- Шлунково-кишкові розлади відчутно зростають у період новорічних та різдвяних свят, коли люди перевантажують шлунок їжею, - говорить Надія Баранова. - Насамперед необхідно пам'ятати про культуру харчування, особливо людям, які мають захворювання органів травлення.
По-перше, під час прийому їжі не рекомендується пити воду та інші напої у великій кількості (не більше 200 мл). Соляна кислота, яка є у шлунку, не лише бере участь у перетравлюванні їжі, а й вбиває значну кількість бактерій. Коли людина вживає велику кількість води, концентрація шлункового соку зменшується, в результаті деякі бактерії залишаються живими і, рухаючись далі по кишківнику, викликають захворювання.
По-друге, не варто перевантажувати шлунок. Під час частих новорічних застіль травна система, зокрема підшлункова залоза, не справляється з великими обсягами їжі. Продукти або просто не перетравлюються, або у людей, які мають хронічні захворювання органів травлення, виникають загострення холециститу, панкреатиту. Тобто навіть у свята не слід забувати про те, що їсти треба маленькими порціями у три основних прийоми їжі. Краще не переїдати, а робити додаткові маленькі перекуси.