав у будку кісточки, «дівчинка» безапеляційно викидала їх на вулицю. А після того, як якісь «люди» викрали з будки ковдру, якою я утеплював собачу домівку, «дівчинка», відпустивши свого «хлопця» на прогулянку, завжди залишалась охороняти будку»
Олександр, місцевий житель
Переглядiв: 5932
ІГОР ВЬЮН
журналіст: ІГОР ВЬЮН
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
ОЛЕНА КАРПЕНКО
автор вiдео: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype