×
У Кропивницькому знищили патронажну службу Товариства Червоного Хреста
Другий рік поспіль міська організація Товариства Червоного Хреста у Кропивницькому фактично не працює – через скасування фінансування державою та ігнорування міської влади. Востаннє допомогу Червоний Хрест отримав від міськради Кропивницького в 2018 році і вже два роки, попри обіцянки міської влади, кількасот людей не отримують таку потрібну, а головне – безкоштовну медичну допомогу від патронажної служби. Медіапортал DOZOR вирішив дізнатися у керівника обласної організації Товариства Червоного Хреста Валерія Юрченка про те, яким чином працює організація зараз і як справляється без обіцяної допомоги місцевих управлінців.
Як відомо, Товариство Червоного Хреста у Єлисаветграді запрацювало при міському голові Олександру Пашутіні і майже 150 років було престижною організацією, яка працювала до і після революції, при різних режимах та при різній владі.
За словами керівника обласної організації Товариства Червоного Хреста Валерія Юрченка, патронажна служба безкоштовно допомагала людям, зокрема, похилого віку, у яких немає родичів та коштів. Так було до 2017 року – тоді Міністерство охорони здоров'я вирішило, що Товариство Червоного Хреста дублює роботу соцслужб і припинило його фінансування.
«З 2017 року медсестри усіх наших організацій були звільнені. Це підірвало принципи роботи Червоного Хреста, - розповідає Юрченко. – Нам сказали, що в рамках децентралізації влади Товариством Червоного Хреста тепер має опікуватися місцева влада. Обласна влада нам допомагала завжди і фінансує обласну організацію, але на її плечах є і низка інших організацій. А міськрада Кропивницького торік дала нам тільки 75 тисяч із необхідних на зарплати патронажним медсестрам 730 тисяч гривень. Але і їх ми не отримали, оскільки їх запропонували нам запізно – у грудні, в кінці року».
Щоб врятувати міську організацію, Валерій Юрченко особисто звертався до міського голови Андрія Райковича.
«Я прийшов до Райковича, до нього завжди дуже складно потрапити, але я добився. Він сказав мені: «Яка ціна питання?» Я відповів, що для забезпечення людей похилого віку, самотніх патронажними медсестрами треба 730 тисяч. Він відповів: «Це не питання, я виділяю 800 тисяч». До сьогоднішнього дня він не виділив жодної копійки. Ми змушені були припинити роботу міської організації. І от уже другий рік вона практично не працює», - говорить Юрченко.
«Як на "Ятрань" зробити дорогу, так знайшли 16 мільонів. Цих коштів вистачило б на 23 роки утримання патронажної служби Червоного Хреста. У чому винні люди, які потребують допомоги? Вони не винні в тому, що чиновники обіцяють виділити грошей, але не виконують обіцяного! » - констатує Валерій Юрченко.
Валерій Юрченко каже: у 2020 році ситуація погіршилася ще більше. У серпні міськрада розповсюдила інформацію що Товариству Червоного Хреста виділили 50 тисяч гривень, однак організація так нічого і не отримала, хоча і підготувала необхідні документи і має готові програми з розподілом коштів на рік.

За словами директора, наразі все знаходиться на плечах волонтерів. Нині завдяки допомозі небайдужим вдалося зібрати близько мільйона гривень. У цей час кандидат на посаду міського голови Андрій Райкович піариться на проектах соціального захисту на білбордах – в тому числі і незаконно використовуючи логотип Товариства Червоного Хреста.
«На бігбордах міська рада показує свою так звану діяльність і використовує при цьому емблему Червоного Хреста, що категорично забороняється. Можна використовувати лише з нашого дозволу. Зараз з цього приводу ми написали звернення до міського голови», - говорить Юрченко.
Зараз більше 430 самотніх людей похилого віку залишилися без допомоги патронажних медсестер, які надавали медико-соціальну допомогу.
«Ми вимушені констатувати, що за весь період існування Червоного Хреста, а це майже 150 років, його функціонування припинялося двічі. Перший раз – під час окупації фашистськими загарбниками. І вдруге - при нинішньому міському голові – Андрію Райковичі», - не приховуючи розчарування, говорить Валерій Юрченко.
За коментарем медіапортал DOZOR звернувся до управління соціальної підтримки міської ради Кропивницького. Але там сказали, що грошей для Червоного Хреста немає.
«У 2020 році їм виділено 50 тисяч гривень, але їх поки не дали, тому що ще немає фінансування», - пояснюють в управлінні соціальної підтримки населення.
Переглядiв: 18287
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
Facebook Twitter Viber Skype