×
 
 
Як розробляється проект
нової Набережної
Як відомо, зараз в обласному центрі триває велика робота щодо розробки масштабного проекту з реконструкції Набережної з ініціативи громадського діяча Артема Стрижакова. Все почалося рік тому з перемоги проекту його Муніципального бюро на конкурсі з громадського бюджету. Потім була створена широка робоча група, стартувала глобальна проектна робота і ось сьогодні ми вже можемо побачити перші наробки. Головний архітектор проекту Володимир Рак розповів медіапорталу DOZOR про процес розробки проекту нової Набережної.
За словами архітектора, перший етап відродження рекреаційної зони запланований на відрізку з вулиці Михайлівської до вулиці Острівської.
«На цій ділянці практично відсутні водоочисні споруди. З приватного сектору каналізаційні стоки потрапляли до Інгулу. Тому довелося підключити фахівців з «Дніпроводгоспу» з міста Дніпра, які долучилися до роботи над проектуванням водоочисних споруд, ливневої каналізації, водоприймачів та ін., щоб в період дощів бруд та шкідливі речовини не потрапляли до Інгулу. Проектування починається з встановлення меж проекту, геодезичної зйомки, обстеження існуючих мереж та конструкцій пішохідних мостів та збору вихідних даних, які надані підрозділами міськради. Ця робота практично завершена, зараз розпочатий другий етап обробки цих даних та проектування на стадії технічно-економічного обґрунтування, а також опрацювання робочої документації», - пояснює Володимир Рак.
Зараз дніпровські інженери провели необхідні геодезичні зйомки, потрібні для розробки ливневих очисних споруд. Втім, архітектор стверджує, що, крім проблеми забруднення річки, є ще й зони підтоплення – підйоми грунтових вод, де відсутня система його регулювання.

Загалом над проектом працюють близько 20 фахівців – серед них п'ятеро архітекторів та троє інженерів.
«Якщо ви починаєте «фарбувати губи», а в нашому випадку – створювати зони для відпочинку без прокладення інженерних систем, то доведеться все знімати і створювати наново. Розглядається заміна труб – теплових з ТЕЦ, яка знаходиться біля залізничного вокзалу. Вони застарілі, їх треба замінювати. Те ж саме стосується води – водопроводів, водоводів та каналізаційних мереж. Зараз всі ці технічні питання збираються докупи. Ця робота є однією з найголовніших. Ми вже розпочали розробку робочої документації для певних ділянок», - розповідає Володимир Рак.
«Поки не зроблено техніко-економічне обґрунтування, ми не можемо говорити про вартість робіт на усій ділянці Набережної, яка передбачена для реконструкції. Щодо часових якихось рамок – те ж саме. Ми обробляємо вихідні дані. Ми плануємо створювати в першу чергу спортивну зону, яка розміщуватиметься від Великої Перспективної до Михайлівської. Ми маємо пройти експертизи, щоб перша черга реконструкції розпочалася влітку наступного року», - говорить Володимир Рак.
Зонування території, яка підлягає реконструкції, планували таким чином, щоб жителям міста було комфортно та безпечно. Наприклад, дитячі майданчики розташують у зоні, де відсутній рух транспорту, дитячий парк та зону сімейного відпочинку – де є зелені насадження та відсутні промислові майданчики.

Спортивна зона, наприклад, буде розташована від вулиці Михайлівської до спортивної школи на Великій Перспективній. Спортивний парк включатиме майданчики різного призначення, на які люди можуть приходити та займатися спортом, не платячи коштів. Вздовж даного парку проходитиме пішохідна та велосипедна доріжки. Також тут будуть баскетбольні, волейбольні майданчики, скейтапарк, скалодром, території для заняття різними видами спорту. На протилежній стороні Інгулу буде розташований сімейний сквер, де родини з дітьми матимуть можливість відпочити вати на розважальних локаціях.
 
 
«Друга черга будівництва передбачає реконструкцію Козачого острова. Тут створять дитячий парк, який планується зробити урбаністичним та наповнити його різноманітними сучасними дитячими майданчиками. Зонування парку Космонавтів, який обслуговує мікрорайони 18, Балашівку та прилеглі території, будуть розробляти протягом листопада та частково грудня. Також планується замінити пам'ятний знак воїнам-афганцям, оскільки теперішній знаходиться у незадовільному стані та не відповідатиме концепції майбутньої Набережної. Неподалік пам'ятника воїнам-чорнобильцям передбачено створення фестивального бульвару – місця, де будуть проходити вистави, масові заходи, концерти. Передбачене у плані зонування і розміщення громадських туалетів, які будуть замасковані в зелених насадженнях», - розповідає Володимир Рак.
У плані передбачено і створення музею під відкритим небом, який знаходитиметься на протилежній стороні від Козачого острова. Тут будуть створені часові портали, в яких можна подорожувати. І взагалі ще багато чого передбачає проект. Але головне його завдання – неповторність нової Набережної обласного центру.
«Ми не можемо зробити, як у Києві – обкласти її гранітом, потрібно втілювати неординарні рішення. Будь-який парк, сквер робиться все життя. Для того, щоб створити парк, треба покласти життя. Озеленення, заміна комунікацій – це все довгострокова робота. Я не можу сказати, скільки часу необхідно для повного завершення реконструкції Набережної. Але можу сказати, що це, напевно, одна з найсерйозніших робіт, за яку я беруся наприкінці своєї кар'єри», - резюмує Володимир Рак.
Переглядiв: 6451
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
VK Odnoklassniki Facebook Twitter Viber Skype