×
історія
Як у Єлисаветграді проходили суботники з пікніками від мера (ФОТО)
Термін «суботник» вигадали працівники депо московської залізниці у квітні 1919 року. У відповідь на призов покращити роботу залізниці п'ятнадцять робітників-комуністів вийшли на роботу у ніч з суботи на неділю, працювали 10 годин поспіль і полагодили три паровози. Після чого вирішили безкоштовно працювати кожну суботу до остаточної перемоги над Колчаком.
Пізніше Володимир Ілліч Ленін ідеологічно обґрунтував добровільний безкоштовний труд комуністів у статті «Великий почин». А через рік, у травні 1920-го, відбувся знаменитий суботник з прибирання території Кремля. Ленін дійсно брав у ньому участь нарівні з іншими і дійсно носив колоди (ну, наскільки міг носити колоди 50-річний чоловік, який нещодавно був поранений). Проте неважко зрозуміти, що суботники московських працівників залізниці суттєво відрізнялися від сучасних. Вони не прибирали парки і не саджали дерева, а безкоштовно робили свою роботу – лагодили паровози. А от заходи, схожі на сучасні суботники, проходили в Єлисаветграді з 1902 року! І називалися вони набагато поетичніше – Свято Деревонасадження.

З молебнем та оркестром
Єлисаветград, на розі Дворцової й Іванівської (нині Чорновола)
Для нашого міста такі свята були дуже актуальні. Адже Єлисаветград на початку минулого століття був далеко не таким зеленим, як сьогодні. Подивіться, наприклад, на фото околиці міста з особистого альбому Ельворті – жодного дерева! Існував, звичайно, Міський сад, ще кілька садів і бульварів. Але тут, у степовій зоні, дерев все одно було дуже мало. «Зелене кільце» навколо Кіровограда почали садити тільки у п'ятдесятих роках минулого століття. До цього Кіровоград був класичним степовим містом – засушливим та запорошеним.

«Вікіпедія» пише, що Свято Деревонасадження вперше відбулося у Ростові-на Дону у 1910 році. Проте єлисаветградська міська управа ще у 1902-му затвердила програму Свята Деревонасадження на першу суботу квітня - 5 квітня 1902 року. О десятій ранку на Дворцовому бульварі біля Ковалевського парку зібралися учні усіх гімназій та училищ міста, щоб після спільного молебну вирушити на Озерну балку садити саджанці беріз, дубів, ясенів і кленів.

Міська управа придбала кілька тисяч саджанців, щоб кожен учень міг посадити своє власне деревце. Після цього для учнів, які брали участь у святі, організовувався пікнік за кошти міського голови. Справа в тому, що ставши міським головою у 1878 році, потомственний почесний громадянин Олександр Пашутін відмовився від зарплатні. Його зарплата перераховувалася у фонд міського голови, який використовувався за потребою. Саме з цього фонду у 1902 році було виділено 3 руб. 40 коп. «заплатити за ковбаси, шинку і гірчицю для закуски під час свята деревонасадження».

Свято стало традиційним. Ходили з року в рік в одне й те саме місце – на Озерну балку. Щороку гімназистів та студентів супроводжував оркестр. Найбільше описане в літературі єлисаветградське Свято Деревонасадження 1910 року. Справа в тому, що тоді у святі взяв участь двоюрідний дядько Миколи ІІ, поет, великий князь Костянтин Романов! Князь особисто привітав зі святом кожен учнівський колектив, після чого колони на чолі з оркестром 136-го Таганрозького полку вирушили до Озерної балки.
Околиці Єлисаветграда, фото з альбому Ельворті
Чому саме Озерна балка?
Озерна балка на плані Рябкова, 1913
Ця місцевість отримала назву від невеличкої річки, яка утворювала кілька озерець. Офіційно балка вважалася районом міста, проте була майже не заселена. Майбутній бургомістр Харкова, єлисаветградський гімназист Олександр Семененко згадував Єлисаветград початку ХХ століття: «Різниченки живуть у кінці Бикової вулиці. Далі місто вже втрачає свої контури, далі цегельня Бардаха, сад пивовара Лайєра. Ще трохи на гору — і вже пахне степом. Тут прошу зупинитися. Тут Озерна балка».

Якщо подивитися на план Єлисаветграда 1913 року, то побачимо у цій місцевості кілька великих будівель: три цегляних заводи (один з них і досі там!), дві пивоварні Лайєра та Мокрова, міський водопровід (він теж на місті) та зовсім невеличкий житловий район – «Землянки».

Розташування цегелень саме у цьому районі пояснюється тим, що поряд було «глинище» - кар'єр з видобутку глини. А на початку 1880-х у цьому районі винайшли справжній скарб!

У 1880 році міська дума ухвалила рішення про створення у місті водогону. Техпроект водогону та проведення пошукових робіт якісної питної води замовили інженеру Михайлу Алтухову, який вже влаштував водогони у Царському селі, Новгороді та Феодосії. Алтухов знайшов кілька джерел: на берегах Біянки, Сугоклеї та Інгулу, проте вода з них не годилася для пиття. Коли ж Алтухов відправив на дослідження воду зі свердловини на Озерній балці, то місто отримало висновок доктора Пеля: «Изследованная мною вода по незначительному содержанию органических веществ, окислов азота и по общему химическому характеру соответствует для питья всем требованиям, принятым как наукою (Pettenkoffer, Kubel, Reichardt, Flugge), так и венскою техническою коммисиею и гигиеническим международным съездом в Брюсселе».

Роботи з влаштування водогону у 1881 році були призупинені через єврейські погроми – майже усі кошти міська управа спрямовувала на допомогу потерпілим. Проте у 1893 році водовід був збудований. А ще раніше підсуєтилися пивовари, адже власна якісна питна вода дозволила їм варити дешеве та смачне пиво. При своєму пивзаводі Лайєр влаштував парк. Але інша територія Озерної балки залишалася тим самим незайманим степом, про який писав Олександр Семененко. Тож і сподівалася міська управа силами гімназистів та студентів влаштувати у новому промисловому районі міста «оазу в степу».

Славетні єлисаветградські традиції
І начебто добре було задумано: тут тобі і загальноміське Свято Деревонасадження з народним гулянням, і виховний захід, і створення зеленої зони в місті. Але чомусь щороку ходили і ходили гімназисти саджати дерева на Озерну балку, а лісу так і не вийшло.

Чому? Відповідь знаходимо у газеті «Голос Юга»: «небайдужий єлисаветградець» просить редакцію з'ясувати, хто має доглядати за цими деревами: міська управа чи навчальні заклади, адже без догляду тільки-но посаджані саджанці щороку гинуть… Правда, знайома ситуація?

Хоча треба сказати, що взагалі в Єлисаветграді до зелених насаджень ставилися більш турботливо, ніж ми зараз. У «Голосі Юга» за 27 березня 1909 року читаємо: «Наши обыватели свое дурное настроение или пьяную удаль высказывают в том, что подвергают порче деревья. Некий М. на днях в пьяном виде ночью сломал два недавно посаженных по Б.Пермской улице дерева, но был остановлен прибежавшим ночным сторожем. Отрезвев лишь на другой день, он изъявил готовность оплатить ущерб».

Переглядiв: 9352
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype