×
 
 
Ухилитися від сплати аліментів стало важче:
Як тепер
стягуватимуть борги
В Україні протягом останніх 10 років кількість жінок, які самі виховують дітей, зросла у 20 разів. Ці статистичні дані свідчать про гостроту проблеми стягнення аліментів. Близько 2,5 млн батьків нашої країни зараз сплачуть аліменти своїм дітям. З них 600 тисяч платять аліменти у примусовому порядку, а 50 тисяч мають заборгованість з виплати. Зокрема, на Кіровоградщині з недобросовісних батьків торік було стягнуто 65,7 млн грн на користь майже 13 тисяч дітей. На жаль, аліменти заплатили не всі, 17% батькам області вдалося ухилитися від сплати. Внаслідок цього постраждало майже 4 тисячі дітей. Чому так сталося і чи збільшились можливості виконавчої служби щодо стягнення аліментів? Про це DOZOR спілкувався з начальником головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Вадимом Гуцулом.
 
Нове у виконавчих провадженнях
Минулого тижня набрали чинності зміни до Законів України "Про виконавче провадження". В результаті цих змін з'явилися нові інструменти, які дозволять державним виконавцям ефективніше стягувати аліменти. Якщо боржник має сукупну піврічну заборгованість по аліментах, постановою держвиконавця йому можуть заборонити виїжджати закордон. З огляду на те, що зараз дуже багато людей працюють за межами України, цей інструмент досить ефективний. Раніше для заборони виїзду було потрібне рішення суду, а в суді було потрібно довести, що батько ухиляється від сплати аліментів. Але наявність заборгованості без поважних причин вже свідчить про ухиляння від сплати.

У держвиконавців також з'явилася можливість заборонити боржнику користуватися автомобілем та заборонити полювати. Звісно, ці заходи вплинуть лише на заможних аліментників. Варто зауважити, що боржнику не можна заборонити керувати транспортом, якщо його автомобіль є єдиним джерелом отримання доходу. Наприклад, особа легально здійснює підприємницьку діяльність та перевозить продукти (товари) або надає якісь транспортні послуги.

У Кодексі законів про адміністративні правопорушення з'явилася стаття 183 -1, згідно з якою суд за ухиляння від сплати аліментів може направити боржника на виконання суспільно корисних робіт тривалістю від 120 до 240 годин. Якщо людина ухиляється від таких робіт, то за рішенням суду її можуть арештувати до 15 діб.
"Я дав доручення, щоб при винесенні постанов про застосування до боржників обмеження у праві виїзду за межі України, тимчасового обмеження боржника у праві полювання та іншого державні виконавці обов'язково перевіряли, чи не відбулося часткове або повне погашення боргу, про яке ще не знає держвиконавець. Таке інформування є обов'язком і стягувача, і боржника, але люди не завжди це роблять. Підтвердженням того, що боржник сплатив певні кошти, є розписка стягувача або платіжні документи. Бувають різні форми компенсації боргу: іноді боржник купує дитині продукти, одяг або оплачує її навчання, що підтверджується грошовими чеками. Тобто перед винесенням вказаних постанов обидві сторони мають бути запрошені до виконавчої служби та надати уточненні дані щодо сплати аліментів".

Вадим Гуцул
начальник управління юстиції області
Водночас, якщо стягувач або боржник проігнорували запрошення виконавчої служби, вона має право винести постанову про застосування до боржника тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, тимчасового обмеження боржника у праві полювання, а також тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, та направити її до виконання. Наприклад, прикордонній службі для недопущення виїзду боржника за кордон. Не пізніше наступного робочого дня після винесення такої постанови вона направляється обом сторонам, і в разі незгоди особи можуть оскаржити її у керівника державної виконавчої служби, надавши докази сплати боргу.

Якщо людина офіційно одержує закордоном зарплату і декларує її в податковій службі, то визначити розмір сплати аліментів легко. Але більшість громадян України нелегально працюють закордоном, тому розмір їхніх доходів складно визначити. У цьому разі застосовуються накладення арешту на майно боржника. Коли розмір доходів аліментника невідомий, то аліменти стягують у розмірі не меншому 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У 2018 році він становить 746 грн на дитину віком до 6 років та 920 грн на дитину віком від 6 до 18 років. Якщо один з батьків, який зобов'язаний сплачувати аліменти, ухиляється від їх сплати, не має можливості утримувати дитину або його місце проживання невідоме, то держава може призначити тимчасову допомогу.
 
Секрети виконавчих органів
Як же діяти, якщо що хтось з батьків ухиляється від сплати аліментів дитині? У суді стягувач (мати чи батько) мають одержати виконавчий лист із зазначеними розмірами стягнення аліментів. Цей лист разом з відповідною заявою особа має надати у виконавчу службу за місцем проживання відповідача. Далі виконавча служба відкриває виконавче провадження та з'ясовує через відомості Пенсійного фонду та Державної фіскальної служби, чи одержує аліментник якісь доходи. Якщо такі дані є, держвиконавець одразу виносить постанову про стягнення аліментів і направляє її до бухгалтерії підприємства.
"Якщо ж таких відомостей немає, то в реєстрі нацполіції перевіряють наявність у боржника транспорту. Якщо відповідач задіяний у сфері сільського господарства, також направляється запит до держтехнагляду про наявність у нього сільгосптехніки. Якщо транспорту в аліментника немає, то в реєстрі речових прав перевіряють наявність нерухомого майна. Наявність майна, зареєстрованого до 2013 року, з'ясовують також через бюро технічної інвентаризації. У реєстрі Держгеокадастру або в реєстрі речових прав на нерухоме майно державні виконавці також встановлюють дані про наявність у боржника земельних ділянок. Відсутність майна в реєстрах ще не означає фактичну відсутність майна. Буває, що власник нерухомості ще не зареєстрував право на майно. Стягнення на таке майно можна одержати через суд", - роз'яснює начальник головного управління.
Підставою для арешту та реалізації майна є заборгованість, яка перевищує сукупний розмір платежів за три місяці, при цьому звернути стягнення на єдине житло боржника можливо лише при наявності заборгованості, яка становить не менше 20 розмірів мінімальних зарплат, а саме 74 460 грн. Якщо боржник не заробляє гроші за кордоном, на нього не вплине заборона виїзду. Тоді єдиним способом стягнути заборгованість є направлення на виконання суспільно корисних робіт. Усі заходи щодо стягнення заборгованості робляться невідкладно.
"Навіть ще при описі земельних ділянок боржники починають погашати борг. Так, минулого року в області було описано 175 земельних ділянок, на реалізацію потрапили 83, а реалізували лише 21. Скажімо, у Малій Висці боржник сплатив 83 тис. грн кількарічної заборгованості з аліментів після реальної загрози реалізації його земельної ділянки. Коли він побачив, що учасники електронних торгів вже заплатили гарантійні внески і рішуче налаштовані придбати його землю, то заплатив борг в останній день перед торгами", - наводить приклад Гуцул.
Трапляються різні випадки стягнення аліментів. Буває, що людина офіційно ніде не працює, але після виклику у виконавчу службу щомісяця сплачує певні суми аліментів, які перераховує на депозитний рахунок державної виконавчої служби, а з нього кошти перераховують матері дитини.
"Якщо по різних базах даних неможливо встановити місце знаходження аліментника, то все одно виносять постанову про заборону його виїзду закордон. Адже боржнику колись доведеться повернутися на батьківщину. Наприклад, ми 6 років не могли знайти жінку з Компаніївки, яка не платила двом дітям аліменти, котрі перебували у дитячому будинку. Ці діти вже досягли повноліття, але виконавці все одно мусили стягнути заборгованість за несплату у попередні роки. Оскільки знову виїхати закордон ця жінка не змогла, їй довелося іти до виконавчої служби та сплатити 64 тис. грн", - констатує керівник обласної юстиції.
 
Коли стягнути аліменти складно
Розшук боржника національною поліцією здійснюється тільки після відповідної ухвали суду. Але виконання цієї ухвали є проблематичним, оскільки зазвичай поліція повідомляє держвиконавцям, що місце перебування особи не встановлене. Також доволі проблематичним є привід боржника до виконавчих органів. Поліція, яка має привести аліментника, часто повідомляє, що його не було вдома або що він, за словами сусідів, виїхав до Польщі на заробітки. На жаль, є такі виконавчі провадження, де жодним з передбачених законом інструментів не можна стягнути аліменти.
"Основними причинами, через які борги не вдавалося стягнути, є відсутність у аліментників майна та відсутність офіційних джерел доходів. Не завжди вдавалося й одержати ухвалу суду щодо виїзду боржників закордон. Якщо суд не ішов на зустріч виконавчій службі, ми використовували базу даних прикордонної служби, де можна побачити, чи перетинала певна особа межі України. А коли факт такого перетину був зафіксований, суд без проблем задовольняв наші постанови" , - пояснює Вадим Гуцул.
 
Зміни щодо виконавчих проваджень передбачають й певні моральні стимули щодо сплати аліментів. Наприклад, якщо у батька є піврічна заборгованість з виплати аліментів, то він позбавляється права надавати матері дозвіл на виїзд з дитиною закордон. Тепер боржники не зможуть вимагати з матерів розписки, що вони нібито погасили усю заборгованість.

А зовсім недавно міністерство юстиції презентувало окремий реєстр неплатників аліментів - так звану дошку ганьби. Цей реєстр виділили у відкритому для всіх загальному реєстрі боржників. Кожен бажаючий, зокрема жінки, може по прізвищу і даті народження перевірити, чи є в цьому реєстрі певні особи. В ньому вже нараховується 75 тисяч громадян України. Звісно, такий засіб подіє не на всіх боржників, але безперечно вплине на тих, хто має великі доходи або є депутатами рад різного рівня.

Якщо у когось виникнуть конкретні запитання щодо стягнення аліментів, можна скористатися безкоштовною цілодобовою лінією єдиного контакт-центру системи правової допомоги: 0 800 213 103. Також можна зателефонувати на "гарячу лінію" головного теруправління юстиції в Кіровоградській області: 35-66-50, яка працює з 8.30 до 17.30.
Переглядiв: 6616
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype