×
 
 
У центрі Кіровограда нівечать пам'ятку архітектури
Власники приміщень в історичних будівлях обласного центру не дуже переймаються питаннями збереження надбання історії. Значно легше оновити фасад пам'ятки архітектури без бюрократичної тяганини та зайвих витрат. І так часто роблять, стверджують представники управління містобудування та архітектури Кіровоградської міськради. Таке відбувається через безграмотність та сумнівні традиції населення. Наші люди звикли спочатку щось будувати, а вже потім узаконювати будівництво. Але чи можна розраховувати на хоч якесь збільшення у місті туристів, якщо по-варварськи ставитись до історичної спадщини?
Так, нещодавно у редакцію DOZOR поскаржилась одна з власниць житлового будинку по вулиці Пашутінській, 61 Світлана Чебаненко. Цей будинок є пам'яткою архітектури XIX століття. Перш ніж проводити реставрацію фасадів таких об'єктів потрібно розробити загальну проектну документацію, щоб зберегти історичну цінність будинку. Для виконання цих робіт Чебаненко одержала відповідне реставраційне завдання. Кожен власник будинку має здійснювати роботи на своїй частині фасаду тільки у відповідності до спеціального проекту. Чебаненко такий проект замовила, проте стверджує, один з власників, бізнесмен Олександр Юрченко, якому належать підвальні приміщення будинку, знехтував усіма проектами і дозволами. За її словами, щоб здешевити роботи та прискорити здавання приміщень в оренду, він найняв працівників, які просто закидають старовинну ліпнину та рельєфні виступи фасаду штукатуркою. А саме у місці, де планують розмістити зовнішні блоки кондиціонерів. Це повністю суперечить правилам містобудування та заборонено чинним законодавством.
"Це явне порушення. Кондиціонери в жодному разі не можна встановлювати на фасадах пам'яток архітектури. Аналогічно - розміщувати на фасаді рекламу. В країнах ЄС цього неухильно дотримуються", - повідомила головний архітектор проекту, який розробляє ПП "Аю-Даг-А", Наіля Мамедова.
Слід сказати, що цей будинок розташований у кварталі історичного ядра центральної частини колишнього Єлисаветграда. Будівля є однією з небагатьох споруд періоду другої половини XIX століття і входить до комплексної забудови колишнього гостьового двору. Приміщення першого поверху використовували під житло і торговельні об'єкти, другого - здавали в оренду мешканцям, а в підвалі зберігали продукти харчування.
"Я мрію привести цей будинок в порядок. Хочу, щоб будинок, розташований в самому центрі, прикрашав місто, а не тільки використовувався для комерційних цілей. Якщо ж кожен на власний розсуд буде відновлювати фасад, то будинок втратить свою історичну цінність. Хіба буде привабливим будинок в різних за формою та кольором клаптиках?" - обурюється Світлана Чебаненко.

Світлана Чебаненко
одна з власниць житлового будинку по вулиці Пашутінській, 61
В акті технічного обстеження цього будинку вказано, що приміщення є аварійним. Тому перед реставраційними роботами спочатку потрібно укріпити стіни та перемички над вікнами так, щоб це не змінило естетичний вигляд екстер'єрів. Також передбачена реконструкція даху у єдиному архітектурному стилі з усією будівлею. У реставраційному завданні вказується, що комплексні ремонтно-реставраційні роботи фасаду слід проводити з відновленням пошкоджених елементів декоративного оздоблення при максимальному збереженні того оздоблення, яке є автентичним. У завданні для проектування дуже багато різних вимог, яких слід обов'язково дотримуватись. Але під час огляду будинку ми побачили, що з правого боку всю автентичність вже заліпили гладкою штукатуркою.
"Таке робити категорично неможна. Ми ніяких дозвільних документів на проведення фасадних робіт в цьому будинку не надавали. Але повноважень припинити роботи у нашого управління немає. Такі повноваження має державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ). Якщо людина відмовиться усувати порушення, то роботи припинять в судовому порядку. Не зважаючи на те, що будинок є пам'ятокою архітектури, люди вважають, що це їхня власність. Але якщо багатоквартирний будинок належить до пам'яток архітектури, то один з власників має укласти охоронний договір на цю пам'ятку і стежити за її збереженням. У деяких випадках за порушення настає навіть кримінальна відповідальність", - коментує начальник управління містобудування та архітектури Кіровоградської міськради Вадим Мездрін.
 
 
Звісно, DOZOR звернувся за коментарем до людини, на яку нам поскаржились.
"У цьому будинку я є власником менше року, але вже встиг навести там порядок. Скрізь на моїх об'єктах у місті охайність і чистота. Тобто я прикрашаю місто. А Світлана Чебаненко за 20 років володіння приміщеннями у цьому будинку не спромоглася нічого зробити для поліпшення його зовнішнього вигляду. Я юрист і знаю, що на своїй частині стіни можу робити те, що вважаю за потрібне. Це моя власність. Особливої історичної цінності цей будинок не має, адже це не пам'ятка історії національного значення. Якщо Мездрін вважає, що робити таке недопустимо, то це його бачення. Нехай тоді він заборонить мені здійснювати роботи. А от у інспекції ДАБІ до мене не може бути претензій, оскільки капітального перепланування будинку я не робив. Я утримую на постійній основі адвоката і юриста, тому ви добре подумайте, перш ніж щось писати", - порадив нам Олександр Юрченко.

Припинити роботи та накласти штраф на порушника може управління ДАБІ в Кіровоградській області. В цьому управлінні нам повідомили, що така перевірка ще не проводилась, мовляв, скарга від Світлани Чебаненко надійшла недавно, а термін розгляду скарг становить 30 днів. Сподіваємось, що інспекція належним чином розгляне скаргу.

Раніше збереженням пам'яток архітектури займався відділ охорони культурної спадщини департаменту культури ОДА. Але кілька тижнів тому відповідний відділ було створено в управлінні містобудування міськради. Два спеціалісти цього відділу зараз проводять інвентаризацію. Враховуючи те, що в Кіровограді нараховується 570 пам'яток архітектури місцевого значення, знати, що зараз робиться з усіма пам'ятками, спеціалісти управління будуть не раніше, ніж через півроку. Отож ситуація щодо контролю за пам'ятками зараз є не зовсім керованою і цим користуються порушники.
 
 
Переглядiв: 9242
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype