×
 
 
Як карантин змінив життя активних і відомих жителів Кропивницького
Карантин, який триває фактично місяць, змінив стиль життя усіх жителів країни та Кропивницького, зокрема. Дехто сприймає цей період як відпустку, для когось карантин є справжнім стресом, оскільки у звичайному житті людина активно спілкується. А хтось саме під час усіх можливих обмежень змінює своє життя та займається саморозвитком або ж опановує нові цікаві заняття. Медіапортал DOZOR обрав сімох активних жителів міста та з'ясував, чи відчувають вони позитив від карантину та як обмеження надихають на зміни у житті.
1
Власниця туристичної агенції «7HEAVEN», блогер Анна Зарічна каже: перейшла в режим карантину у середині березня і вдома ні дня не нудьгує, адже є цікаві заняття. У цілому бізнесвумен переконана, що карантин – гарний час для заняття саморозвитком та пошуком себе.
«Якщо говорити про роботу, то в режим карантину ми перейшли з 17 березня, я на два дні пізніше. І з цього часу виїжджала у місто лише двічі: у масках, рукавичках і так далі. У даний час я просто сиджу вдома, навіть не контактую особисто з батьками, оскільки дуже за них хвилююся. 23 лютого я повернулася з Європи, там уже була пандемія коронавірусу. Я дуже хвилювалася, тому самоізолювалася, ретельно слідкувала за станом свого здоров'я і двічі на день вимірювала температуру. У перший тиждень карантину я думала: «Вау, це ж чудово, можна виспатися відпочити, набратися сил». Але зовсім скоро почала активно займатися саморозвитком: записалася на три марафони з інтернет-маркетингу, запису цікавих сторіс та, звісно ж, з туризму. Я займаюся спортом щоденно протягом години: придбала килимок, гантелі, резинки для фітнесу. Крім цього, я часто готую, читаю книги, дивлюся серіали та думаю над створенням нових проектів», - розповідає Анна.

Анна Зарічна
блогер, підприємець
«У цілому негативним у цих карантинних заходах для мене є те, що я не можу так, як раніше спілкуватися зі своїми рідними, близькими, друзями, а також те, що мій бізнес зупинився. Але в цілому я – позитивна людина, вважаю, що ми маємо до цього періоду віднестися з подякою. Він дозволить нам переформатуватися, задуматися, перезавантажитися, згадати про свої дитячі мрії. Можливо, хтось в цей час зрозуміє, що він має займатися чимось новим. Я абсолютно позитивно сприймаю ситуацію, яка склалася, адже у нас є два виходи: або її зрозуміти і сприйняти позитивно, або сидіти і страждати. Я не страждаю, оскільки вважаю, що цей період, мабуть, потрібен усій планеті та людству: нам потрібно зупинитися та замислитися, а планеті треба трішки від нас відпочити», - переконана Анна Зарічна.
2
Власник галереї «Єлисаветград» Микола Цуканов сприймає карантин як відпустку. І під час таких весняних канікул він теж не нудьгує: проводить віртуальні виставки, пише цікаві вірші та вважає, що українці впораються з усіма проблемами і з вірусом теж.
«Я не переходив в режим карантину, сприймаю його як відпустку. Взагаліу цей період змінив своє життя, менше почав десь виїжджати, оскільки є законослухняним громадянином. Але працювати я не перестав, а навпаки роблю ще більше. У мене з'явилося багато вільного часу, є друзі, які знаходяться на карантині, і я намагаюся їх підбадьорити, оскільки вони у напівдепресивному стані. Цього не можна допустити, адже будь-який вірус, не дуже гарна ситуація впливають в першу чергу на нашу психіку та емоції. Я намагаюся донести до них, що все в наших руках і ми з усім впораємося. Якщо говорити про те, який позитив несуть ці обмеження, то скажу: у цей час кожен з нас може переосмислити своє життя, вчинки, те що робив вчора і те, що буде робити завтра. Негативним є те, що не всі в моєму оточенні адекватно сприймають ту інформацію, яку дають ЗМІ. Але я думаю, що бажання жити пересилить страх. Ми, українці, дуже стресостійкий народ. З 1986 року ми живемо у постійному стресі - аварія на Чорнобильській АЕС, розпад Радянського Союзу, майдани, економічні кризи. Якщо про це говорити, то на нашу країну випало чи не найбільше стресових ситуацій, адже в цей час інші країни жили досить спокійно. А ми дивилися на курс долара, ріст цін. Тому я вважаю, що карантин і цю ситуацію ми переможемо, ми вже до цього маємо йти. Впевнений, що і цю неприємність ми переживемо!» - поділився Цуканов.

Микола Цуканов
власник галереї "Єлисаветград"
3
Для відомого в місті нумеролога Наталії Бронщпіц карантин особливих змін не приніс. Фахівець почала ділитися своїми знаннями в рамках онлайн-курсів. Нумеролог сприймає ситуацію, яка склалася, спокійно та позитивно і радить це робити усім.
«Моє життя взагалі ніяк не змінилося, почуваю себе комфортно, працюю багато, як і раніше. Я і до карантину працювала з мінімальним особистісним контактом, мені так комфортніше. У мене є учні, які хотіли особисто зустрічатися, тому я виходила у свій кабінет. Також зустрічалася на чай з подругами. Але в основному працювала дистанційно, вдома, тому не відчуваю впливу карантину. Часу на нові хобі, на жаль, немає, оскільки трансформація моїх курсів з нумерології в онлайн-режим цей час забирає. Я бачу найбільш негативний вплив від телевізора, категорично не люблю його дивитися. А от мій чоловік дивиться і обговорює зі мною те, що прочитав в інтернеті, почув. У ці миті я думаю, що ситуація жахлива. Але розумію, що потрібно себе берегти і дотримуватися усіх правил, бути вдома. Ми з донькою не виходимо з будинку, я розумію, що так має бути. Також я хвилююся за свою старшу доньку, вона в Києві, не поруч», - ділиться Броншпіц.

Наталія Броншпіц
нумеролог
«Разом з цим, повторюся, я нормально себе почуваю під час карантину, немає часу для паніки та суму. Для мене не стало шоком, що діти та чоловік постійно поруч, так було і раніше. Я знаю, чим вони займаються, чим дихають. Складно, мабуть, представникам активних професій. Карантин – це виклик собі і перевірка того, що вийшло. Ця ситуація зупинила кожного з нас на тому рівні, на якому він є. Це час для висновків: чого добився, що не виходить, де ти був у цьому житті та що робив», - каже нумеролог.
4
Засновник спортивного клубу «Борець» Євгеній Скирда самоізолювався сам та зробив це і з своїми вихованцями. Спортсмени на базі не сумують, а тренуються, до того ж роблять це з усіма бажаючими і безкоштовно. Джитсери запустили онлайн-тренування в YouTube і закликають усіх долучатися до спорту під час карантину.
«Я самоізолювався чотири тижні тому і самоізолював наших провідних спортсменів, щоб вони могли продовжити свої тренування. Шість наших джитсерів нікуди не виїжджають, двічі на тиждень їм доставляють до паркану бази продукти. Себе я ізолював вдома. У цей час займаюся новими проектами, зокрема, розвиваю YouTube-канал. У ньому ми проводимо онлайн-тренування, зараз нас дивляться і тренуються більше 300 людей. І вони не лише з Кропивницького, а з усієї країни. Для себе перевіз трохи спортивного приладдя і займаюся вдома. До супермаркету їжджу вночі, купую продукти собі та хлопцям на базу. Я розумію, що зараз є обмеження, але впевнений, що це не привід зупинятися і не розвиватися. Переконаний, що скоро ми повернемося у звичний для нас режим і наші онлайн-уроки будуть жити, це ж добре. Для нас ця ситуація неприємна, але ми змогли знайти позитивні сторони. Ці проблеми мають зробити усіх нас більш витривалими. Це час для перезавантаження, і професійний спорт не терпить зупинок, навіть вимушених. Але я думаю, що після них ми будемо втричі сильнішими. Все, що відбувається – недаремно, ми з усім впораємося», - говорить Скирда.

Євгеній Скирда
засновник спортивного клубу "Борець"
5
Керівник зразкового колективу-студії хореографічного мистецтва «Аеліта» Олександра Ткаченко продовжує активну роботу зі своїми вихованцями у дистанційному режимі. Також активна кропивничанка констатує: у період карантину з'явилося більше часу на чоловіка та дітей і на приготування різноманітних смаколиків.
«На карантин ми пішли десь з 12 березня. Але усі заняття моїх вихованців проводяться у прямому ефірі з усіма групами колективу «Аеліта». Вільного часу все одно немає, але вдалося приділяти більше уваги родині. Ми почали більше часу проводити разом. Щодо мого особистого графіку, то я так само рано встаю і пізно лягаю. А ось що змінилося кардинально – це те, що я почала набагато частіше готувати, прибирати вдома. Із позитивного – ми частіше спілкуємося з чоловіком, нашими двома доньками. На день народження мій чоловік подарував мені собаку, тож тепер я маю більше часу її виховувати. А якщо говорити про негатив – зруйнувалися усі плани, які я хотіла втілити в життя у нашому місті. Усі заходи, виїзди з колективом, участь у фестивалі, організація нашого фестивалю «Об'єднаймо дітей мистецтвом». У всьому іншому – можна жити!», - говорить Олександра Ткаченко.

Олександра Ткаченко
керівник колективу-студії "Аеліта"
6
У дизайнера, керівника модельної агенції «Рімо» та переможця телешоу «Світами за скарбами» Олександра Працкова за час карантину з'явилися нові плани та сили для їх втілення. Наразі він запустив кулінарний відеоблог «Твори і вари», до якого долучає відомих у країні людей. Тому Працков закликає усіх використовувати цей час для своїх талантів і в жодному разі не нудьгувати.
«Я зараз знаходжуся у Києві. У мене було багато планів на березень – у філармонії в Кропивницькому мали б пройти одночасно декілька заходів: «Королева Кропивницького», «Жінка нової ери» та обласний фестиваль beauty-індустрії «Весна. Молодість. Краса», однак не склалося. Звісно, я самоізолювався, але не нудьгую – створив відеоблог «Твори і вари», до нас долучаються багато людей. Багато хто знає, як я люблю готувати, спостерігав за моєю участю у програмі «Майстер шеф» і бачив мої рецепти, які я публікував у Фейсбук. Були і ті, хто просив перейти у режим кулінарного влогу, цим я тепер і займаюся. Двічі на тиждень – у середу та п'ятницю виходять кулінарні відео. Один раз на тиждень в онлайн-режимі до нас долучаються відомі українські артисти, яких я знаю особисто. Я усіх знайомих заразив кулінарією, а сам навчаюся монтувати відео. Негативу під час карантину я не бачу, оскільки не маю проблеми знаходитися у чотирьох стінах або з родиною. Мені не вистачає хіба що зустрічей з друзями і тих заходів, які організовував, вони були частиною мого життя. Але позитив у цьому є, оскільки я почав займатися відеоблогами, про це думав давно, але не вистачало часу. Бажаю кожному правильно та з мудрістю ставитися до цього періоду, тоді жодних проблем не буде», - радить Працков.

Олександр Працков
дизайнер, автор влогу "Твори і вари"
7
Начальник Льотної академії НАУ Сергій Неділько під час самоізоляції займається науковою діяльністю. Очільник закладу переконаний: ситуація з коронавірусом змінить ставлення людей до екології, а також дещо удосконалить сферу освіти у всьому світі.
«У режим карантину я перейшов одразу після того, як міністерство освіти видало наказ, що заклади освіти переходять на дистанційне навчання. Зараз я максимально самоізолювався і продовжую працювати. Насправді роботи дуже багато – займаюся написанням наукових статей, планами, які стосуються академії та іншими справами. Водночас завдяки карантину я став більше проводити часу з дружиною, діти живуть окремо. Якщо говорити про негативний вплив цих обмежень, то в першу чергу проблема в тому, що гинуть люди, стоїть економіка. І це стосується не лише нашої країни. Ми бачимо, що йде значний приріст захворюваності і схоже на те, що ситуація буде ускладнюватися. Але позитив цих карантинних заходів теж є, я думаю, що ця ситуація змінить ставлення людей до екології. Причина усього, що відбувається зараз, саме у екологічних проблемах, тому сподіваюся, що люди після пережитого це зрозуміють і будуть дбати про стан середовища, в якому живуть. Позитивним для мене особисто є те, що саме в цей період вивчаю технології комунікації через мобільні пристрої. Також вчуся дистанційно керувати закладом. Плюс від ситуації і в тому, що вона змусить заклади освіти всього світу серйозно займатися дистанційним навчанням. Після пандемії нові дистанційні технології і залишаться, це добре. Людство зараз знаходиться у стані дитини, яку кинули в воду, щоб вона навчилася плавати. Так і усі ми зараз через ситуацію з коронавірусом мусимо швидко освоїти нові освітні технології», - ділиться Неділько.

Сергій Неділько
начальник Льотної академії НАУ
Переглядiв: 10450
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
Facebook Twitter Viber Skype